Kučeravý kel na holandský spôsob fotorecept

janger - fotkajanger, 11. októbra 2016
Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept)
Foto: janger

V mojom recepte s palmovym kelom bol spomenuty aj kuceravy kel. Recept som mala odfoteny uz minulu zimu, ale som trosku pochybovala, ci niekto Zobraziť celý popisV mojom recepte s palmovym kelom bol spomenuty aj kuceravy kel. Recept som mala odfoteny uz minulu zimu, ale som trosku pochybovala, ci niekto o to stoji. Tento kel je typicka zimna holandska zelenina. Toto je taky stary, klasicky postup (stamppot). Aj ked kazdy ma mozno nejaku tu svoju obmenu, ale zaklad je ten isty. Ja som sa to naucila robit od mojho muza, on zase od svojej mamy... Kazdu zimu je u nas parkrat na stole. Zdrava zelenina je to...

3
porcie

Suroviny

1 kg
500 g kučeravý
2 ks
25 g
150 ml




Postup

  1. 1

    Mnozstva su orientacne. Cim zelensie to chcete mat, tym viac kelu si mozete dat. Maslo a mlieko podla chuti.

  2. 2

    Zily z kelu vyrezeme. Su dost tvrde, ani varenim velmi nezmaknu. Kel umyjeme a listy pokrajame na male kusky.

  3. 3

    Do velkeho hrnca s vodou (tak, aby boli zemiaky akurat zaliate) dame ocistene zemiaky. Ak mozem odporucit, lepsie su mucnate zemiaky, ktore sa skor rozpadnu.

    Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zemiaky nasypeme kel, bude ho poriadna kopa, niekedy ani hrniec nemozem zavriet. Ale on varenim poklesne. Do kelu pridame aj pokrajanu cibulu. Podla chuti sol.

    Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryjeme a varime, kym zemiaky zmaknu. V tom case zmakne aj kel.

  6. 6

    Pred ukoncenim varenia dam do hrnca makku udenu klobasu (podla navodu, ako dlho ju treba tepelne upravit), zakryjem a este varim. Tuto to asi budete musiet prisposobit, lebo takyto druh klobas na Slovensku zrejme nie je. Myslim, ze by mohli byt aj nejake kvalitne parky, alebo nieco podobne. Iste by k tomu chutil napriklad aj kus peceneho bocika, pecena slaninka....

    Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom klobasu vyberieme, vodu zlejeme a zemiaky so zeleninou rychlo popucime, pridame teple mlieko, maslo. Vsetko premiesame.

  8. 8

    Nalozime na tanier. V strede spravime jamku a do nej dame trochu vypeku z masa, ak mate. Ja to mam rada aj tak, bez tej stavy. Mam doma vacsinou trosku vypeku v mraznicke v krabickach. Dokonca je tu dostat aj v prasku.

    Kučeravý kel na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak vam zostane, tak na druhy den si to mozete spravit aj tak, ze si date do panvice trosku masla a nechate to zapiect, aby sa spravila korka, na oboch stranach. My to tak mame velmi radi.

  10. 10

    Toto mnozstvo by malo stacit tak pre troch, podla toho, aki ste jedaci... Ja rada robievam viac, na druhy den potom dojedame. Ak vyskusate, prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

haji
Hm, to je zajímavá kombinace. Můj tatínek takýto kel pár let pěstoval, milovali ho bělásci a naše slepice. Já kučeravý kel párkrát zkoušela a vidím, že špatně, protože jsem ho sveřepě dělala i s těmi žilami - opravdu zůstanou tvrdé a hořké. Oh, takto zpracovaný s brambory, cibulí, máslem, mlékem a hlavně - bez žil - musí být kučeravý kel výborný!! Škoda, tatínek už nežije, měl by radost, že by mi konečně chutnal. Díky za krásný a poučný receptík, milá @Janger . Mám otázku, jak moc se liší kučeravý kel od palmového, já ho nějak nevidím.
1x janger
janger
@Haji (11.10.2016 17:37)

