Tvarohový koláč

Krútený koláč

Autor receptu: mojaradost

Koláčik je chutný, plný tvarohu s chutnou bielkovou penou:))

30
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z droždia, trochu vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, cukor, soľ, zmäknuté maslo, sódu bikarbónu, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto /ak je cesto husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko/, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, budeme mať tri koláčiky. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko, ako na štrúdľu. Cesto potrieme lekvárom, posypeme mletými vlašskými orechami. Stočíme oproti sebe z dvoch dlhších strán na rolády, v strede necháme asi 4 cm medzeru, do ktorej rozotrieme tretinu tvarohovej plnky. Uzatvoríme aj kratšie strany, aby plnka nevytiekla. Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie.
  3. Takto pripravíme aj zvyšné dve časti. Všetky koláčiky sa zmestia na jeden plech. Boky potrieme olejom, aby sa nezlepili. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme podkysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C 25 minút, alebo podľa potreby.
  4. Potom koláč vyberieme, teplotu znížime na 150 °C, nanesieme ozdobne bielkový sneh a vrátime do rúry, kým sneh nechytí zlatistú farbu.
  5. Tvarohová plnka: zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, Zlatý klas a práškový cukor podľa chuti. Rozdelíme na tri časti.
  6. Bielková pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach pridáme cukor a zamiešame solamyl. Rozdelíme na tri časti. Zdá sa to veľmi zložité, ale v skutočnosti to ide rýchlo. A výsledok stojí za to. Dobrú chuť!