Kúcsos kalács - kľúčový koláč fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. októbra 2015

Symbolizuje spájanie, asi preto je po stáročia tradičným koláčom na svadbách v maďarských oblastiach. Tento recept je z dedinky Modrany v komárňanskom okrese.

60+60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
500 g
500 ml vlažné
50 g
2 ks
1 dcl
100 g
250 g
1 balenie
1 ČL
 na potretie
 na potretie (alebo smotana)
 na sirup
 na sirup




Postup

  1. 1

    V rámci gastrofestivalu v spomínanej dedinke som mala možnosť vidieť samotné zapletanie koláčikov. Ženičky to robili rýchlo, tak som cvakala foťákom aby som si to doma mohla vyskúšať. Väčšinou sa robí koláč na celý plech, tu sa robia aj takéto malé.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kysnuté cesto začneme prípravou kvásku: v poháriku s lyžičkou cukru rozmiešame droždie, necháme napučať. Premyté hrozienka namočíme v troche mlieka. Obe múky, soľ, zvyšok cukru, olej, 2 žĺtky, zmäknuté maslo a hrozienka spolu s mliekom premiešame, pridáme vzídený kvások a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme asi 40 minút na teplom mieste odpočinúť.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nenakysne veľmi, ale je kyprejšie. Odštipujeme z neho kúsky, z ktorých šúľame paličky o niečo hrubšie ako palec a v dĺžke cca 10cm. Na jeden koláčik sú potrebné 4 rovnaké paličky. Dve prvé uložíme vedľa seba zvisle, na ne do mriežky položíme dve vodorovne. Postup treba dodržať kvôli výslednému efektu. Podsypávať múkou vôbec nie je potrebné, s cestom sa pracuje výborne

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dve a dve paličky v štyroch rohoch pretočíme - vymeníme im miesta takto

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pretočíme všetky páry, ukáže sa takýto útvar

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak sa lepšie pozrieme, vidieť, akoby to boli štyri do seba zakvačené polkruhy. Tak ich pekne pospájame do kruhov, začneme horným

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pokračujeme ostatnými, až vznikne tento obrazec. Nie je to nič ťažkého, cesto je veľmi plastické, spoje dobre postláčame, aby držali

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    teraz potrebujeme tak isto hrubý ale dlhší šúľanec, ním obopneme celý útvar

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláčik je hotový, premiestnime ho na plech vystlaný pečiacim papierom. Ja som papier zospodu fixovala maslom, aby sa mi nekrútil

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Robila som zo štvrtinovej dávky, vyšli mi tri koláčiky a zvyšok vydal takúto mini pletienku. Necháme odpočinúť asi 15 minút, potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom alebo sladkou smotanou. Z celej dávky by vyšlo určite aj 14 koláčikov.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme v predhriatej rúre na 180°C do červena, u mňa to bolo asi 25 minút.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Aby boli krajšie, potrieme ich hneď po vytiahnutí z rúry cukrovým sirupom, zvarila som ho z lyžice cukru a trochy vody.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Viac sa dočítate a uvidíte na mojom blogu.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto je po upečení chutné, jemné a páravé

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Už ostáva len vychutnať si koláčiky s nejakým dobrým čajom a tešiť sa z vydareného prepletania.

    Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

smejkad
tie su krasne!
je ich strasne vela na nas, ale jedneho dna bude dovod a vyskusam, no a to zapletanie asi este skor, parada :-)
veronikkka
prekrásna precízna práca, zvládla si ju bravúrne 5*
počula som o tomto svadobnom koláči, nikdy som ho však nevidela robiť. dakujem za recept :-)
babkamt
znovu si prezentovala svoju šikovnosť. Tvoje zapletené koláče sú ako namaľované:-) 5*
frezia68
Krásny symbol,krásne fotky,krásne koláčiky a šikovná autorka receptu :-),kiež by som mohla konzumovať,tak už dnes pečiem :-)
radost
ako pekne hrajkať lákalo ťa to cesto..
odomňa to nebude prázdne gesto:
si perfektná..v kuchyni umelkyňa..
zostaň nadlho..nebuď iná..
asi si musím u teba objednať
ak chcem na našom stole takúto krásnu dobrotu mať..
vonku psia zima..ty zohriala si ma..:-)
katka78
Tento recept je rovno aj škola pletenia :-) Vyzerajú pekne, hneď by som si jeden dala s pohárom mlieka.
dorisa
teda, to je hotová alchýmia...krásny spracovaný recept, máš odo mňa 5 hviezdičiek.
medovnicek
milujem takéto tradičné recepty @Kukulienka , veľmi rada som pozerala aj na TV paprika, kde piekli babičky, na maďarských blogoch si pasiem oči na receptoch, len bohužiaľ neviem po maďarsky:), tento recept si ukladám a určite vyskúšam
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Nie je v názve chyba? ...kulcsos kalács...
burbona
Kukulienka71 to jsou věci hihi hi ha ha ha vždyť to jsou malé Vánočky, a nic víc. Opravdu se jedná o recept kde je na internetu popsám 1500x.
frezia68
@burbona :práve som pridala fotku na Varechu,tak som tu nakukla a prepáč,že reagujem.Máš síce pravdu,bežné kysnuté cesto,len ide o tradíciu,iste si si prečítala,že symbolizuje spájanie,teda svadbový koláč.A vianočka,je vianočka :-)
recyko
krásne a zajiste aj chutné ... Uložím si receptík a čoskoro sa posnažím ho vypiecť .... :-0
gitka61
Nieco uchvatne sa podarilo upiect a precizne fotografie od teba ,len taketo dokonale sa da csakat.Uz je v k.k a ako inac len *****Pravom Ti patria hviezdicky a gratulujem.
kukulienka71
Teším sa, že sa vám tento recept v mojom podaní páči, ďakujem za všetky milé komentáre. Existuje veľa verzií tohoto koláča, čo sa pomeru surovín týka, ale aj jeho tvaru, do vyhľadávača stačí napísať slovo Kulcsoskalács. Tie veľké sú naozajstné umelecké prepletance, to by som sa učila dlho, ale možno raz skúsim. K vianočke to nemôžem prirovnať z dôvodu, že hoci je to maslové kysnuté cesto s hrozienkami, nie je také nadýchané a jemné, vianočka má byť hebká a ľahučká, tento koláč je pevnejší s hustejším cestom. O tvare ani nehovoriac. @burbona , na samom počiatku sa koláče piekli ako chlieb, okrúhle, len s dierou v strede, z chlebového cesta, až neskôr sa na ne múka mlela jemnejšie a vymýšľali sa všakovaké pletence a tvary. Asi vtedy vznikol aj tento a aj iné ako hádam najrozšírenejšia vianočka.Tento je naozaj veľmi starý a nepečie sa na všedný deň, len na sviatky, a hlavne na svadby pre ponúknutie hostí, ktorým sa neušlo miesto pri svadobnom stole alebo sa núkal v predvečer svadby tým, ktorí priniesli dary pre nevestu a ženícha. Ťažko sa ten názov prekladá, ja som dala doslovný preklad, ale je to v tom význame skľúčiť - zomknúť. Pre @xyz : nie je tam chyba, je to pravá aj keď nespisovná forma názvu pod ktorým je známy tento koláč, v bežnej hovorovej reči sa používa na dedinách pomenovanie kľúča ako kúcs, aj my tak rozprávame doma:-)
@smejkad , kľudne aj z iného cesta urob, nacvič si to pletenie, ty si šikulka;-)
kukulienka71
@burbona , pri recepte Migas si komentovala po slovensky, tu už po česky... mám pocit, že ten čerstvo založený nick je na rýpanie do mojich receptov;-)
krako
Pekny den prajem, som tu uplne nova, chce sa opytat, ci sa da tento recept pouzit aj na pripravu zavynou, teda to zakladne cesto. Dakujem.
kukulienka71
ahoj, @krako. Dá sa použiť aj na záviny, ale ja si viem predstaviť závin s jemnejším cestom radšej. Toto je pevnejšie, kvôli tomu, aby sa z neho dali ľahko robiť šúľance a tvary. Osobne by som ho nedala na závin.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Veľmi pekné :-)-
cesminaz
@kukulienka krasne kolaciky si naplietla aj napiekla ;-)) Urcite su vynikajuce,najlepsie s cajom alebo kakaom :-)
dzejsik
tak to sú veru utešené koláčiky, čerstvé s kakaom mmmm :))
kukulienka71
Ďakujem pekne, @begonia2 , @dr , @cesminaz , @dormella2 , @tetrisss , @dzejsik , @zdenkaa
Tebou udaný link je práve o tom gastrofestivale v Modranoch. Ja sa ospravedlňujem, Kúcsoskalács je pomenovanie tu u nás, v dedinách na juhu Slovenska, kde ho pečú. Priamo v Maďarsku je to Kulcsos kalács, pod tým názvom sa dajú nájsť aj viaceré informácie o pôvode a zvykoch okolo neho. Tu sú aj pekné obrázky  www.google.sk/search?q=kulcsos+kal%C3%A1cs&newwin...
kukulienka71
Adminka Soňa upravila názov do vyhľadávača v komente o 15.08hod, aby to ľudí správne nasmerovalo, začo ďakujem pekne.
@zuzanka1367 , aj tebe vďaka:-)
spetkasoli
mila@kukulienka71 , vsetko,co som chcela povedat k tomuto krasnemu receptu, uz je tu mnohokrat napisane, takze ja uz len mozem za recept podakovat, pochvalit tvoje velmi sikovne ruky, popriat vsetkym varechacom a varechackam pekny den a tebe za recept zasluzenych 5*, velmi sa mi pacia tvoje recepty
kecemis
@kukulienka krasne prevedene. Robit ho asi nebudem, ale aj tak ti dakujem za vyvolane prijemne spomienky, ktore mam na tuto oblast. V 90tych rokoch som robil v okresoch KM a NZ a mal som moznost vyskusat tuto dobrotu. Bol to pekny cas, spoznal som vela vynikajicich ludi. Jednym z nych bol napr. J. Oravec. este raz vdaka.
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem pekne
@spetkasoli , vďaka za krásny komentár, @radost , tvoj veršík som si uložila, vieš krásne narábať so slovami, ďakujem ti veľmi pekne
@frezia68 , cením si tvoj postoj
@kecemis , no možno sme sa aj videli v tom čase:-) Som rada, že máš na tento kraj pekné spomienky, p. Oravec tu urobil kus dobrej práce. Aj ja ti ďakujem za príjemný komentár.
pivonka
Áno, je to aj škola pletenia. Na prvý pohľad to vyzerá veľmi komplikovane, ale Ty si to vysvetlila takým lopatizmom, že si človek môže trúfnuť. Perfektné, si skvelá kuchárka.
jarunka
Krasna praca! Kolacik urcite dobry. Len som tak myslela, ze co vselico tie nase prastare mamy robievali, dnesny moderny svet to zatlaca do zabudnutia, nie len vo vareni, ale aj ine tradicie....
salinka
Prekrásne koláče. Len mám obavy, že ja by som do toho modelovania priplietla aj svoje dve ľavé ruky:-)))
havino
no maria svata, aké pletenie, ale výsledok super, pekne vyzerajú, ciestko tiež super
alojza4
Kukulienka naša, tak naozaj toto neviem prečo sme dávate, lebo každá kukučka v lese už to vie, že je to ako vianočka na pletenie. Na internete je to 3987x veď to nemôže jesť ani ten chudák poľný vták. Neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
mariamka
tato co tu zase kvaka, dalsi klon,, Neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
janger
Krasne su zapletane, ja by som to asi nedokazala.
sovka62
Kukulienka moja, konečne prišiel na rad aj tvoj koláčik. Myslela som si, že to pletenie bude náročné, tak som si počkala na deň, keď budem mať dosť času venovať sa mu. Miesila som z polovičnej dávky a spravila som ich osem, takých veľkých, že zakryli stred veľkého plytkého taniera. Pletenie išlo jedna radosť, bolo to jednoduché a rýchle. Mýlilo ma, že koláčik kysol poslabšie, vlastne tak, ako si napísala. Keď som to mala vytvarované, nechala som radšej podkysnúť ešte slabšiu pol hodinku a vtedy už narástli krásne. Vydarili sa, s cestom sa pracovalo výborne a chuť? Stačí keď napíšem, že z ôsmych veľkých koláčov už ostali len dva? Veľmi pekne ďakujem za recept a rýpalom odkazujem, že nie, nie je to vianočka, ani konzistenciou, ani chuťou, aj keď zvonku sa na ňu podobá. Piekla som ho síce hlavne kvôli legende, ale je aký dobrý, že ich budem piecť častejšie.


kukulienka71
Jéj, krásny koláčik, @sovka62 , príjemne si ma prekvapila:-) veď takej šikulke to ani nemohol byť problém;-) ďakujem pekne za podrobnú správu aj s peknou fotkou, najväčšiu radosť mám, že bude aj opakovačka:-) Pokojnú noc prajem.
kukulienka71
V sobotu skoro ráno som piekla z polovičnej dávky jeden kus na celý plech, putovali sme s ním na oslavu svadobného výročia na Považie k veľmi dobrým ľuďom. Tak nech je ich manželský zväzok ešte dlho rokov taký pevný ako prepletance tohoto koláča! Veľmi im chutil, a nám rozvoniaval celou cestou ešte aj z kufra:-)


1x haji
haji
@Kukulienka71 (19.6.2016 15:14)
Kuku, to je nádhera, až mi srdce i bříško usedá!! Krásné všechno, včetně pletení. Jejda, to bych si krásně zapletla horní i dolní packy! haha O té vůni nepochybuji a že je to dobrota veliká, je jisto jisté!! Jsi šikovnica veliká!! Krásnou neděli přeji všem!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia