Krupicové šiškobuchty fotorecept

eldina - fotkaeldina, 18. novembra 2013
Krupicové šiškobuchty (fotorecept)
Foto: eldina

nevedela som, ako ich nazvať-a toto meno ich charakterizuje dokonale..:) už viem, že je na Vareche viac krupicopapáčov /z mojich diskusií/, tak tu je Zobraziť celý popisnevedela som, ako ich nazvať-a toto meno ich charakterizuje dokonale..:) už viem, že je na Vareche viac krupicopapáčov /z mojich diskusií/, tak tu je ešte jeden..:)

60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
600 ml
150 g
2 ks
1/2 bal
1 bal
1 kg
3 dcl
Na ozdobu:
2 bal
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:(chýba mi tam múka, zabudla som , že sa aj ona rada fotografuje)...:)

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv dať rozpustiť maslo s mliekom, potom naliať na krupicu a dobre premiešať...

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked je krupica vlažná-pridať kvasnice/dobre premiešať/, vajcia, štipku soli, pol PDP a pol kg hladkej múky..(pridala som aj trochu vanilkovej aromy, môžte , ale aj nemusíte)

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nechať vykysnúť-aspoň pol hodinu../ako vidieť na foto- fešákovi sa v u mňa v teplej kuchyni veľmi páči/

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zo zvyšku múky vymiesiť tuhé cesto /trochu nechať aj na ruky a pod cesto/ , rozdeliť ho na dva diely a robiť malé guľky...veľkosť závisí od vás..:)..ukladať na plech, vystlaný papierom na pečenie....*DOPLNENIE RECEPTU: nakoľko v diskusii nebolo všetkým jasné, kde ide "zvyšok múky"-zvyšok múky z 1 kg sa domiesi do vykysnutého cesta (z krupice+ 1/2 kg múky)- /samozrejme netreba vážiť, len nedať všetku múku/, lebo je ešte lepivé, zamiesilo sa redšie, aby ľahšie rástlo

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    trúbu predhriať na 200°C a piecť cca 10 minút...

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    medzitým si rozpustiť maslo a zmiešať vanilkový cukor a kryšt.cukor.../mala som málo masla, tak som tam pridala aj trochu oleja/..:)

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    buchtičky namáčať najprv v masle a potom pováľať v cukre...

  9. 9

    ešte dodám, že cukor do cesta si dajte podľa seba, ako máte radi sladké../ja mám rada, ked sú sladkosti sladké/....nakoľko sa chystám na kafffééé, nemala som čas ozdobovaním, druhú várku som poliala čokoládou a komu sa veľmi chce, môže ich aj niečím plniť..mne sa nechcelo toľko guliek... na obrázku sú guľky z 3/4 cesta, zvyšok som dala do mrazničky, nabudúce príde vhod..:).../mám ešte tortu zo včera, takže aj toto bude dosť/..:)........../je mi jasné, že na ozdobovanie nemám ani talent-ani nervy/..:)

    Krupicové šiškobuchty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    buchtičky sú määäkkulinkééééé

Diskusia k receptu

nikola166
tak tieto sa mi fakt páčia ! veľmi zaujímavý recept.. a keďže si neviem predstaviť, ako chutia, musím vyskúšať :D ukladááám ...
eviana
Skvelý nápad... Ty jednoducho na krupicu nedáš dopustiť... a krásne dokazuješ aká skvelá surovina to je... tlieskam, mňam :)
klaudia968
Veru skvelý nápad, keď budem mať doma vnuka už viem čo budeme robiť, tvoje šiškobuchty bude rád, že môže pomáhať.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ešte som takéto buchty nikdy nepiekla. Treba vyskúšať. Mňam.
erzsebetty
Nie je mi celkom jasné, že len z 1/2 kg múky dáš kysnúť cesto a potom zvlášť vymiesiš cesto z ďalšej 1/2 kg múky a potom obe cestá spracuješ dokopy, alebo.....?
iwuska
ja sa tiez pytam, ako betka pred pmnou, to znamena, ze najpr kysne s polkou muky a zvysnu zapracujes po vykysnuti?
eldina
@erzsebetty @iwuska ahojte, v bode "5" píše-"zo zvyšku múky...."...teda z múky, čo ostane z 1 kg, nakoľko 1/2 kg sa už použilo.../myslela som, že je to jasné...ale možno nie, neviem/..:)
jeka
Pochopila som správne? Jedno cesto s krupicou a druhe bez nej?A kvasnice idú tiež na polovicu, alebo iba do krupicového cesta?
eldina
@jeka asi som to fakt písala nepochopiteľne...:)).......je jedno cesto, len krupica sa najprv "obarí" zmesou rozpusteného masla a mlieka...potom sa dorába ostatným/ked trochu vychladne krupica, nakoľko by sa zabili kvasnice/
stanci11
ja som asi trošku mimo ale stále nechápem kedy a kam pridám toho druhého polkila múky :D .. ale inak vrhnem sa na buchtičky hneď cez víkend, ja som krupicožrút tak sa strašne teším! :)
eldina
@stanci11 teraz neviem, stále je to nezrozumiteľné? ved už som dopísala do bodu 5 "podrobnejšie"..:) to kilo je do celého cesta, ale pri zamiesení, pred vykysnutím -sa dá len polovica, ak by sa hned dalo celé kg múky, ťažko by kyslo, také hutné..čiže po vykysnutí sa dodá zvyšok múky, ked sa už pracuje s cestom
tatranocka
Tak som pribrzdila pri rolovaní komentárov a vychádza mi to na moju chuť obaliť v trstinovom cukre a prefúknuť teplovzdušnou pištoľou,či ?
jeka
Dakujem,takže krupicu vymiesiť s polovicou a po vykysnúti priešať druhú časť premiesiť atd...pochopené,trošku dlhšie.
evanaaa
Takéto buchtičky som už niekde videla, čo sa namáčajú v masle a cukre, ale tvoje, @eldina majú asi inú chuť práve pridaním krupice, ja by som tiež chcela ochutnať, lebo vidím a cítim, že sú dobré....A vieš, prečo ten zmätok? Ja som si znovu prečítala postup aby som pochopila, čo nie je jasné, ty si napísala : zo zvyšku múky vymiesime tuhé cesto - a to vypadá, akoby sa ešte raz miesilo iné cesto, jednoducho si mala napísať - ....zvyšnú múku pridáme do cesta, ktoré sme zamiesili s kvasnicami.....prepáč, že to znovu aj po tvojom vysvetlení pripomínam, len chcem povedať, že stačí zmeniť slovoradie a mení sa aj zmysel napísaného.
eldina
@evanaaa je mi to jasné, že mám niekedy divný slovosled..:) len prvých 6 komentov nikde nespomenulo, že im niečo nie je jasné, to ma miatlo..:)
nikola166
dnes som upiekla rodičom tieto šiškobuchty :) súú skvelééé !! určite ich budem robiť častejšie ! robila som iba z polovičnej dávky - toľko nám stačilo, aj tak vyšlo veľa kúskov ! buchtičky sa pekne nafúkli, vnútri sú úplne jemnulinké, fakt úžasné :) ani im nechýba žiadna plnka... :)

p. s.: ja som postup pochopila na prvýkrát :P :) :) :)
eldina
@nikola166 /máš pekné meno, veľmi/ potešila si ma o to viac, že si to robila rodičom/a oni mali určite už len za to radosť/...:) ja som dala z toho cesta do mrazáku, bolo dosť guliek../nabudúce ho akoby "nájdem"/..:)


p.s.: niekde sa musela stať chyba...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia