Kura ala sviečková na smotane

jokin - fotkajokin, 27. augusta 2012
Kura ala sviečková na smotane
Foto: jokin

Máme radi sviečkovú, ale nakoľko je hovädzina moc drahá tak som zmenil mäsovú ingredienciu a teraz ju robievam takto. Je naozaj výborná a môžu Zobraziť celý popisMáme radi sviečkovú, ale nakoľko je hovädzina moc drahá tak som zmenil mäsovú ingredienciu a teraz ju robievam takto. Je naozaj výborná a môžu si ju urobiť aj vegetariani ak vypustia mäso. Môj chalan ma naposledy pochválil a to je čo povedať, že ešte lepšiu sviečkovú nejedol.

4-6
porcie

Suroviny

250 g
120 g
60 g
60 g
600 g bez kože
500 ml
200 g
100 g prerastená
90 g
1 KL
1 PL
2 ks
1/4 KL
1/4 KL
1 kocka




Postup

  1. 1

    Tu sú použité suroviny.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé varím sójový granulát. Varím ho vo vode v ktorej som rozpustil hovädzí bujón. Túto vodu po uvarení vylievam.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 2
  3. 3

    Sójové kocky nechám dobre odtiecť.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca si dám na troške oleja restovať mrkvu, petržlen a zeler ktorí si pokrájam na jemno. Spolu zo zeleninou tam dám aj slaninu pokrájanú na väčšie kusy. Resujem do vtedy kým mrkva neuvoľní farbu do oleja.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 4
  5. 5

    Potom do hrnca nalejem 1/2 l vody, pridám bobkový list a korenie a začnem zeleninu dusiť.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 5
  6. 6

    Keď už je zelenina mäká, pridáme kuracie stehná ktoré sme zbavili kože. Mäso sa v horúcej zelenine rýchlo zatiahne a zostane pekne šťavnaté teraz aj solím. Hrniec prikryjeme a pokračujeme v dusení.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 6
  7. 7

    Keď už je mäso mäké tak ho vyberieme aj zo slaninou aj s bobkovými listami.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 7
  8. 8

    Do zeleniny pridám plnotučnú horčicu, pochúťkovú smotanu a všetko poriadne rozmixujem ponorným mixérom.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 8
  9. 9

    Na záver pridám do omáčky sójové kocky a všetko ešte asi päť minút spolu povarím, aby sa previazali chute. Ak Vám vydrží do druhého dňa tak je ešte lepšia. Nieje potrebné zahusťovať, omáčku nám krásne zahustí zelenina a mrkva ju aj dostatočne osladí. Prajem DOBRÚ CHUŤ.

    Kura ala sviečková na smotane - obrázok 9

Diskusia k receptu

megginr
vyzera to chutne :) my dokonca robim len omacku zo zeleniny, lebo sa nemozem zbavit pocitu, ze to maso to vzdy len kazi :D
jokin
meginr môj chalan by to chcel iba zo sójovým mäsom, ale ostatný si zas zahryznú radi aj do mäska. Ale máš pravdu tá omáčka je skvelá aj sama o sebe.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Nieco podobne ako u @megginr funguje aj u nas. Bez mesa (bez slaniny, granul, vegety, bujonu) a iba s cestovinami (knedlu neviem a ani nekupujem). Teda "cista" dusena zelenina, rozmixovana so smotanou a dochutena korenim. Moj potomok by to jedol aj kazdy den. A tiez vzdy potom nasleduje - tatinko, Ty robis najlepsiu svieckovu :-) aj ked to uz ani svieckova nie je.
Tie granule na dosytenie - to ma este nenapadlo. Ale tie chutia u nas iba mne. Vyskusam.
tothka
Tiež robievam takýmto systémom kurča a to už roky rokúce, no so sójovými granulami nikdy a ani by som sa to asi neodvážila skúsiť, lebo by som to musela jesť len sama. Kuracinou som nahrádzala hovädzie mäso, pretože deťom to viac chutilo, no a napokon kura sa dalo kúpiť vždy, sviečkovú alebo aspoň tú falošnú, mávali len pod pultom, dnes je síce aj na pulte, ale .....
používateľ nemá avatar
mb
mb
robievame aj s bravcovym srdcom, tiez pochutka
evusik
aj u nás sviečkovú varí zásadne manžel a robí ju skvelú, čím to asi je, že muži tak dobre varia???? :-) ináč takúto kuraciu tiež robievame ale s haluškami... pekný recept :-)
martamm
Jokin, robievam z hydiny sviečkovú, najčastejšie z prsíčok, či kuracích, alebo morčacích, ale nenapadlo ma ônadložiť" to sojovými kockami. Je to výborný nápad, ja sojové kocky môžem a v tomto jedle naberú vynikajúcu chuť. Tvoj recept je už v mojej KK :)))))
používateľ nemá avatar
plk
plk
@evusik , muzi su uplne taki isti kuchari ako zeny. Teda ak ich to bavi alebo im nic ine neostava :-) ak chcu jest nesurovu stravu. Pripadne jest polotovary alebo plechovky, ktorym sa ja osobne vyhybam ako cert krizu.
Este raz chvalim ten napad so sojovymi kockami. Skoda, ze moje dieta soju ani za svet nechce jest v akejkolvek forme (ani tofu, sojovy syr, sojove "fazule"...).
modrykamen
Sviečkovú som už robil zo sviečkovice, falošnej sviečkovice, bravčovej panenky (odporúčam, je to vynikajúce), kuracích a morčacích pŕs, či stehien, a tiež z diviny (jeleň, srňacina, diviak, zajac). Všetko však záleží na tom, ako sa vydarí "sviečková omáčka", tá je základ pochúťky. Uvedené mäsá sme dakedy robili "na smotane", ale to nie je také chutné ako "sviečková omáčka. Vďaka za novinku, skúsim pridať aj sójové kocky, ja som ich zatiaľ pridával iba do guľášov a perkeltov, či paprikášov.
marylan
Osobne mám veľmi rada sóju na každý spôsob ale s mäskom som ešte nekombinovala, recept ma oslovil, určite ho vyskúšam, musí to chutiť fantasticky, vyzerá byť super. Ďakujem.
martamm
Závidím každej žene, ktorá nemusí stále variť, môj manžel spraví takmer všetko, ale ku sporáku ho nedonútim...
ebaka
u nás sa robi tiež kuracia sviečková a chutí nám to s haluškami,knedľa nie,s vekom sa jej vyhýbame
evanaaa
Ešte som okrem hovädzieho neskúšala iné mäso na spôsob " sviečkovej", len, ako píše aj @modrykamen , na smotane ( paprikáše, ap.), ale už som si raz povedala, že vyskúšam aj ja. Síce, nie so sójou ( na choroby ŠŽ), by sa sója a výrobky z nej jesť nemala, ale tá mi chýbať nebude. @jokin , ale ak budem robiť z kuracieho mäsa, dám radšej kurací ( slepačí) bujón, nie hovädzí, nebude to lepšie?
jokin
evanaaa ja tam dávam hovädzí lebo sa mi vidí že iba ten má naozaj mäsovú chuť, ale nemusíš tam dať žiadny ANI JA NEDÁVAM DO OMÁČKY, ak dodržíš pomer surovín tak tá omáčka bude dobrá aj bez bujónov. Ten bujón NEJDE do omáčky ale sa v ňom varí sójový granulát a tento vývar sa vylieva. Nie si prvá ktorá si tohto nevšimla.
evanaaa
@jogin , tak potom to je niečo iné - a vidíš, aké sme " všímavé ". Ale inak, ako píšeš, aj ja ten hovädzí ( a silný) občas používam.
vierec
Vyskúšala som a "sviečková" bola výborná. Doma som však nemala pochúťkovú smotanu. Použila som smotanu na varenie a dochutila citrónom.
dvorka
Práve som dovarila a tak ďakujem za skvelý recept. Síce som nedávala sójové mäso, to varievam zvlášť, ale omáčka chutí, aj keď som namiesto smotany dala odkvapkaný biely jogurt.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia