Krútená torta

Krútená torta
Foto: garanco
garancoGaranco, recept pridal: 18. novembra 2011 7:59Ďalšie jeho recepty

Recept je opäť z môjho rodinného archívu. Pri zhotovovaní tejto torty som mnohokrát obdivovala moju mamu, pekávala ju na veľké príležitosti, bola naozaj veľmi chutná. Teraz ju pečiem ja pri veľkých príležitostiach - a dnes príležitosť bola - najstaršia vnučka slávila svoje prvé okrúhle - desiate - narodeniny. A prečo krútená - asi preto, že stred torty sa pri plnení krúti.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Najprv si pripravíme potrebné suroviny, vyberieme z chladničky maslo, vajíčka, pomelieme orechy, vymastíme formy a navážime suroviny na korpus. Zapneme rúru na 170 stupňov. (Rozpis surovín je na tortovú formu priemer- 24 cm, piškóta na plech 30x40 cm.) Múku do cesta preosievame, aby sa prevzdušnila.
Krútená torta - obrázok 1

2

Vymiešame žĺtka s cukrom, pomaly prilievame vodu, pridáme orechy, múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielok, zamiešame a vylejeme do tortovej formy. Stierkou nahrnieme trochu cesto ku krajom, dáme piecť. Je dobré položiť tortovú formu na plytký plech, prvých 15 minút pečieme v pootvorenej rúre (medzi dvierka vložíme špajličku). Keď sa cesto naddvihlo, rúru zavrieme, teplotu zvýšime asi na 190st. a pečieme ešte 20-25 minút. Upečený korpus slabo poprášime hl. múkou ...
Krútená torta - obrázok 2

3

...a prevrátime ju na horúci plech (na ktorom sme piekli), aby sme mali rovný povrch. Keď vychladne, prekrojíme ju na polovicu.
Krútená torta - obrázok 3

4

V polovici pečenia torty začneme pripravovať piškótu: najprv uvaríme v malej mištičke vodu s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame po jednom žĺtka, potom pomaly prilievame horúci cukrový sirup, nakoniec vmiešame múku a vylejeme na pripravený plech. Pečieme pri 180 stupňov asi 20 minút. Upečený plát rozkrájame (pomocou pravítka) na 4 cm pásy.
Krútená torta - obrázok 4

5

Plnka: Nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom-asi 15 minút, až zmes začne prischýnať na okraj nádoby asi takto:
Krútená torta - obrázok 5

6

Nádobu vyberieme z pary a hneď do teplého pridáme kakao, orechy, maslo a um(rum) a šľaháme, kým hmota vychladne.
Krútená torta - obrázok 6

7

Spodok torty a jeden pás piškóty natrieme plnkou
Krútená torta - obrázok 7

8

a ten natretý pás postavíme na okraj korpusu
Krútená torta - obrázok 8

9

potom odmeriame z druhého pásu potrebnú dĺžku, natrieme ho krémom a pripojíme k prvému.
Krútená torta - obrázok 9

10

Postupne natierame a pripájame ďalšie pásy smerom do stredu,
Krútená torta - obrázok 10

11

až vyplníme celý obvod.
Krútená torta - obrázok 11

12

Potom natrieme plnkou povrchu (odložíme si trochu plnky na potretie bokov).
Krútená torta - obrázok 12

13

Priložíme vrchnú časť korpusu a potrieme plnkou boky (podľa toho, koľko ste si jej odložili). Vrch torty natrieme tenko lekvárom.
Krútená torta - obrázok 13

14

Poleva: čokoládu polámeme, pridáme maslo a nad parou ju roztopíme, vymiešame dohladka, potom pridáme olej - aby sa leskla a natrieme polevou iba vrch torty. Ešte potrebujeme orechový karamel: najprv nasekáme orechy-najlepšie rukou, aby neboli príliš jemné, potom vymastíme tanier alebo misu maslom a z cukru urobíme karamel.
Krútená torta - obrázok 14

15

Keď je zlatistý, pridáme orechy, ešte chvíľočku popražíme, stále miešame a hneď vyberieme na pripravenú misu. Necháme vychladnúť, preložíme do vrecúška a opačnou stranou tĺčika podrvíme na posýpku.
Krútená torta - obrázok 15

16

Posýpku potom rukou pritláčame na boky torty a už to máme skoro hotové. Keďže torta musela absolvovať ešte cestu autom, konečná výzdoba, malý ohňostroj, sviečky, prišli až na "mieste činu". (ako vidíte, výzdoba a fotenie nie sú mojou silnou stránkou) Príprava je síce náročná, ale konečný výsledok - klasická chuť maminej torty - stojí za to. Vnučka sa ma nakoniec opýtala: "A to sa ti chcelo s tým toľko baviť?"
Krútená torta - obrázok 16

17

Asi takto vyzerá rozkrájaná torta...
Krútená torta - obrázok 17



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • garanco, 18. novembra 2011 o 09:41
    Milé žienky, keď sa vám nechce tak dlho "babrať" s jednou tortou, tak urobte iba korpus s plnkou podľa @mila Zázračnú tortu na tejto stránke
    » varecha.pravda.sk/recepty/zazracna-orechova-torta/7859-re...
    , chutí tak isto vynikajúco, iba orechový karamel je z neskorších rokov


  • katkaszaboova, 18. novembra 2011 o 10:44
    Je s tým fakt veľa práce, ale výsledok je skvelý! gratulujem!


  • mariaklara, 18. novembra 2011 o 11:33
    Práve takúto tortu sa chystáme robiť s dcérou o týždeň, budeme mať krstiny. My ju voláme " Brnenská torta ". Možno iné zloženie surovín, ak bude čas, nafotím.


  • babkamt, 18. novembra 2011 o 12:04
    Túto tortu som robila tento rok manželovi k narodeninám. Je pravda,že je s ňou trochu viac práce,ale stojí to zato.


  • elisticka, 18. novembra 2011 o 12:15
    zaujimava torticka robila som podobnu len ja zacinam tocit z vnutra a to sa mi zda lahsie...ale cesto nepoznam vyskusam...» varecha.pravda.sk/recepty/torta-pre-vnucika-fotorecept/12...


  • aroooo, 18. novembra 2011 o 13:03
    tiež to poznám pod názvom Brnenská torta, krútenie piškót.cesta od stredu, zaujal ma však ten karamel s orechami, KK


  • akeber, 18. novembra 2011 o 14:22
    krásna tortička ....


  • nika60, 18. novembra 2011 o 14:23
    Nepoznám tento recept ,ale výsledok je parádny gratulujem


  • naninka1, 18. novembra 2011 o 16:14
    Tiež pečiem, ale ja krútim od stredu a jeden pásik dávam biely a ďalší kakaový, potom mám dvofarebnú tortu.


  • garanco, 18. novembra 2011 o 16:45
    @naninka , to dvojfarebné môže byť pekné!
    @aroooo , ten karamel s orechami je "najsamlepší!" a dávam ho aj na iné torty!


  • sovka62, 18. novembra 2011 o 16:58
    Aj ja ju poznám ako brnenskú a robievala som u dosť často. Tortový korpus som piekla žltý a plát kakaový. Krém bol biely, takže na reze bola naozaj efektná a stála za tú prácu, aj oči si prišli na svoje.
    Zázračnú tortu (ako spomína vgaranco) robievam aj ja, aj som pridala recept, dokonca úspornejší ako @moli , ale takúto brnenskú som robievala na výnimočné príležitosti.


  • zdenka1009, 18. novembra 2011 o 17:09
    Garanco,dlho by si ma nemusela núkať,takéto torty milujem,orechové,šťavnaté., mňam.


  • cica2, 18. novembra 2011 o 17:44
    velmi pekná tortička a určite aj chuťovo výborná, si šikuľka:)


  • sneica, 18. novembra 2011 o 19:30
    sice pracne, ale vyplati sa...krasna...


  • tinca, 19. novembra 2011 o 00:26
    pekná tortička a chutná s tým krémom. Ja som dostala vlete k jubileu od býv.kolegyne ale tá bola vnútri s roládou, tiež to bolo na reze krásne.


  • narciska, 19. novembra 2011 o 18:27
    zaujímavá torta ale vyzerá náročná.


  • marijanka712, 20. novembra 2011 o 16:45
    vyzerá výborne robila sa točenú tortu ja to volám slimák a zaujimave je že mna by to nenapadlo tak točiť ako si to ty točila ja začinam od stredku a zda sa mi, že je to jednoduchšie , no ale metodika nie je podstatná ale výsledok to som len spomenula pre začiatočničky, že iste sa im bude lahšie robiť , skutočne vypada slávnostne a velkolepo a iste aj úžastne chutila- len jednu chybu mala, že som ju neochunala.......


  • scotland, 20. novembra 2011 o 23:58
    krasna tortička a aj vyborna.tiež ju robievam...........


  • klekipetra, 20. decembra 2011 o 09:38
    Rodinný archív, dobrý archív!
    Fajn recept. Bez znetvorenia "profesionálnymi" alebo "varechármi".
    Pekné sviatky.


  • helga2, 17. januára 2012 o 16:20
    Aj ja ju robím ale potom tie vnútorné pláty stáčam od stredu.Ako roládu.Je výborná.


  • taska2, 21. januára 2012 o 16:50
    ja ju už robim roky ,je dobra


  • janinar, 21. januára 2012 o 19:24
    toto je nasa rodinna torta,piekla ju moja babicka a teraz maminka,ja este nie :o( kazdy ju vsak chce stale a stale,lepsiu som este nejedla,mnaaaaaam,blizia sa moje narodky,juchuuuuuuu
    a mamina zacina od stredu a dzem nedava


  • veraa, 28. januára 2012 o 17:10
    určite sa čoskoro nájde príležitosť vyskúšať. vyzerá výborne a určite aj chutí


  • 3sandra3, 10. februára 2012 o 22:58
    výborná torta


  • dejna42, 17. februára 2012 o 12:18
    ja som ju už robila ale piškotový korpus som urobila iba z 2 vajec, torta bola v priereze iná, tie pásy boli tenšie a ľahšie sa s nimi pracovalo


  • jozka2, 30. mája 2012 o 18:14
    ano tuto tortu som robievala a je v starej kucharskej knih mucniky/nepamtam autorku/tie pasy boli tensie ,siroke 4 cm,na polovicku korpusu som dala plnku cokoladovu=kakaovu ? ale zaiste tmavsiu na to som krutila od stredu pasy natrete marhulovym dzemom na to plnku a dalsiu polovicku platu potrela plnlou a na vrch cokol. poleva.Robila som ju na moju 40-ku do prace pre moje laborantky,je uzastna ten dzem vytvara ako priehradky v plote,ked sa kraja,vyskusajte som zvedava na vas nazor


  • garanco, 30. mája 2012 o 19:25
    Tento pracovný postup a farebnosť som dodržala presne tak, ako to robievala moja mama. Ako som písala vyššie, vždy to bola sviatočná torta. Pri najbližšom okrúhlom - desiatom - výročí ďalšej vnučky ju skúsim točiť od stredu, aj mne sa to zdá jednoduchšie a pospájam vaše nápady do spoločného postupu.(...možno, že recept moja mama získala od niekoho, ale v jej písanke je uvedená tak, ako som už písala...)


  • dandy, 2. novembra 2013 o 16:31
    Ja som tú tortu robila minulý rok, ale zdalo sa mi, že na toľko piškótu bolo málo krému, vyšlo mi to len - len, bola by lepšia, keby som mala o trochu viac krému.


  • vrabciatko, 2. novembra 2013 o 16:54
    táto torta sa volá brnenská s určitými odlišnosťami a začína sa točiť od prostriedku.Natrie sa pás z krémom potom sa stočí a položí do prostriedku torty ostatné natreté pásy už len prikladajú až po okraj.Lepšie sa to robí.


  • monnikka, 20. novembra 2014 o 10:12
    Raz som takto robila babke k narodeninám, bolo to pacné, ale stálo to za to....tvoja je krásna v reze


  • garanco, 20. novembra 2014 o 19:45
    @monnikka , ďakujem za pochvalu, vždy sa oplatí "popiplať sa" pre tých, ktorých máme radi:-))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist