Dusené kurča

Kura na víne (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Toto jedlo vzniklo v Burgundsku, kde sa pôvodne robilo s miestnym vínom. Môže sa pridať aj trochu brandy. Dnes je toto jedlo typickým pre všetky francúzske bistrá. My si na ňom vždy veľmi pochutíme.

4-5
porcie
15 minút
príprava
80-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Kura poprášime múkou. Posolíme a pokoreníme.
  2. Kura sprudka opekáme na troche oleja a masla, asi tak 10 minút.
  3. Kura vyberieme na tanier a panvicu vyčistíme.
  4. Na troche oleja opečieme slaninku, po chvíli pridáme šalotku ... asi tak 10 minút opekáme...
  5. Zalejeme vínom. Pridáme pretlak, (ak chcete, môžete pridať aj kocku kvalitného bujónu), rozpučený cesnak a tymian. Privedieme k varu a doložíme kura. Zakryjeme a na slabom ohni varíme (dusíme) 45-50 minút.
  6. Nakukneme... Pridáme na štvrťky nakrájané šampiňóny. Varíme ďaľších 15 minút. Dosolíme a pokoreníme. Podávame s čerstvou bagetou. Dobrú chuť.