Kura a la sviečková

tinca - fotkatinca, 12. mája 2012
Kura a la sviečková
Foto: tinca

Nedávno tu bol podobný rcp z kuracích pŕs, ja ho robím z horných stehienok a šťavu podľa seba.

3-4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
Koreňová zelenina:
2 ks
1 ks
1 kúsok
1/2 ks
1 ks
2 stručky
Koreniny:
4 ks
10 ks
6 ks
2 ks
Ostatné:
30 g
2-3 PL
200 ml




Postup

  1. 1

    Očistíme si koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak a pokrájame na kocky, alebo na hrubom strúhadle. Stehná z oboch strán osolíme a okoreníme. Koreniny vložíme do vajíčka. Z hnedého cukru si pripravíme karamel.

  2. 2

    Rozpustíme si maslo, na ktorom opečieme stehná, po zatiahnutí vyberieme. Do výpeku pridáme olej,aby nám maslo nehorelo, môžeme to urobiť hneď pred opekaním stehienok. Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita, potom pridáme koreňovú zeleninu a cesnak. Vrátime tam stehná pridáme koreniny a podlejem vodou alebo zeleninovým vývarom. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Vyberieme ho a zeleninový základ necháme trošku vychladnúť a potom ho rozmixujeme ponorným mixérom, alebo prepasírujeme.

  3. 3

    Šťavu rozvaríme, pridáme rozpustený karamel, smotanu a dochutíme citrónovou šťavou, prípadne ešte soľou a cukrom podľa vlastnej chuti. Zátrepku som vôbec nerobila, šťava bola hustá tak-akurát.

  4. 4

    Podávame s knedľou, alebo s cestovinou, ja som podávala s pene cestovinami. Samozrejme ozdobíme zaváranými brusnicami. Dobrú chuť!

    Kura a la sviečková - obrázok 4

Diskusia k receptu

modrykamen
Aj ja mám radšej horné kuracie stehná a sviečková má svoje čaro najmä v dobrej omáčke.
2010
Ci hovadzia alebo kuracia moje oblubene :) velmi pekny recept.