Krupicový koláč s jablkami fotorecept

boise - fotkaboise, 22. októbra 2013
Krupicový koláč s jablkami (fotorecept)
Foto: boise

Mám veľa jabĺk. A keď hovorím veľa, tak tým myslím hotové haldy jabĺk. Tak skúšam recept za receptom a pomaly sa ich zbavujem. Tento Zobraziť celý popisMám veľa jabĺk. A keď hovorím veľa, tak tým myslím hotové haldy jabĺk. Tak skúšam recept za receptom a pomaly sa ich zbavujem. Tento koláč mal u detí úspech.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
125 g
2 ČL
60 g
2 PL
1 ks
Plnka:
250 ml
60 g
2 PL
1 PL
1 ks
60 g
3 ks
2 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Tento recept je v novom záhradkárovi, tak som sa do neho hneď pustila. Tam je ten koláč s hruškami, lenže keďže ja hrušky nemám, spravila som jablkový. Očistené jablká dáme do hrnca s vodou do ktorej sme pridali citrónovú šťavu (asi z polky citróna), klinčeky a vanilkový cukor. Privedieme do varu a povaríme asi 3-5 minút. Potom necháme vychladnúť.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, cukru, kypriaceho prášku, masla a žĺtka vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť aspoň 15 minút v chladničke.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto (podľa receptu) rozvaľkáme medzi dvoma fóliami na (ne)úhľadný (ne)kruh. Mne sa s ním teda vôbec nepracovalo extrémne dobre a vám navrhujem radšej ho len rukou roztlačiť do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 24cm (podľa pôvodného receptu to malo ísť do plechu o rozmeroch 21x21cm. Lenže ja taký plech nemám a po matematickej päťminútovke, kde som rýchlo v hlave prepočítala všetky obsahy som sa dopracovala k výsledku, že sa nemôže stať nič neočakávané, keď použijem práve túto okrúhlu formu).

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Moje výpočty evidentne niekde zlyhali, pretože som vyvaľkala väčší (ne)kruh ako som chcela. A tak som vyrobila aj mantinely. Ale tie fakt netreba, radšej si doprajte hrubšie cesto na spodok. Keďže sa pri prekladaní potrhalo, nakoniec som ho ajtak dotvarovala rukou a potom popichala vidličkou. Dáme piecť na 180 stupňov na 10 minút.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si z mlieka, cukru, kakaa a krupice uvaríme hustú kašu. Do teplej zamiešame maslo a med. Dobre premiešame a pridáme vaječný žĺtok a do tuha ušľahaný sneh z bielka. Premiešame.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku opatrne naložíme na predpečené cesto. Naozaj opatrne, lebo to cesto je dosť jemné. Na vrch poukladáme uvarené jablká a dáme piecť na ešte cca 15-20 minút.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový koláč necháme dobre vychladnúť, jablká polejeme medom a na ozdobu posypeme napríklad karamelovými kockami (za vlasť padli klasické krowky, len som ich pokrájala) a podávame.

    Krupicový koláč s jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jamarlen
obdivujem tvoj pokoj - po nerváku s vaľkaním cesta ešte fotíš, a prikladáš popis a odporúčania:)
určite je dobručký, len by som ho premenoval na - trpezlivý :)
ebaka
zaujímavé...ešte som nepiekla koláčik s detskou krupicou....dobrý popis
radost
mňa najviac zaujala informácia-že máš haldy jablk..amy-málo i na jedenie..vlani aj do suda šli...aj kopec debničiek pre celú rodinu...teraz-jediná výhoda=nenarobili sme sa...:-))
tiež bych rada ochutnala tú krupicovú "podstieľku"pre jablčka...nervy s cestom prenechám iným..:-)
Záhradkára kupujeme-a -vidíš ho-že je tam takáto maškrta-viem od teba..nuž=slepá...!!!
ola111
Zaujímavá plnka,už som si ju zaradila na odskúšanie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia