Krupicové halušky do polievky fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júla 2011
Krupicové halušky do polievky (fotorecept)
Foto: pusta

Krupicové halušky patria u nás medzi obľúbené vložky do polievok, najčastejšie ich dávam do domácich mäsových vývarov a do rôznych zeleninových polievok.

20 minút
príprava
20 minút
na 90 °C

Suroviny

rozpis na jedno vajce:
1 ks
2-3 plátky zmäknuté čerstvé (20 - 30g)
alebo:
1 PL kopcom (alebo , kačacia alebo husacia masť)
p.p
1000 ml
alebo:
 rovnaké množstvo neosolenej vody




Postup

  1. 1

    Do misky rozklepnem vajce, ktoré dobre rozšľahám vidličkou. Nesolím, aby halušky neboli tvrdé. Pridám plátky zmäknutého masla.

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozšľahané vajce, rozmiešané so zmäknutým maslom, zasypem jemnou detskou krupicou a postupne pomocou vidličky spracovávam na mäkšie cesto. ak je cesto veľmi mäkké, pridám ešte krupicu až dosiahnem požadovanú konzistenciu. Ak to s krupicou preženiem, uklzne mi ruka a nasypem jej viac pridám ešte tuk.

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nechám aspoň 15 - 20 minút postáť, aby krupica nabobtnala. Potom malou lyžičkou namočenou v horúcom vývare odkrajujem menšie halušky, ktoré vkladám do vývaru alebo do horúcej bublajúcej vody. Vývar nesmie vrieť, len "bublá". Stiahnem plameň, hrniec s polievkou a vloženými haluškami prikryjem a nechám len tiahnuť pod pokrievkou asi 15 - -20 minút..

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové halušky vkladám do horúcej polievky a ihned podávam. Podľa môjho názoru sú halušky zavarené do vývaru chutnejšie ale do zeleninových polievok ich zavarím bud do horúcej bublajúcej vody alebo priamo do polievky. Krupicové halušky robené s bravčovou masťou sú nadýchanejšie.

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na krupicové halušky do polievky zarobené s bravčovou masťou, postup v príprave je identický ako pri použití masla.

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievka z mäsového vývaru s krupicovými haluškami s bravčovou masťou. Vždy si zavarím čerstvé halušky, nenechávam ich odložené vo vývare, lebo ním nasiaknú a sú potom obrovské. Najprv vždy zavarím jednu halušku, či sa nerozpadá.Ak áno cesto ešte zahustím krupicou a až potom pokračujem v zaváraní. Ak mi cesto zvýši, prikryjem ho foliou a odložím do chladničky. Ak urobím veľké haulšky, podávam ich ako prílohu k mäsu na šťave alebo k zelenine na šťave,

    Krupicové halušky do polievky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jarca
@Pusta , mas velmi dobre a prakticke recepty, aj tie rady sa mi pacia.
Krupicove halusky su vyborne, aj ja ich robievam, ale bez tuku. Tento
receptik si ukladam do KK.
jarunka
Tiez robievam taketo halusticky s maslom alebo s olejom, niekedy donich pridam aj vnatku petrz., mast nemam. Davno som ich nerobila, dakujem za pripomenutie.
sylvinka
Toto je najobľúbenejšia závarka do polievky môjho syna.Tak ako @jarunka aj ja ich robím s olejom a pridávam niečo zelené (petržlenová vňať,žerucha).
mamatata2
Môj muž ich má rád, len sa mi vydaria väčšinou tvrdšie. Môže byť teda na príčine soľ alebo aj rýchly var. Vyskúšam podľa Teba, ďakujem za rady.
verka1
robím ich presne tak, len solím vegetou. A niekedy pridám nastrúhaný syr alebo nakrájanú šunku. Najmä v karfiolovej, alebo inej zeleninovej polievke nám to neskutočne chutí. Ja ich nerobím veľmi husté, aby neboli tvrdé, ale niečo sa aj rozvarí, ale to v polievke nevadí. Skúste len s bravčovou masťou.
andula1964
tiež ich robím,ale pridám štipku prášku do pečiva a samozrejme petržlenovu vňať
gubics
Skúste dať do cesta tých krupicových halušiek trochu sódabocarbony.
Halušky budete mať jemné, až sa rozplývajú na jazyku. (Stačí pridať na uvedené množstvo asi polku mocca lyžičky, ale najlepšie keď si množstvo každý vyskúša sám.)
orchidea
Vyskúšam tvoj recept aj s radou @gubics , ja mám iný recept a nie som s ním veľmi spokojná.
olga42
Ja ich robievam tiež,to je starý recept robila to aj mija maminka.Je výborný.
frona
Ja mám recept od mojej svokry....je fantastický. Bez tuku, len dobre vyšľahané vajce a detská krupica.....Cestíčko mám také redšie ako krupičná kaša, ale keď chvíľu postojí, tak zhustne a tak naboptná....potom už postupujem ako ty....Zistila som, že halušky stvrdnú, ked je polievka veľmi hustá od zeleniny...tak som si zvykla zeleninu vybrať na tanier a po uvarení halušiek ju vložím späť. Hlavne neotvárať hrniec aspoň 5-10 minút. Potom ich otočím a znova varím 5-10 min. Sú ako pampúšiky. Ale aj tie Tvoje sú určite výborné
bejaja
poznám a robievam ich s olejom a nasekanou petržlenovou vňaťou,alebo pažítkou, niekedy ich robím do paradajkovej polievky a vtedy pridám do nich postrúhaný syr a nasekanú čerstvú bazalku.
marianne69
....zboznujem tieto halusky,naucila ma ich varit mama,ja ich robievam tak,ze rozhabarkujem vajicko s olejom,osolim,okorenim,pridam krupicu a na zaver cerstvo pokrajanu petrzlenovu vnat,potom hadzem z loparika halusky do kuracej alebo zeleninovej polievky...ale nabuduce vyskusam podla teba aj s maslom,na porovnanie:-)
milanka
...moze mi niekto prosim vas poradit,ako si tento receptik mozem pridat do svojej KK?Akosi mi to nejde :-D
alexdidi
@milanka ,ak už máš svoju KK,tak len tu hore vedľa hlavného obrázku je "pridaj do svojej KK",klikni a je to.
rajnica
nemôžem za to, ale zápražka mi pripomína staničný bufet, alebo zlú závodnú jedáleň pred veľa rokmi
rajnica
prepáčte, prepáčte, prepáčte, ale moja poznámka nepatrí k tomuto receptu (aj keď všeobecne platí)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia