Krútená torta

Krútená torta
Foto: garanco
garancoGaranco, recept pridal: 18. novembra 2011 7:59Ďalšie jeho recepty

Recept je opäť z môjho rodinného archívu. Pri zhotovovaní tejto torty som mnohokrát obdivovala moju mamu, pekávala ju na veľké príležitosti, bola naozaj veľmi chutná. Teraz ju pečiem ja pri veľkých príležitostiach - a dnes príležitosť bola - najstaršia vnučka slávila svoje prvé okrúhle - desiate - narodeniny. A prečo krútená - asi preto, že stred torty sa pri plnení krúti.

Suroviny


Postup prípravy receptu

Najprv si pripravíme potrebné suroviny, vyberieme z chladničky maslo, vajíčka, pomelieme orechy, vymastíme formy a navážime suroviny na korpus. Zapneme rúru na 170 stupňov. (Rozpis surovín je na tortovú formu priemer- 24 cm, piškóta na plech 30x40 cm.) Múku do cesta preosievame, aby sa prevzdušnila.
Krútená torta - obrázok 1

Vymiešame žĺtka s cukrom, pomaly prilievame vodu, pridáme orechy, múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielok, zamiešame a vylejeme do tortovej formy. Stierkou nahrnieme trochu cesto ku krajom, dáme piecť. Je dobré položiť tortovú formu na plytký plech, prvých 15 minút pečieme v pootvorenej rúre (medzi dvierka vložíme špajličku). Keď sa cesto naddvihlo, rúru zavrieme, teplotu zvýšime asi na 190st. a pečieme ešte 20-25 minút. Upečený korpus slabo poprášime hl. múkou ...
Krútená torta - obrázok 2

...a prevrátime ju na horúci plech (na ktorom sme piekli), aby sme mali rovný povrch. Keď vychladne, prekrojíme ju na polovicu.
Krútená torta - obrázok 3

V polovici pečenia torty začneme pripravovať piškótu: najprv uvaríme v malej mištičke vodu s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame po jednom žĺtka, potom pomaly prilievame horúci cukrový sirup, nakoniec vmiešame múku a vylejeme na pripravený plech. Pečieme pri 180 stupňov asi 20 minút. Upečený plát rozkrájame (pomocou pravítka) na 4 cm pásy.
Krútená torta - obrázok 4

Plnka: Nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom-asi 15 minút, až zmes začne prischýnať na okraj nádoby asi takto:
Krútená torta - obrázok 5

Nádobu vyberieme z pary a hneď do teplého pridáme kakao, orechy, maslo a um(rum) a šľaháme, kým hmota vychladne.
Krútená torta - obrázok 6

Spodok torty a jeden pás piškóty natrieme plnkou
Krútená torta - obrázok 7

a ten natretý pás postavíme na okraj korpusu
Krútená torta - obrázok 8

potom odmeriame z druhého pásu potrebnú dĺžku, natrieme ho krémom a pripojíme k prvému.
Krútená torta - obrázok 9

Postupne natierame a pripájame ďalšie pásy smerom do stredu,
Krútená torta - obrázok 10

až vyplníme celý obvod.
Krútená torta - obrázok 11

Potom natrieme plnkou povrchu (odložíme si trochu plnky na potretie bokov).
Krútená torta - obrázok 12

Priložíme vrchnú časť korpusu a potrieme plnkou boky (podľa toho, koľko ste si jej odložili). Vrch torty natrieme tenko lekvárom.
Krútená torta - obrázok 13

Poleva: čokoládu polámeme, pridáme maslo a nad parou ju roztopíme, vymiešame dohladka, potom pridáme olej - aby sa leskla a natrieme polevou iba vrch torty. Ešte potrebujeme orechový karamel: najprv nasekáme orechy-najlepšie rukou, aby neboli príliš jemné, potom vymastíme tanier alebo misu maslom a z cukru urobíme karamel.
Krútená torta - obrázok 14

Keď je zlatistý, pridáme orechy, ešte chvíľočku popražíme, stále miešame a hneď vyberieme na pripravenú misu. Necháme vychladnúť, preložíme do vrecúška a opačnou stranou tĺčika podrvíme na posýpku.
Krútená torta - obrázok 15

Posýpku potom rukou pritláčame na boky torty a už to máme skoro hotové. Keďže torta musela absolvovať ešte cestu autom, konečná výzdoba, malý ohňostroj, sviečky, prišli až na "mieste činu". (ako vidíte, výzdoba a fotenie nie sú mojou silnou stránkou) Príprava je síce náročná, ale konečný výsledok - klasická chuť maminej torty - stojí za to. Vnučka sa ma nakoniec opýtala: "A to sa ti chcelo s tým toľko baviť?"
Krútená torta - obrázok 16

Asi takto vyzerá rozkrájaná torta...
Krútená torta - obrázok 17



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

29 komentárov k receptu
  • garanco, 18. novembra 2011 o 09:41
    Milé žienky, keď sa vám nechce tak dlho "babrať" s jednou tortou, tak urobte iba korpus s plnkou podľa @mila Zázračnú tortu na tejto stránke
    » varecha.pravda.sk/recepty/zazracna-orechova-torta/7859-re...
    , chutí tak isto vynikajúco, iba orechový karamel je z neskorších rokov


  • katkaszaboova, 18. novembra 2011 o 10:44
    Je s tým fakt veľa práce, ale výsledok je skvelý! gratulujem!


  • mariaklara, 18. novembra 2011 o 11:33
    Práve takúto tortu sa chystáme robiť s dcérou o týždeň, budeme mať krstiny. My ju voláme " Brnenská torta ". Možno iné zloženie surovín, ak bude čas, nafotím.


  • babkamt, 18. novembra 2011 o 12:04
    Túto tortu som robila tento rok manželovi k narodeninám. Je pravda,že je s ňou trochu viac práce,ale stojí to zato.


  • elisticka, 18. novembra 2011 o 12:15
    zaujimava torticka robila som podobnu len ja zacinam tocit z vnutra a to sa mi zda lahsie...ale cesto nepoznam vyskusam...» varecha.pravda.sk/recepty/torta-pre-vnucika-fotorecept/12...


  • aroooo, 18. novembra 2011 o 13:03
    tiež to poznám pod názvom Brnenská torta, krútenie piškót.cesta od stredu, zaujal ma však ten karamel s orechami, KK


  • akeber, 18. novembra 2011 o 14:22
    krásna tortička ....


  • nika60, 18. novembra 2011 o 14:23
    Nepoznám tento recept ,ale výsledok je parádny gratulujem


  • naninka1, 18. novembra 2011 o 16:14
    Tiež pečiem, ale ja krútim od stredu a jeden pásik dávam biely a ďalší kakaový, potom mám dvofarebnú tortu.


  • garanco, 18. novembra 2011 o 16:45
    @naninka , to dvojfarebné môže byť pekné!
    @aroooo , ten karamel s orechami je "najsamlepší!" a dávam ho aj na iné torty!


  • sovka62, 18. novembra 2011 o 16:58
    Aj ja ju poznám ako brnenskú a robievala som u dosť často. Tortový korpus som piekla žltý a plát kakaový. Krém bol biely, takže na reze bola naozaj efektná a stála za tú prácu, aj oči si prišli na svoje.
    Zázračnú tortu (ako spomína vgaranco) robievam aj ja, aj som pridala recept, dokonca úspornejší ako @moli , ale takúto brnenskú som robievala na výnimočné príležitosti.


  • zdenka1009, 18. novembra 2011 o 17:09
    Garanco,dlho by si ma nemusela núkať,takéto torty milujem,orechové,šťavnaté., mňam.


  • cica2, 18. novembra 2011 o 17:44
    velmi pekná tortička a určite aj chuťovo výborná, si šikuľka:)


  • sneica, 18. novembra 2011 o 19:30
    sice pracne, ale vyplati sa...krasna...


  • tinca, 19. novembra 2011 o 00:26
    pekná tortička a chutná s tým krémom. Ja som dostala vlete k jubileu od býv.kolegyne ale tá bola vnútri s roládou, tiež to bolo na reze krásne.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 14 komentárov)
  • narciska, 19. novembra 2011 o 18:27
    zaujímavá torta ale vyzerá náročná.


  • marijanka712, 20. novembra 2011 o 16:45
    vyzerá výborne robila sa točenú tortu ja to volám slimák a zaujimave je že mna by to nenapadlo tak točiť ako si to ty točila ja začinam od stredku a zda sa mi, že je to jednoduchšie , no ale metodika nie je podstatná ale výsledok to som len spomenula pre začiatočničky, že iste sa im bude lahšie robiť , skutočne vypada slávnostne a velkolepo a iste aj úžastne chutila- len jednu chybu mala, že som ju neochunala.......


  • scotland, 20. novembra 2011 o 23:58
    krasna tortička a aj vyborna.tiež ju robievam...........


  • klekipetra, 20. decembra 2011 o 09:38
    Rodinný archív, dobrý archív!
    Fajn recept. Bez znetvorenia "profesionálnymi" alebo "varechármi".
    Pekné sviatky.


  • helga2, 17. januára 2012 o 16:20
    Aj ja ju robím ale potom tie vnútorné pláty stáčam od stredu.Ako roládu.Je výborná.


  • taska2, 21. januára 2012 o 16:50
    ja ju už robim roky ,je dobra


  • janinar, 21. januára 2012 o 19:24
    toto je nasa rodinna torta,piekla ju moja babicka a teraz maminka,ja este nie :o( kazdy ju vsak chce stale a stale,lepsiu som este nejedla,mnaaaaaam,blizia sa moje narodky,juchuuuuuuu
    a mamina zacina od stredu a dzem nedava


  • veraa, 28. januára 2012 o 17:10
    určite sa čoskoro nájde príležitosť vyskúšať. vyzerá výborne a určite aj chutí


  • 3sandra3, 10. februára 2012 o 22:58
    výborná torta


  • dejna42, 17. februára 2012 o 12:18
    ja som ju už robila ale piškotový korpus som urobila iba z 2 vajec, torta bola v priereze iná, tie pásy boli tenšie a ľahšie sa s nimi pracovalo


  • jozka2, 30. mája 2012 o 18:14
    ano tuto tortu som robievala a je v starej kucharskej knih mucniky/nepamtam autorku/tie pasy boli tensie ,siroke 4 cm,na polovicku korpusu som dala plnku cokoladovu=kakaovu ? ale zaiste tmavsiu na to som krutila od stredu pasy natrete marhulovym dzemom na to plnku a dalsiu polovicku platu potrela plnlou a na vrch cokol. poleva.Robila som ju na moju 40-ku do prace pre moje laborantky,je uzastna ten dzem vytvara ako priehradky v plote,ked sa kraja,vyskusajte som zvedava na vas nazor


  • garanco, 30. mája 2012 o 19:25
    Tento pracovný postup a farebnosť som dodržala presne tak, ako to robievala moja mama. Ako som písala vyššie, vždy to bola sviatočná torta. Pri najbližšom okrúhlom - desiatom - výročí ďalšej vnučky ju skúsim točiť od stredu, aj mne sa to zdá jednoduchšie a pospájam vaše nápady do spoločného postupu.(...možno, že recept moja mama získala od niekoho, ale v jej písanke je uvedená tak, ako som už písala...)


  • dandy, 2. novembra 2013 o 16:31
    Ja som tú tortu robila minulý rok, ale zdalo sa mi, že na toľko piškótu bolo málo krému, vyšlo mi to len - len, bola by lepšia, keby som mala o trochu viac krému.


  • vrabciatko, 2. novembra 2013 o 16:54
    táto torta sa volá brnenská s určitými odlišnosťami a začína sa točiť od prostriedku.Natrie sa pás z krémom potom sa stočí a položí do prostriedku torty ostatné natreté pásy už len prikladajú až po okraj.Lepšie sa to robí.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist