Krupicový dezert Jazerných Levov

sracz - fotkasracz, 6. mája 2010
Krupicový dezert Jazerných Levov
Foto: sracz

Už som sa Vám vyznal z mojej „pasie“ variť deťom. Pre Lillynku a Samka, jazerných Levov, Čvorgľov, tuleňov a delfínov z Krku, krpatú háveď, Zobraziť celý popisUž som sa Vám vyznal z mojej „pasie“ variť deťom. Pre Lillynku a Samka, jazerných Levov, Čvorgľov, tuleňov a delfínov z Krku, krpatú háveď, moje milované vnúčence, som vždy varil rád, zvlášť keď mi pomáhali. Tak sa zrodilo aj jedno moje motto: „Deti a vnúčatá sú pre kuchyňu fantastickou inšpiráciou, zvlášť keď si podmaníme ich krehké dušičky“! Naviac, konečne plním sľub daný Sandratamer, za jej pomoc s fotografiami a keďže jej Sabinka je v rokoch mojich „bľižňakov", určite si rady zamaškrtia.

8 (ale skôr 6)
porcií
30´ minút
príprava
17´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
2 PL
2 PL
dľa potreby štipka
10 dkg
5 dkg
3 malé (2 veľké) ks
2 PL
12 cm
kompót:
6 až 8 ks
1 ks
2 ks
20 dkg
10 ÷ 12 ks
~ 12  cm
1÷2 ks
3 až 5 vetvičky




Postup

  1. 1

    deň pred podávaním uvaríme domáci jablkový kompót (aj keď uznávam, že možností je „haďa_bej“). Ale predkladám svoj variant – in natura – tak, ako ho už desaťročia varievam ja. Jablká, pomaranč a citróny dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme odkvapkať. Jabĺčka olúpeme, zbavíme jaderníkov a pokrájame každé na 8 mesiačikov; podobne aj pomaranč a jeden citrón, tieto však aj s kožou (z druhého citróna vytlačíme šťavu, ktorou polejeme olúpané jablká). Do vysokého hrnca nasypeme 20 dkg cukru, pridáme tvrdú škoricu a klinčeky, úhľadne porozkladáme segmenty jabĺk, pomaranča a citróna. Nezabudneme pridať aj pokrájanú kožu z vytlačeného citróna! Zalejeme studenou prefiltrovanou vodou (~ 2 cm nad ovocie, ktoré počas nalievania vody pridržujeme rukou; ak máme dostatočne veľkú „dyhu“ na uhorky, môžeme ju použiť na pritlačenie. Rýchlo privedieme do varu, vypneme a necháme 10´ ÷ 15´ dôjsť pod pokrievkou. Na noc uložíme, aj so 6 čistými hlbokými kompótovými mištičkami, do chladničky!

  2. 2

    Do studeného mlieka v hrnci (v tomto prípade použite vyšší, ako keď varíme klasickú detskú krupicu) pridáme ~ 2 PL masla, vanilkový extrakt (ak ho nemáte tak vsypte 2 vrecúška vanilkového cukru; ozaj prečo sa používa výraz „vanilínový“ cukor?!) a štipku soli. Privedieme do varu, občas pomiešame. Do vriaceho mlieka, za stáleho miešania, zavaríme 10 dkg detskej krupice, zmiešanej s 5 dkg cukru a uvaríme na husto, v polčase varenia pridáme kocôčky pokrájanej marcipánovej pasty.

  3. 3

    Z vajíčok oddelíme bielka a v porcelánovej mise vyšľaháme pevný sneh, do ktorého pridáme 3 PL práškového cukru a na záver vmiešame aj žĺtka. Túto substanciu počas stáleho miešania prilievame do bublajúcej horúcej krupičnej kaše a necháme 1´÷ 2´ prejsť varom. Na stôl si porozkladáme misky, ktoré sme vybrali z chladničky, na dno každej symetricky porozkladáme odkvapkaný kompót a naberačkou ponalievame hotovú nadstavovanú „grísku“. Necháme vychladnúť, prípadne cez noc uložíme do chladničky.

  4. 4

    Servírovanie: v deň „D“ si pripravíme dezertné tanieriky, na každý z nich preklopíme jednu krupicovú „čvorgliu búdku“ (ak náhodou tento dezertík podávame počas detskej narodeninovskej párty, do jednej z nich môžeme ukryť malé „prekvapko“ { m&m; kúsok kandidovaného ovocia; lentilku, či hviezdičku z marcipánu} ako znamienko bónusu pre šťastného nálezcu => nezabudnúť pripraviť). Polejeme kompótovou šťavou, povrch ozdobíme postrúhanými orieškami (ja som použil kombináciu kešu, para, mandlí a lieskovcov), šľahačkovým venčekom a môžeme pokropiť vychladenou mliečnou čokoládou. Prizdobíme zelenou vetvičkou mäty, bazalky, materinej dúšky ..., mladého zeleru a „čamkanica“ môže byť odštartovaná! Dobrú zábavu a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evas13
Feri, tak ako si napísal, pri deťoch je najlepšia inšpirácia, lebo keby som to mala vytvoriť pre dospelého nebol by to už ten zážitok ako s deťmi. Je to jedlo hodné tvojich vnúčat, verím, že bude aj pravnúčat, lebo je tam vidieť Tvoja veľká láska, už len tie prívlastky sú jedinečné. V kútiku duše ti trošičku "závidim", lebo viem, že sa toho nikdy nedožijem.
nevena7
... uz v polke receptu neviem síce čo vlastne varím ale baví ma ho čítať :)))Mňam!
Pán vrchný! Jednu čvorgliu búdku prosím !...:)))
sracz
Ďakujem Vám všetkým a teším sa aj na Vaše pokusy! Aj v tomto recepte nezabudnite, prosím, že náš slovenský repný cukor je oveľa sladší ako trstinový (podobne aj soľ z Prešova_Solivaru je slanšia ako za oceánom). Krásne dni a usmievavé Slnko nad Vašimi hlavami!
jody
Paráda, pán kuchár! Ukladám, aj keď na mňa je to komplikované.
K tomu vanilínovému cukru - neobsahuje originál vanilku, ale jej umelú náhradu - vanilín. Aspoň tak si myslím...
halina
Haló scraz, vanilínový cukor sa odlišuje od vanilkového tým, že sa vyrába synteticky, má vanilkovú príchuť, je päťkrát lacnejší ako pravý vanilkový a vedľa vanilky ani len neležal. Kto chce mať pravý, musí kúpiť vanilkový nie vanilínový cukor.
marlen
ja len rozmýšľam, kto to bude jesť jedno z desiatich detí má alergiu na mlieko, ďaľšie 2 na citrusy, ďaľšie na lepok, ďalšie je diabetik..... strašné, že?
makovicka
Marlen, si snáď kuchár detských alergikov, v tvojom veku asi toľko detí nevlastníš, ale nezávidím ti, ak musíš bojovať s toľkými diétnymi problémami, dúfam,že to bol iba "obrazný výpočet"
Ale sracz, vyzerá to ako komplikovanejší výborný nápad, vnúčatá majú z teba isto radosť, skúsim pripraviť aj ja pre moje.
miis
sracz - na prešovskú soľ už len spomínaj - solivar nadobro skončil, soľ v obchodoch je už len zo zásob ... :-( mňamka pre deti vyzerá super
jozka2
no halina,vdaka za vysvetlenie,ani vo sne by ma nenapadlo,ze ta mala obmena v slove je cukor s umelou vanilkou to je ako mozarella na pizzu,nema s mozarelou nic spolocne,je to margarin so skrobom ochuteny,pozna sa podla toho,ze ked sa je horuce uz sa syr nenatahuje ako predtym