Zemiaková polievka
Krumplačka od babky Žofky
Autor receptu: kvakac
Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne
rýchle.
6 - 8 porcií |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Slaninu pokrájame na kocky asi centimetrové. Cibuľu na drobno a z polovice hlávky cesnaku strúčiky rozpučíme a posekáme. Druhú polovicu strúčikov krájame na plátky. Zemiaky očistíme a na strúhadle na veľkých okách nastrúhame.
- V hrnci zohrejeme masť, na to dáme cibuľu a slaninu vyškvariť. Do toho pridáme rascu a korenie. Keď slanina a cibuľa začne chytať červenú farbu, pridáme cesnak posekaný na drobno. Premiešame a poprášime mukou a červenou paprikou (pozor nech neprihorí). Zamiešame asi dva krát a zalejeme vývarom. Napokon pridáme zemiaky. Necháme prudko variť, aby sa zemiaky dobre uvarili.
- Na záver vajcia rozšľaháme a pomaly lejeme do polievky, aby sa vytvorili také slíže. Pridáme zvyšný cesnak pokrájaný na plátky. Povaríme chvíľu. Ochutnáme a pripadne osolíme. Pozor vývar z halušiek bol slaný. Do polievky na tanieri dáme trochu čerstvého majoránu pokrájaného.