Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: janger

V mojom recepte s palmovym kelom bol spomenuty aj kuceravy kel. Recept som mala odfoteny uz minulu zimu, ale som trosku pochybovala, ci niekto o to stoji. Tento kel je typicka zimna holandska zelenina. Toto je taky stary, klasicky postup (stamppot). Aj ked kazdy ma mozno nejaku tu svoju obmenu, ale zaklad je ten isty. Ja som sa to naucila robit od mojho muza, on zase od svojej mamy... Kazdu zimu je u nas parkrat na stole. Zdrava zelenina je to...

3
porcie

Suroviny

Postup

  1. Mnozstva su orientacne. Cim zelensie to chcete mat, tym viac kelu si mozete dat. Maslo a mlieko podla chuti.
  2. Zily z kelu vyrezeme. Su dost tvrde, ani varenim velmi nezmaknu. Kel umyjeme a listy pokrajame na male kusky.
  3. Do velkeho hrnca s vodou (tak, aby boli zemiaky akurat zaliate) dame ocistene zemiaky. Ak mozem odporucit, lepsie su mucnate zemiaky, ktore sa skor rozpadnu.
  4. Na zemiaky nasypeme kel, bude ho poriadna kopa, niekedy ani hrniec nemozem zavriet. Ale on varenim poklesne. Do kelu pridame aj pokrajanu cibulu. Podla chuti sol.
  5. Zakryjeme a varime, kym zemiaky zmaknu. V tom case zmakne aj kel.
  6. Pred ukoncenim varenia dam do hrnca makku udenu klobasu (podla navodu, ako dlho ju treba tepelne upravit), zakryjem a este varim. Tuto to asi budete musiet prisposobit, lebo takyto druh klobas na Slovensku zrejme nie je. Myslim, ze by mohli byt aj nejake kvalitne parky, alebo nieco podobne. Iste by k tomu chutil napriklad aj kus peceneho bocika, pecena slaninka....
  7. Potom klobasu vyberieme, vodu zlejeme a zemiaky so zeleninou rychlo popucime, pridame teple mlieko, maslo. Vsetko premiesame.
  8. Nalozime na tanier. V strede spravime jamku a do nej dame trochu vypeku z masa, ak mate. Ja to mam rada aj tak, bez tej stavy. Mam doma vacsinou trosku vypeku v mraznicke v krabickach. Dokonca je tu dostat aj v prasku.
  9. Ak vam zostane, tak na druhy den si to mozete spravit aj tak, ze si date do panvice trosku masla a nechate to zapiect, aby sa spravila korka, na oboch stranach. My to tak mame velmi radi.
  10. Toto mnozstvo by malo stacit tak pre troch, podla toho, aki ste jedaci... Ja rada robievam viac, na druhy den potom dojedame. Ak vyskusate, prajem dobru chut.