Zemiaková polievka

Krumplačka od babky Žofky

Autor receptu: kvakac

Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.

6 - 8
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Slaninu pokrájame na kocky asi centimetrové. Cibuľu na drobno a z polovice hlávky cesnaku strúčiky rozpučíme a posekáme. Druhú polovicu strúčikov krájame na plátky. Zemiaky očistíme a na strúhadle na veľkých okách nastrúhame.
  2. V hrnci zohrejeme masť, na to dáme cibuľu a slaninu vyškvariť. Do toho pridáme rascu a korenie. Keď slanina a cibuľa začne chytať červenú farbu, pridáme cesnak posekaný na drobno. Premiešame a poprášime mukou a červenou paprikou (pozor nech neprihorí). Zamiešame asi dva krát a zalejeme vývarom. Napokon pridáme zemiaky. Necháme prudko variť, aby sa zemiaky dobre uvarili.
  3. Na záver vajcia rozšľaháme a pomaly lejeme do polievky, aby sa vytvorili také slíže. Pridáme zvyšný cesnak pokrájaný na plátky. Povaríme chvíľu. Ochutnáme a pripadne osolíme. Pozor vývar z halušiek bol slaný. Do polievky na tanieri dáme trochu čerstvého majoránu pokrájaného.