Krupicové halušky do polievky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Krupicové halušky patria u nás medzi obľúbené vložky do polievok, najčastejšie ich dávam do domácich mäsových vývarov a do rôznych zeleninových polievok.
20 minút príprava |
20 minút na 90 °C |
Postup
- Do misky rozklepnem vajce, ktoré dobre rozšľahám vidličkou. Nesolím, aby halušky neboli tvrdé. Pridám plátky zmäknutého masla.
- Rozšľahané vajce, rozmiešané so zmäknutým maslom, zasypem jemnou detskou krupicou a postupne pomocou vidličky spracovávam na mäkšie cesto. ak je cesto veľmi mäkké, pridám ešte krupicu až dosiahnem požadovanú konzistenciu. Ak to s krupicou preženiem, uklzne mi ruka a nasypem jej viac pridám ešte tuk.
- Cesto nechám aspoň 15 - 20 minút postáť, aby krupica nabobtnala. Potom malou lyžičkou namočenou v horúcom vývare odkrajujem menšie halušky, ktoré vkladám do vývaru alebo do horúcej bublajúcej vody. Vývar nesmie vrieť, len "bublá". Stiahnem plameň, hrniec s polievkou a vloženými haluškami prikryjem a nechám len tiahnuť pod pokrievkou asi 15 - -20 minút..
- Hotové halušky vkladám do horúcej polievky a ihned podávam. Podľa môjho názoru sú halušky zavarené do vývaru chutnejšie ale do zeleninových polievok ich zavarím bud do horúcej bublajúcej vody alebo priamo do polievky. Krupicové halušky robené s bravčovou masťou sú nadýchanejšie.
- Cesto na krupicové halušky do polievky zarobené s bravčovou masťou, postup v príprave je identický ako pri použití masla.
- Polievka z mäsového vývaru s krupicovými haluškami s bravčovou masťou. Vždy si zavarím čerstvé halušky, nenechávam ich odložené vo vývare, lebo ním nasiaknú a sú potom obrovské. Najprv vždy zavarím jednu halušku, či sa nerozpadá.Ak áno cesto ešte zahustím krupicou a až potom pokračujem v zaváraní. Ak mi cesto zvýši, prikryjem ho foliou a odložím do chladničky. Ak urobím veľké haulšky, podávam ich ako prílohu k mäsu na šťave alebo k zelenine na šťave,