@haji , ja tento kuceravy kel (boerenkool v Holandsku) robim uz roky rokuce. Tu je to strasne stara zelenina, pestuje sa tu.... Hovoria, ze je najlepsia, ked prejde po nej mraz. Teda ak uz vonku trochu mrzne, je potom ten kel sladsi. Niektore deti to nelubia, tak ako nelubia ruzickovy kel... U nas ho syn zjedol rad, dcera menej, ta ma radsej takyto stamppot s endiviou. Tieto jedla (stamppot) sa tu robia s roznou zeleninou, to su take typicke holandske jedla....Momentalne je tento kuceravy kel trendy aj v restauraciach v New Yorku, ako som sa docitala. Je to zrazu superfood (zasluzene), zevraj je tam moc predrazeny, robia z neho aj smoothies, a vselico, na rozne sposoby. Tu v Holandsku je lacny. Pytas sa na rozdiel. Palmovy este tak dlho nepoznam, mala som ho len parkrat. Kuceravy sa mi zda taky drsnejsi, pri vareni ide z neho typicka "vona". Zdrave su obidva. Pozdravujem ta, mila @haji ....Som rada, ze si si aj trosku zaspominala...
1x haji
siisa
Recept sa mi páči :) Keď sa to ide pučíť, vodu zleješ, však ? Akurát mám doma kel a pozerám naň, že čo s ním. Ďakujem za recept.
1x janger
janger
@Siisa (11.10.2016 18:21)

Ano, @siisa , vodu zliat...tak ako ked robis zemiakove pyre :-). Dakujem za komentik.
kecemis
Dobra inspiracia Janka. Urcite coskoro vyskusam. Moje lepsie ja si robieva smothhie z odnervovanych( velmi sa mi paci tento vyraz, lebo aj ona niekedy straca pri tej cinnosti nervy) kelovych listov, jablka, banana a almond milk.
janger
@Kecemis (11.10.2016 19:08)

Haha, aj ja mam z neho veru nervy niekedy. Tu je dostat uz pokrajany v sackoch, niekedy veru kupim aj ten. Ale taky najcerstvejsi, co si clovek sam nakraja je tusim najlepsi :-). Rucne sa odnervuje najlepsie ;-). Tvoja manzelka ma potom za odmenu vitaminovu bombu, Mirko...
mirop
Tak uz asi tusim preco o holandskej kuchyni nieje pocut...
kukulienka71
mám rada kel, zemiaky aj klobásku...všetko spolu v takejto jednoducho pripraviteľnej verzii rada vyskúšam. A ten opečený zvyšok tiež;-)
1x janger
janger
@Mirop (11.10.2016 19:46)

@mirop , neviem, mozno mas tvojim komentarom potrebu ponizit inu kuchynu....Maju tu take prislovie, ze "co sedliak neochutnal, to mu nechuti"...
Holandska stara kuchyna je v zakladoch velmi jednoducha (mne taketo jednoduche jedla chutia). Nie je to ziadna exkluzivita. Vacsinou to boli vzdy recepty so zemiakmi, kopou zeleniny, kusok masa alebo ryby...Ale to neznamena, ze sa varia len taketo jedla. Ved nemame tu prenic, zanic 107 restauracii s Michelin-hviezdickami ;-)... Ja rada uverejnujem prave jedla, ktore su na Slovensku menej zname. Niekto si mozno rad pozrie...
janger
@Kukulienka71 (11.10.2016 21:05)

@kukulienka , dakujem. Ano, je to jednoduche jedlo. Rozmyslala som, ze aky zvysok, hahaha....Musi sa to ale trosku pripiect, tak do chrumkava :-).
mijaita
@janger prislo to z Holandska, ale nejmin pred 100 lety, uz do Cech :-) Pravda, varilo se to u nas doma z obycejné kapusty. Bylo to bezne jidlo kdyz byl k dostani. Jediny rozdil byl a je v tom, ze kapustu udělame na cibulce, brambory varime zvlast a bud je pak rozmackame s maslem a mlekem jako brkaši, ale ne tak jemnou, jen mackadlem a vmícháme podušenou kapustu ve které se dusila i ta klobasa. Jakákoliv byla a je nyní k dostání a která nám chutná.
Mne jsi pripomnela ze bych to zas mohla uvarit. Je to vynikajicí. Dobry recept jsi vlozila!
radost
aha..takýto jednoduchý-prečo by nemohol byť slovenský..??zemiaky..kel..dáka upravená "svinka"...
i ja tu budem čochvíľa šikovná žienka..z bežného kelu..taký roľa dala..

ďakujem a želám dobrý biely bezproblémový deň..

Ps:máme suseda -vedľa role-holanďana..postavil si dom..má firmu..už roky..hovorí dobre po slovensky..milý ešte mladý pán..:-)
1x janger
porzellanka
Mila Janger,
mozno si mohla vlozit aj fotku "Grünkohl" - tak sa vola u nas. Myslim, ze na Slovensku sa velmi nepestuje a ak som spravne pochopila komentare, tak si ho mozno niektori zamienaju s normalnym kelom. Co ale nemeni nic na veci, ze toto jedlo chuti velmi dobre aj z normalneho kelu. U nas este Grünkohl - Kuceravy kel nedostat, este nie je dost zima. Takyto Stampf z normalneho kelu (Wirsing) robievame aj my, vyskusam aj z kuceraveho, ked bude. Ale takto pripraveny normalny kel uvarim hned zajtra, si mi narobila chut :-)
1x janger
janger
Latinsky nazov....Brassica oleracea var. sabellica
janger
@Mijaita (12.10.2016 10:26)

@Mijaita , dakujem. Citala som niekde, ze povod je v Malej Azii, odtial sa to dostalo dalej a ze tento kel je jedna z najzdravsich zelenin...Moze to byt aj s tou kapustou, ako ty pises, vyborne :-)! Stoji to za vyskusanie...
janger
@Radost (12.10.2016 10:33)

@radost , dakujem za versovany komentik :-)....kludne moze byt aj slovensky, preco nie? Alebo taky medzinarodny ;-)....
U nas je dnes veru sivy den, taky bezslnecny, skoda. Slnko robi vsetko krajsim.
P.s. Pozdravuj suseda :-). Nech je na Slovensku stastny!
mijaita
@janger chybicka jazykova, pisu kapusta, ale je to kel :-) Ja jsem z Čech! :-) Mohla bych to psat slovensky, ale kdyz pisu vsechno cesky, tak jsem to tak nechala.
1x janger
kukulienka71
@Janger (12.10.2016 10:01)

pekne si to napísala, @haji má pravdu, si inteligentná žena;-) Pripravovala som taký druh kelu na viacero spôsobov, je chutný, veľmi hodnotný a krásne vyzerá, je ozdobou hriadky.
1x janger
denyany
Toto musí byť fajn, myslím si. Kel poznám, svokor pestoval kučeravý aj ružičkový. A s manželom (deti to nejedia- ich chyba) máme radi hustú kelovú polievku so zemiakmi a klobáskou, voláme to kelguláš, s ch!ebom je to aj za hlavný chod. Musím raz spraviť aj toto jedlo, rada skúsim niečo nové.
1x janger
janger
@Mijaita (12.10.2016 11:24)

Ahaaa, @mijaita , tak aj tu si myslela kel :-)))....No ale mozno aj s kapustou (slovensky) by to bolo fajn :-).
janger
@Denyany (12.10.2016 13:20)

@denyany , no taku poriadnu kelovu hustu polievku by som si veru dala, aj s muzom! Mas tu aj recept na nu? Budem musiet popozerat recepty a spravit :-)....Dakujem ti za komentar.
dvorka
Tento recept mi pripomína detstvo. Mamka robievala kučeravý kel s pučenými zemiakmi a dávala k nemu opečené kolieska klobásy, alebo praženicu. Úplne som na toto jedlo zabudla a pretože pestujem toho roku konečne po dlhej dobe aj kučeravý kel, určite toto jedlo spravím. Vďaka za ďalší skvelý recept. Ten s palmovým kelom je vyskúšaný. Mne jedlo veľmi chutilo :-)
1x janger
denyany
@Janger , recept na kelguláš je vlastne mix z receptov, jednoduchý, ale efektný. A pomerne rýchlo urobený. Na opraženej slaninke a cibuli opražím chvíľku aj kel, pridám červenú ml.papriku, pridám pokrájané zemiaky, vývar alebo. vodu, okorením rascou, čiernym korením, bobkovým listom, ak mám poruke, tak aj pár lyžicami paradajkového pretlaku. Keď sú zemiaky takmer hotové, pridám nakrájanú klobásu al. párok, povarím, pridám rozotretý cesnak(veľa), dochutím, ak treba a na záver trocha majoránku a čerstvé bylinky, aké momentálne mám. Nechám chvíľu, aby sa chute prepojili a potom už len jeme. Samozrejme, kto má rád, pridá si i pikantné ingrediencie.
1x janger
marikafil
Ja tento rok pestujem kučeravý kel a zatiaľ som ho dávala iba do smoothie - tam ho totiž skonzumuje aj môj manžel... Akurát mne v záhradke narástol do výšky viac ako meter, teraz, keď sme už vybrali plodiny, čo boli naokolo, tak nevydrží stáť rovno a keď sa zvalí na zem, tak ho nejaké potvory požerú. asi nebudem môcť počkať na mrazy, keď z neho ešte niečo chcem... budem musieť obrať listy a dať do mrazáka. alebo skúsim ospevovaný recept na "kale chips"... a pre seba aj tento Tvoj recept, keby sa manžel nenechal nahovoriť, budem mať na pár dní sama:-)
janger
@Dvorka (12.10.2016 18:30)

@dvorka , no vidis, aj spomienky na detstvo prisli...Tvoja mama to robila vlastne podobne, okrem tej prazenice. Tu si niektori ludia davaju do toho aj napriklad malicke sterilizovane cibulky, pre take okyslenie. Dakujem ti za komentik :-).
1x janger
janger
@Denyany (13.10.2016 08:01)

@denyany , dakujem velmi pekne za tvoj recept, super! Ja som pozerala uz aj v tvojich receptoch, ze ci ho tam nahodou nemas. No a ty si mi ho tu takto pekne napisala. Iste to niekedy spravim, ked budem vidiet v obchode kel. Dakujem este raz :-).
janger
@Marikafil (13.10.2016 09:45)

@marikafil , no smoothie tiez veru robia (ja som este nerobila). A aj na surovo, v salatoch sa da. Alebo len tak narychlo vo woku...Na to je najlepsi, ked je este mlady.
Nemozes ho podopriet s nejakymi palicami, ked ho mas taky vysoky? Ale ak mas dost miesta v mraznicke, tak zmrazis. Ja osobne by som si ho pred zmrazenim umyla, ususila a pokrajala, aby si ho potom este taky zmrazeny mohla pouzit... Ja si tiez kolkokrat kupim uz nasekany vo vrecku, ked je v ponuke a potom ho dam hned do mraznicky a vydrzi mi. Niekto ho dokonca radsej da najskor do mraznicky a az potom ho pouzije. To preto, ze hovoria, ze je po mrazoch lepsi, sladsi. Dakujem ti, ze si sa pristavila :-).
zitar
Tento kel si sadím každý rok aj aj, vyrastie naozaj veľmi vysoko. Rada ho používam, napr. aj do mäsových vývarov - polievok, a potom uvarený, posolený na tanieri je to pre mňa veľká pochúťka. Samozrejme a po celú žimu mám v mrazničke.
janger
@Zitar (17.10.2016 09:10)

@zitar , tu vlastnu urodu ti tak trosku zavidim :-). Zo svojej zahradky je asi vsetko najlepsie. Dakujem za komentar.
janger
@Denyany (13.10.2016 08:01)

@denyany , neviem, ci sem nahodou nakuknes a kedze tu samostatny recept na tuto polievku nemas, tak nemam kde pridat fotku. Preto sem...Robila som tuto tvoju polievku, pochutili sme si. Malicka obmena, pridala som aj mrkvu a kusok susenej stiplavej papricky. Takze dakujem za recept, bude castejsie :-).


janger
Tato polievka nebola z kuceraveho kelu, ktory pouzivam v tomto mojom recepte, ale z obycajneho zeleneho kelu.
denyany
Až teraz som objavila, že si pridala fotku kelgulášu, milá @Janger ! Vyzerá krásne! A s tou mrkvou je to dobrý nápad. Ja som mala raz také cviklové obdobie a tak cvikla bola všade, aj v kelguláši:-D a bolo to fajn.... A recept som nedávala, je to taká obyčajná jednoduchá polievka, že ani nestojí za to dávať ju sem. Ale som rada, že si ju uvarila a že aj chutilo.
1x janger
janger
@Denyany (30.12.2016 18:53)

To nevadi, ze si si nevsimla, ze som to sem pridala...Vsimla si si teraz. Koniec dobry, vsetko dobre, no nie :-)? Polievka to bola ozaj fajn. Este raz, dakujem za recept. Prajem vsetko dobre v novom roku, mila @denyany :-).
katka78
Konečne som dostala kúpiť kučeravý kel, hoci nie v celku, ale posekaný v 500g balíčku. Samozrejme, že doňho nasekali aj tie hrubšie časti, tak som chvíľku bola Popoluška, ale dalo sa. Musím uznať, že toto jedlo ako je jednoduché, tak je dobré. Na to, že je hotové takmer bez práce, je výsledok až prekvapivo chutný. Veľmi rada zopakujem, snáď sa podarí ešte raz aj túto zimu. Ďakujem pekne za recept @Janger , nech sa ti darí :-)


janger
@Katka78 (30.1.2018 19:55)

Mila @katka78 , ake je to potesujuce vidiet toto jedlo u niekoho na tanieri na Slovensku :-)! Velmi sa tesim. Lacna (teda aspon tu nie draha) zelenina, plna vitaminov. Tak ako pises, aj tu predavaju nakrajane vo velkych balickoch. A tiez su vtedy v nom aj tie zilky posekane. Necham to vtedy tak, ako je, len tie najhrubsie zilky vyrezem. Ked sa da, kupim radsej listy vcelku a pokrajam, ako chcem. Ked sa neda, aj v balicku je dobre.... Ak by ti z jedla zostalo, tak na druhy den je to vyborne upiect na panvici na masle, ako taku placku, nechat spravit korku, pochutnas si aj tak.
Kde si kupila, v niektorom supermarkete? Alebo na trhu?
Dakujem ti za mily komentar, peknu fotku. Srdecne pozdravujem :-).
katka78
@Janger (31.1.2018 09:06) moja chyba, asi som mohla zmieniť, ale nie na SK som ho kúpila. Som momentálne v DE, kel som kupovala v Edeke, balíček stál €1.49 a vyšiel nám na 4 porcie. Škoda, že som zabudla na to pripečenie na masle na druhý deň, teraz keď to čítam u teba v komentári, spomenula som si, že aj v recepte si to uviedla. Nevadí, nabudúce už nezabudnem :-) Skúsim sa po keli poobzerať aj na trhoch, chodia k nám farmári každý štvrtok, dávnejšie som tam nebola, no keď je zima sezóna tohoto kelu, hádam by ho mohli aj oni mať - v celku :-). Ešte mám otázku - tá holandská klobása, to je nejaký konkrétny typ (ako napr. u nás čabajka), aký má názov? Ďakujem.
1x janger
janger
@Katka78 (31.1.2018 09:58)

@katka , dakujem za odpoved. Myslela som, ze to aj na Slovensku uz pestuju, alebo dovazaju, ale teda zrejme nie...

O tej klobaske, to je uplne iny druh klobasky, ako tie nase tradicne slovenske, suche. Dostat ich v supermarketoch, pod nazvom "rookworst", najcastejsia je snad znacka UNOX. Ale su samozrejme aj v lepsej kvalite dostat a aj v masiarstvach si robia svoje. Ja kupovavam aj napriklad tuto znacku, ktora je dostat v niektorych supermarketoch:
 www.van-gijs.nl/product/verse-fijne-rookworst/...

Aj na niektorych farmach dostat kupit.
Kvalita byva aj lepsia, aj horsia, tak asi ako so vsetkym...
Pekny vecer!
kecemis
@Janger takze vdaka aj Katarinke som si pripomenul tuto pochutku. A musim povedat, prislo mi to vhod, pouzil som to ako prilohu. Drobny velky rozdiel bol ten ze som momentane nemal kuceravy kel ale zato strasnu chut, tak som pouzil namiesto kelu ruzickovy kel. A tentoraz som to robil tak, ze som si nehal skaramelizovat cibulu a tu som nakoniec vmiesal k popucenej mase zemiakov a ruzickoveho kelu. Dakujem Vam obom, Janka tebe za recept a Katke za pripomenutie.
janger
@Kecemis (31.1.2018 20:31)

No vidis, aky dobry napad s tym ruzickovym kelom. Mam tiez v oblube. A skaramelizovana cibula ma este lepsiu chut. Ja zase na buduce spravim podla teba. Dakujem ti za komentik, Mirko. Pozdravujem :-).
katka78
@Janger (31.1.2018 17:00) ďakujem pekne za info, poobzerám sa po nej, som cca 2h jazdy od NL, v obchodoch vídam aj ich výrobky, tak možno na ňu natrafím.
@Kecemis (31.1.2018 20:31) ako dobre, keď sa recept pripomenie :-)
Majte sa obaja krásne :-)
frezia
Tu sa vola tato zdrava zelenina Grünkohl a je u Nemcov velmi oblubena. Ja som ju parkrat ochutnala, ale mi vobec nechutila. Akosi ju nevedia dochutit. V zime ju podavaju vsade, s klobasou, udenym mäsom a varenymi zemiakmi, este aj po premiere v divadle. Rada ju ale vyskusam uvarit podla tvojho receptu. Mozno mi konecne zacne chutit.
1x janger
janger
@Frezia (1.2.2018 09:32)

Neviem, ci ti bude chutit, @frezia. Asi ti ta chut jednoducho nevyhovuje. Ono to ma taku svoju typicku chut.... A aj vonu, ked sa vari :-). Mozno by ti to viac chutilo take pripecene, vo forme placky.
janger
@zolik , dakujem :-))...Stamppot, (popucene jedlo zo zemiakov, zeleniny, niekedy s prilohou z masa, niekedy bez)....Ale toto z kuceraveho kelu (stamppot boerenkool) tu ozaj pozna kazdy, je to take typicky holandske.
1x haji
haji
@Janger (19.5.2019 17:12)
Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Hned ses mi vybavila ty a tvůj recept s kučeravým kelom.
Líbí se mi, jak tu někteří pod receptem školí amatéry a na druhé straně profík s politikem "jedou jako buldozer". Takové recepty v klidu objíždím.
Krásný den do země tulipánů!
janger
@Haji (19.5.2019 17:39)

Ahoj, mila @haji , ono je to ale ine jedlo, co tam oni vytvoril, kedze to nazvali narodnym jedlom :-)....mne inak az tak na tom nezalezi, ale kedze to vari profesional, tak len preto som sa k tomu ohlasila. Inak, ten profesional len pozera, takze by sa to malo volat "Ihnacak pozera....."
Inak, nepochybujem o tom, ze je vyborny kuchar.
Pozdravujem ta :-).
1x haji
haji
@Janger (19.5.2019 18:27)
Děkuji. A to jsi fakt trefila, že pozerá!!
Ještě si pohladím na dálku Mysku!
1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia