Slané pečivo
Krupicové tašky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva.
A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)
20 porcií |
45 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť.
V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.
- Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo.
Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky...
Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.
- Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.
- Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469
Ale výborné sú aj k segedínu... :-)