Krupnik - krúpková polievka fotorecept

lyali - fotkalyali, 25. apríla 2013
Krupnik - krúpková polievka (fotorecept)
Foto: lyali

Listovala som si v knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej a nechala som sa inšpirovať receptom na "krupnik". Ako krupnik sa označuje nielen tradičný Zobraziť celý popisListovala som si v knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej a nechala som sa inšpirovať receptom na "krupnik". Ako krupnik sa označuje nielen tradičný sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a Litve, ale krupnik nájdete aj ako polievku z krúp s rôznymi obmenami a s prívlastkami poľská, zeleninová, židovská. Táto verzia spája krúpky, fazuľu, mrkvu, petržlen, zeler, sušené huby, paradajky a kôpor. Ja poznám inú krúpkovú, ale táto aj bez kusa mäsa stojí za vyskúšanie :-)

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 hrnčeka (120 g)
1 ks
1 ks (80 g)
1 ks
1 stonka
1 hrnček (20 g)
1/3 hrnčeka (90 g)
200 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Používam hrnček s objemom 300 ml :-)

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fazuľu preberieme, prepláchneme a namočíme napr. ako ja do 1l vody cez noc (a rovno do hrnca, v ktorom budeme polievku variť - menej riadov :-)) ). Fazuľu po tomto nočnom kúpaní dáme variť.

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si zeleninu primerane nakrájame.

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krúpky preberieme a prepláchneme. Spolu s hubami ich na 10 min namočíme (zvlášť som ich namočila len kvôli foto, dokopy do 0,5 l vody) :-)), huby potom podľa potreby môžeme pokrájať na drobnejšie).

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 20 min varenia fazule pridáme do nej zeleninu spolu s krúpkami a hubami a varíme domäkka. Podľa potreby prilejeme počas varenia horúcu vodu, keďže krúpky polievku vedia zahustiť. Pre tých, čo ľúbia takú polievku, v ktorej lyžica stojí, táto môže byť ako stvorená :-)) Zahustenie záleží od vlastnej chute :-))

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ku koncu varenia pridáme ešte paradajky, nasekaný kôpor a ochutíme soľou a čiernym mletým korením.

    Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pozn. Sem-tam siahnem pohodlne po fazuli z konzervy, ale tu sa mi priam žiada fazuľa, ako sa patrí :-)) ). Vodu z namáčania som nezlievala, ale ponechala do varenia. Krúpkom stačí kratší čas varenia ako fazuli. Namočená fazuľa by mala byť do hodiny a krúpky do 30 min uvarené. Fazuľu solím až ku koncu varenia (aby sme ju nevarili až do ďalšieho ránka). Možno sa nájde spomedzi Vás niekto, kto pozná ozajstný krupnik zo života a podelí sa s inou inšpiráciou.

Diskusia k receptu

cesminaz
Tvoja polievka vyzera "super"zvyknem robit krupove polievky,ale inaksie.Tato tvoja vyzera veeeeelmi chutne ;-) ukladam a urcite vyskusam a dam vediet aka bola :-)
pusta
krásna polievka, veľmi chutné, super.
medovnicek
polievky mám veľmi rada, recept si odkladám, pretože vyzerá byť veľmi chutná
radulienka
Joj, takéto polievočky milujem, krásne popísaný recept, tak ukladám a vyskúšam, vďaka za recept...
lyali
Dakujem Vam :-) @cezminaz , vyskusaj :-) Ja poznam akurat maminu krupkovu - robi masovy vyvar s krupkami, zemiakmi a korenovou zeleninou a z uvareneho masa fasirky :-) Mam ju rada (aj mamu, aj jej krupkovu :-) ) Tato je ina, stoji za vyskusanie :-)
hannah22
ozaj stojí za vyskúšanie, polievky vždy zahrejú a zasýtia.... :))
adlenka
vyskúšala som a určite nie naposledy, je fantastická, síce som nemala huby, ale aj bez nich. Najprv som sa bála tam tie paradajky dať, ale hodia sa tam parádne, naozaj vynikajúca a aj krásne vyzerá.
lyali
Opat dakujem krasne :-) @adlenka , naozaj si ma potesila :-) ps. niekedy stoji za to objavit aj tie chute, ktorych sa "bojime" :-)
safran
páči sa mi nielen názov, ale celý recept :-) akurát kôpor nahradím, žiaľ, nemáme sa radi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia