Dusené kurča
Kura na víne (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Toto jedlo vzniklo v Burgundsku, kde sa pôvodne robilo s miestnym vínom. Môže sa pridať aj
trochu brandy.
Dnes je toto jedlo typickým pre všetky francúzske bistrá. My si na ňom vždy veľmi pochutíme.
4-5 porcie |
15 minút príprava |
80-90 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Kura poprášime múkou. Posolíme a pokoreníme.
- Kura sprudka opekáme na troche oleja a masla, asi tak 10 minút.
- Kura vyberieme na tanier a panvicu vyčistíme.
- Na troche oleja opečieme slaninku, po chvíli pridáme šalotku ... asi tak 10 minút opekáme...
- Zalejeme vínom. Pridáme pretlak, (ak chcete, môžete pridať aj kocku kvalitného bujónu), rozpučený cesnak a tymian.
Privedieme k varu a doložíme kura. Zakryjeme a na slabom ohni varíme (dusíme) 45-50 minút.
- Nakukneme... Pridáme na štvrťky nakrájané šampiňóny. Varíme ďaľších 15 minút.
Dosolíme a pokoreníme.
Podávame s čerstvou bagetou. Dobrú chuť.