Pečená bravčová krkovička

Krkovička so šťuchanými zemiakmi s krúpkami, majoránkou a chrumkavou cibuľkou

Autor receptu: sjuz

Mäkkučké a šťavnaté mäsko s chuťou cibule, čerstvej zeleninovej papriky a slaniny, dokonale ladí so šťuchanými zemiakmi, ktoré som varila spolu so strednými krúpkami a po uvarení dochutila sušenou majoránkou, opraženou cibuľkou a čerstvou pažítkou.

5
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 190/170 °C

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na plátky hrubé cca 1 cm, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a potrieme z jednej strany dijonskou horčicou. Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky. Kapiu - alebo zelenú čerstvú papriku nakrájame na kolieska. Slaninu nakrájame na plátky.
  2. Plátky mäsa poukladáme do pekáča alebo na plech vedľa seba, na ne poukladáme cibuľu a papriky, a navrch nakladieme plátky slaniny - množstvo zvolíme podľa podľa chuti. Ja som dala na plátok mäsa plátok slaniny.
  3. Pokvapkáme trochu olejom a podlejeme pohárom vody. Zakryjeme a dáme piecť do rúry. Ja som piekla teplým vzduchom prvú hodinu na 190 °C, potom som teplotu znížila na 170 °C a piekla ďalšiu hodinu. Počas pečenia v druhej hodine som občas vybrala a poliala výpekom. Keď bolo mäsko mäkké, odokryla som a ešte chvíľu dopiekla pre farbu a chrumkavosť slaniny. Takto vyzerá upečené na plechu:
  4. Medzitým sa varili zemiaky v osolenej vode s krúpkami. Hotové som roztlačila s maslom tak, aby ostali aj jemné kúsky, pridala som chrumkavú cibuľku, sušený majorán a čerstvú pažítku.
  5. Hotovo, dobrú chuť :)