Kura pečené v bábovkovej forme fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 1. novembra 2016
Kura pečené v bábovkovej forme (fotorecept)
Foto: maxinka

Spôsob ako využiť bábovkovú formu na upečenie kuraťa. Je to podobný spôsob ako pečenie na pivovej fľaši ale v tomto prípade je manipulácia jednoduchá. Zobraziť celý popisSpôsob ako využiť bábovkovú formu na upečenie kuraťa. Je to podobný spôsob ako pečenie na pivovej fľaši ale v tomto prípade je manipulácia jednoduchá. Kura sa môže pripraviť svojim obľúbeným spôsobom ako kto má rád, je rovnomerne upečené zo všetkých strán, prebytočná šťava steká na dno formy.

Suroviny

1 ks (celé)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kura som umyla, osušila, zvnútra aj zvonku osolila a okorenila. Stred bábovkovej formy v ktorej je otvor som prekryla alobalom.

    Kura pečené v bábovkovej forme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno formy som naliala trochu vody. Kura som nasadila na stred a dala piecť. Počas pečenia som potierala zmesou oleja a sójovej omáčky.

    Kura pečené v bábovkovej forme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po hodine bolo upečené.

    Kura pečené v bábovkovej forme (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

helica
No, to je teda nápad! Nedávno som si kúpila novú formu, vypadá ako keramická, včera som ju 1x vyskúšala a bábovka skončila v koši, bola akoby uvarená, a hutná, proste nekonzumovateľná. Forma zatiaľ dostala milosť , no už viem, na čo ju nabudúce použijem. @maxinka , díky za tip!
1x emik10
kukulienka71
Hahaha, na čo všetko ľudia neprídu?!:-)) páči sa mi ten nápad, dúfam, že sa mi zmestí do rúry...a že sa počas pečenia nezvalí:-D, musím ho poriadne nastoknúť;-)
maxinka
@Kukulienka71 (1.11.2016 19:17)

Veď práve v tomto je to dobré že to vojde do rúry bez problémov. Keď som piekla na pivovej fľaši, tak som to horko ťažko napratala do rúry, dokonca sa mi prevrátilo a nejaké potieranie počas pečenia bolo nemožné. Ale takto upečené kura sa mi veľmi páči a chutí aj môjmu synovi, ktorý kura pečené obvyklým spôsobom nikdy nechcel. Pri pečení vo forme je to úplne bez problémov a princíp je ten istý.
kuchticka
Napad za MILION!. mam taku peknu formu na babovku a tie uz nepeciem, chcela som ju vyhodit Tak konecne najde uplatnenie v mojej kuchyni. Vdaka Maxinka.
cesminaz
Vyborny napad,aj mne sa to velmi paci :-) Raz to iste vyskusam.
sovka62
No toto! Už som jedla kuracinu z bábovkovej formy, ale to v nej boli naskladané plátky pŕs, syr, zelenina, vajca a pod., niečo celkom iné. Tento spôsob sa mi páči, ďakujem, že si ho pridala.
marianne
Dievcata, nemate zbytocne hlavu na krku, ako by povedala moja babi..
To je skvely napad! Ja som to kuratko - chudiatko tiez rvala na flasu do rury raz, po smrti traumu este isto malo, sa mi odnechcelo na pivovej flasi piect, zle sa tam davalo...a toto vyzera byt ,ze raz-dva...
nyja
@Maxinka (1.11.2016 19:44)

mala si perfektný nápad, gratulujem ;-)
bubaya
Kurča na stojáka, to poznám.Kedysi bolo dostať také nerezové oné, kde do stredu sa na taký špicholec nasunulo kurča a pod tým bola mištička na šťavu a tuk, z ktorého sa malo to kurča polievať. Ja som si to kúpila, stálo to kopu peňeži. Lenže - súdruhnovia vývojári zo Sandriku urobili jednu veľkú chybu, chlapi, samozrejme - tá mištička bola asi plánovaná na pečeného vrabca, a dalo sa do nej dostať len kávovou lyžičkou. Šťava a tuk stekali všade naokolo, tam sa pripekali, horeli a dymili.... takže sme mali kurča skôr udené spáleným tukom. Letelo to oblúkom do kandle, vtedy sa ešte kovy nerecyklovali. Toto je výborný nápad, vyskúšam na nedeľu. 5 hviezd a KK.
maxinka
@Bubaya (2.11.2016 13:42)

Tiež som mala kedysi taký stojan a ostal nevyužitý, lebo hold ani ten s kuraťom vo rúry nevošiel. Takto keď sa pozerám na to kura v tej forme, ak neviem že je to na bábovku, tak by som si myslela, že bola vyrobená na pečenie kurčiat. Tak tam to kura sadlo ako....... :D
maxinka
@Kuchticka (2.11.2016 04:51)

Nič nevyhadzovať, ja práve zvažujem, že ešte jednu kúpim. Zistila som , že sa mi do rúry zmestia aj dve a keď sa nás doma zíde viac ľudí, jedno kura je málo.
gabriele
dobry napad...zaujimalo by ma kolko vazilo kura a pri akej teplote sa Ti za hodinu upieklo...
maxinka
@Gabriele (2.11.2016 23:02)

Koľko vážilo veru neviem a piekla som na 180°C. Čas som určila len odhadom, lebo ja nikdy nesledujem čas ani keď pečiem koláče. Vždy si to odsledujem pohľadom. Každý má inú rúru . Tá moja je teplovzdušná a piekla som s pridaním ventilátora.
cajika
@Helica (1.11.2016 16:36)

Tak to je krásne napísané, veľmi si ma tým pobavila, že forma dostala ešte milosť. A tak ako Ti píše Maximka, vyskúšaj piecť v teplovzdušnej rúre,26-30 minút, bábovka bude ľahučká ako pierko.
gabriele
@Bojar sposob pripravy je dobry...len cas je kratky...ani mensie kura sa za hodinu neupecie...tento recept poznam najmenej 10 rokov...frcalo to (a zas frci) na roznych zahranicnych strankach o vareni...mam to vyskusane...odporucam...treba vychytat muchy...potom je ok :)
maxinka
@Gabriele Ako som uviedla piekla som v teplovzdušnej rúre s pridaním ventilátora. Týmto spôsobom sa sa znižuje čas pečenia. A v tabuľke v návode na použitie je uvedené, že neporcované kura sa s použitím ventilátora upečie za 45-50min. Takže naozaj záleží kto v čom pečie.



kristina47
Super nápad,a čo sa týka koľko hodín piesť,riadte sa váhou mäsa.Na každé kilo 1 hod.Keď má 2 kg,tak 2 hod.pečieme.Takto pečiem všetky druhy mäsa,len treba polievať výpekom .
2010
Ked sa vam chce ondat v tej forme tak okukajte profikov a na spodok dajte zemiaky , budete mat bez roboty einthopf.


ceruzka1
Ako napad je to mile, ale ani po precitani celej diskusie som nepochopila, aky to ma mat zmysel. Mohol by mi niekto osvetlit, v com je vyhoda oproti klasickemu peceniu "na leziaka"? Dakujem
maxinka
Takto pečené kura je veľmi chutné, je šťavnaté a to aj prsia, ktoré by bežnom pečení bývajú suché, je mäkučké, rovnomerne upečené zo všetkých strán a neleží v tuku.
bubaya
@Ceruzka1 (6.11.2016 15:48)
Urob, uvidíš, keby mi zostalo z obeda, tak ti pošlem, ale nezostalo. Fígeľ je v tom, že teplo sa dostáva rovnomerne zo všetkých strán - aj zo stredu, na rozdiel od pekáča, kde ho sušíš dve hodiny zhora-zdola, a aj tak je pri prsnej kosti ešte krvavé. Netreba piecť na kilo jednu hodinu, stačí aj 45 minút.
maxinka
@Zlatokocka (6.12.2016 15:55)

Neviem, treba vyskúšať. Ak bude kura stáť vo forme stabilne a nehrozí prevrátenie, lebo silikónova je mäkká tak asi áno.
janetinka
ak máte radi grilované kuriatko, aké majú v stánku: s tenkou priesvitnou kožou, šťavnaté a plné chuti, určite si tento recept uložte :D robila som ho teraz druhý raz a už uvažujem, že ešte dokúpim formu, aby som mohla piecť dve naraz - keď príde návšteva :D kuriatko sa po upečení nádherne oddeľuje od kostí a pritom nie je vysušené. robila som bez sójovky, iba olej, rasca a soľ, lebo nie všetci stravníci majú radi sójovku, osobne by som to rada skúsila aj s ňou :D ďakujem za recept :)
maxinka
@Janetinka (14.2.2017 13:10)

Samozrejme, každý si upečie podľa svojej chuti. Som rada, že sa recept páči. Je to veľmi dobrý nápad na chutné kuriatko.
zlatokocka
Dost genialne :-) Odporucam, fakt stavnate. (Bez sojovky). Robene v silikonovej forme, kedze keramicku nemam ;)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia