Krúpová kaša

kkaja - fotkakkaja, 3. marca 2011
Krúpová kaša
Foto: kkaja

Zistila som, že na Vareche ešte nie je toto veľmi zdravé a veľmi jednoduché jedlo našich prababičiek. Krúpy obsahujú veľa vitamínov, Zobraziť celý popisZistila som, že na Vareche ešte nie je toto veľmi zdravé a veľmi jednoduché jedlo našich prababičiek. Krúpy obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a dobre pôsobia pri kĺbových ochoreniach. Najhodnotnejšie sú tie najväčšie a najchutnejšie tie najmenšie.

2
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

1 šialka
2 šialky




Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy 3x prepláchneme studenou vodou, dáme do hrnca a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Osolíme morskou soľou a za občasného premiešania pomaly varíme do mäkka. Keď sa nám voda vyvarí a krúpy ešte nie sú mäkké dolievame vodu po troške. Toto je hotová kaša.

    Krúpová kaša - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame nadrobno a do hneda opražíme na oleji.

  3. 3

    Horúcu kašu dáme na tanier, poukladáme na ňu kúsočky masla a hojne posypeme opraženou cibuľkou. Dobrú chuť ! :)

  4. 4

    Ďalšou možnosťou je vmiešať k uvareným krúpom čerievkový syr, alebo nastrúhaný tofu syr ... možností je veľa.

Diskusia k receptu

1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
dnes je piatok vhodný čas navariť,tak to som od decka nejedol,vďaka za pripomienku
janaja
Tento recept mi prišiel veľmi vhod na moje zdravotné problémy. Ešte som z krúpov nič nevarila ale dnes ich uvarím. Vďaka.
julica
Tak týmto ma kŕmil môj priateľ, keď ma balil :) Rada mu to pripomeniem :)
oblizprst
A dá sa aj na sladko, so škoricou a posypaná kryštálovým cukrom, akurát polovicu vody treba nahradiť mliekom a alikvótne zmenšiť podiel soli v prospech cukru.
julica
@kkaja , veru, študentská romantická večera. mne sa to práve veľmi páčilo, že z ničoho nás vedel chutne nasýtiť. :)
dajanca
ako dieťa som krúpovú kašu veľmi ľúbila, je čas vrátiť sa do detstva...aspoň chuťou :-))
evanaaa
Krúpy som tuším ešte nejedla, mala by som teda vyskúšať, ale naslano s tou cibuľkou, aké to je.
kkaja
@avanaaa dobré, treba skúsiť málo uvariť a keď náhodou nebude chutiť, krúpky čo sa neminuli dávaj di polievok ... zeleninová, hŕstková, karfiolová ......... :)
stania
Krupky su veľmi zdrave , teraz som sa dozvedela , že aj na klby, mamy ich radi, často varim v polievkach, a s detstva si pamätam ako mama varila krupkovu kašu s fazuľou a poliatu upraženou slaninkou, bolo to mňam, tato kaša určite tiež tak ju najbližšie vyskušam, diky za receptik
cica2
zaujimavý receptík, niekedy vyskúšam aj takto:)...lebo zvyknem dávať krúpy len do polievky
zzdravo
na slano som este krupovu kasu nejedla, musim vyskusat. No ked tak nad tym rozmyslam na sladko som tiez davno nejedla. uff, take grankové by som si veru dala...
brigita
Ja robím často, asi preto ze mám problém z kĺbmi? A dávam tam aj zemiak nakrájaný na kocky, varím spolu z krúpmi. Môže sa dať aj kyslé mlieko acidko a pod.
lucylee
ach jaaaj, opäť, je to delená strava, ale bez masla, maslo-bielkovina, krúpy- cukor
veronika353
Já mám strašně ráda kroupy,my jsme doma používali jen č.10.Dávám je do polévky a mám je ráda jen uvařené a osolené.
majkahra
ja rozvarím vo vode jednu plechovicu fazule/prepláchnúť vodou/ potom pridám krúpky a pomaly varím. Výborná je zo slaninou, cibuľou a klobásou, ale ešte lepšia z rozškarením maslom a cesnakom.
julanda
Neviem, ako ju varili naša babka, ale v detstve mi veľmi chutila, mne sa taká dobrá ešte nepodarila. Inak krúpy používam často, ako závarku do polievok, alebo ako prílohu k mäsu, vtedy ju pripravujem tak isto ako ryžu.
medulienka122
krúpovú polievku si pýta syn vždy vtedy, keď varím údené mäso, naposledy sa mi podarila taká hustá, že z nej ozaj bola krúpová kaša, škoda, že som na ňu nedala smaženú cibuľu -bola by som si zachránila "povesť":-))
sisska111
Toto bolo klasické sobotňajšie jedlo, čo babka robievala. Mňam :-) Ona ešte pridávala aj zemiaky. Najlepšia bola keď sa ohrievala na panvici, to voňal celý dom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia