Krútená torta

garancoGaranco, 67 ročná žena, Košice, 18. novembra 2011 7:59
Ďalšie jej recepty »

Krútená tortaFoto: garanco

Recept je opäť z môjho rodinného archívu. Pri zhotovovaní tejto torty som mnohokrát obdivovala moju mamu, pekávala ju na veľké príležitosti, bola naozaj veľmi chutná. Teraz ju pečiem ja pri veľkých príležitostiach - a dnes príležitosť bola - najstaršia vnučka slávila svoje prvé okrúhle - desiate - narodeniny. A prečo krútená - asi preto, že stred torty sa pri plnení krúti.

Suroviny

Korpus:
4 ks
240 g
160 g
110 g
1 bal
0,5 bal
6 PL studená
Piškótový plát:
4 ks
150 g
150 g
6 PL studená
Plnka:
3 ks
150 g
2 PL
50 g
350 g
2 PL
Orechový karamel na boky:
4 PL
3 hrste
trochu na vymastenie misy
Poleva:
100 g
20 g
1 PL
okrem toho:
trochu
 a múku na vysypanie foriem

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme potrebné suroviny, vyberieme z chladničky maslo, vajíčka, pomelieme orechy, vymastíme formy a navážime suroviny na korpus. Zapneme rúru na 170 stupňov. (Rozpis surovín je na tortovú formu priemer- 24 cm, piškóta na plech 30x40 cm.) Múku do cesta preosievame, aby sa prevzdušnila.

    Krútená torta - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame žĺtka s cukrom, pomaly prilievame vodu, pridáme orechy, múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielok, zamiešame a vylejeme do tortovej formy. Stierkou nahrnieme trochu cesto ku krajom, dáme piecť. Je dobré položiť tortovú formu na plytký plech, prvých 15 minút pečieme v pootvorenej rúre (medzi dvierka vložíme špajličku). Keď sa cesto naddvihlo, rúru zavrieme, teplotu zvýšime asi na 190st. a pečieme ešte 20-25 minút. Upečený korpus slabo poprášime hl. múkou ...

    Krútená torta - obrázok 2
  3. 3

    ...a prevrátime ju na horúci plech (na ktorom sme piekli), aby sme mali rovný povrch. Keď vychladne, prekrojíme ju na polovicu.

    Krútená torta - obrázok 3
  4. 4

    V polovici pečenia torty začneme pripravovať piškótu: najprv uvaríme v malej mištičke vodu s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame po jednom žĺtka, potom pomaly prilievame horúci cukrový sirup, nakoniec vmiešame múku a vylejeme na pripravený plech. Pečieme pri 180 stupňov asi 20 minút. Upečený plát rozkrájame (pomocou pravítka) na 4 cm pásy.

    Krútená torta - obrázok 4
  5. 5

    Plnka: Nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom-asi 15 minút, až zmes začne prischýnať na okraj nádoby asi takto:

    Krútená torta - obrázok 5
  6. 6

    Nádobu vyberieme z pary a hneď do teplého pridáme kakao, orechy, maslo a um(rum) a šľaháme, kým hmota vychladne.

    Krútená torta - obrázok 6
  7. 7

    Spodok torty a jeden pás piškóty natrieme plnkou

    Krútená torta - obrázok 7
  8. 8

    a ten natretý pás postavíme na okraj korpusu

    Krútená torta - obrázok 8
  9. 9

    potom odmeriame z druhého pásu potrebnú dĺžku, natrieme ho krémom a pripojíme k prvému.

    Krútená torta - obrázok 9
  10. 10

    Postupne natierame a pripájame ďalšie pásy smerom do stredu,

    Krútená torta - obrázok 10
  11. 11

    až vyplníme celý obvod.

    Krútená torta - obrázok 11
  12. 12

    Potom natrieme plnkou povrchu (odložíme si trochu plnky na potretie bokov).

    Krútená torta - obrázok 12
  13. 13

    Priložíme vrchnú časť korpusu a potrieme plnkou boky (podľa toho, koľko ste si jej odložili). Vrch torty natrieme tenko lekvárom.

    Krútená torta - obrázok 13
  14. 14

    Poleva: čokoládu polámeme, pridáme maslo a nad parou ju roztopíme, vymiešame dohladka, potom pridáme olej - aby sa leskla a natrieme polevou iba vrch torty. Ešte potrebujeme orechový karamel: najprv nasekáme orechy-najlepšie rukou, aby neboli príliš jemné, potom vymastíme tanier alebo misu maslom a z cukru urobíme karamel.

    Krútená torta - obrázok 14
  15. 15

    Keď je zlatistý, pridáme orechy, ešte chvíľočku popražíme, stále miešame a hneď vyberieme na pripravenú misu. Necháme vychladnúť, preložíme do vrecúška a opačnou stranou tĺčika podrvíme na posýpku.

    Krútená torta - obrázok 15
  16. 16

    Posýpku potom rukou pritláčame na boky torty a už to máme skoro hotové. Keďže torta musela absolvovať ešte cestu autom, konečná výzdoba, malý ohňostroj, sviečky, prišli až na "mieste činu". (ako vidíte, výzdoba a fotenie nie sú mojou silnou stránkou) Príprava je síce náročná, ale konečný výsledok - klasická chuť maminej torty - stojí za to. Vnučka sa ma nakoniec opýtala: "A to sa ti chcelo s tým toľko baviť?"

    Krútená torta - obrázok 16
  17. 17

    Asi takto vyzerá rozkrájaná torta...

    Krútená torta - obrázok 17
ohodnoť recept:
Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist