Slané pečivo

Krupicové tašky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva. A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)

20
porcií
45 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.
  2. Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo. Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky... Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.
  4. Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.
  5. Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469 Ale výborné sú aj k segedínu... :-)