Krkovička
Krkovička

Krkovička so slaninkovo-zemiakovým závinom

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár reštaurácie L Olive v hoteli Arcadia***** Bratislava, 19. februára 2018
Krkovička so slaninkovo-zemiakovým závinom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pri tlačenke, jaternici či klobáske sa to nekončí... Zo zabíjačkových surovín sa dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál tak, aby sa stali atraktívnou „výkladnou skriňou“ tohto nášho národného gastronomického rituálu.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
250 g (prerastená)
250 g
150 g
180 g
100 g
2 ks
20 g
600 g
Kapustový prívarok:
320 g
70 ml (alebo podľa svojej chuti)
120 g (alebo podľa svojej chuti)
2 ks
1 ks
2 ks (na zhustenie)
2 g
Navrch:
12 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky so šupkou dáme variť do mierne osolenej vody. Po uvarení dáme vychladnúť, ošúpeme ich a pretlačíme. Cibuľu na masti pomaly pražíme, hotovú vyberieme a pridáme k zemiakom.

  2. 2

    Prerastenú slaninu vyškvaríme, až kým nezostanú chrumkavé malé oškvarky. Pridáme tiež k zemiakom a cibuli, ďalej pridáme 1 vajce, detskú krupicu a pažítku, zľahka premiešame a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zvyčajným spôsobom naplníme do lístkového cesta, akoby sme robili klasickú štrúdľu, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vidličkou jemne popicháme a dáme piecť do vyhriatej rúry dozlatista. Údenú krkovičku dáme variť do vody klasickým spôsobom.

  3. 3

    Kapustový prívarok: Červenú kapustu nasekáme a vložíme do kastróla, v ktorom sme na masti upražili cibuľu. Osolíme, pridáme celú rascu a bobkový list. Podlejeme vývarom z uvarenej údenej krkovičky a udusíme domäkka. Pred koncom zahustíme nastrúhaným surovým zemiakom a dochutíme soľou, octom a cukrom. Baby cibuľky očistíme, pomaly na panvici opečieme do polomäkka a osolíme.

Diskusia k receptu

astor
Aj mňa zaujal recept, páči sa mi, len zdá sa mi, že 250 g cukru do 38O g kapusty je priveľa.
evanaaa
Mne sa tiež páči štrudla so zemiakovou plnkou, ale tak isto sa mi vidí štvrť kila cukru na ani nie pol kila kapusty až priveľa.
radost
@Marienka44 (20.2.2018 08:21)

dľa mňa - nielen cukru-ale aj octu je veľa...pre nás by to bolo nejedlé..my všetky "pochutiny" len tak "jemne"...:-)
garanco
No, tesne pred obedom je to nebezpečné čítanie. Najviac sa mi páči ten závin, aj k inej mäsovej dobrote!
redakcia
Komentár od pána šéfkuchára: Áno, treba dať o polovicu menšiu dávku octu aj cukru. Ja som si neuvedomil, že prerábam obvyklé reštauračné dávky kapusty na menšie množstvá. Nuž, moja chyba, učíme sa celý život a aj sa celý život mýlime. Pozdravujem a som rád, že vás moje recepty zaujali a všímate si ich do detailov.
redakcia
Na základe odpovede pána šéfkuchára sme v zozname surovín upravili množstvo cukru a octu.
mata3636
@Dogagador (21.2.2018 11:02)

aj cukru je stále veľa. akurát pečiem šunkové fliačky / len namiesto cestovín obvarená kapusta /, kapusty bolo asi pol kila a keď si predstavím, že by som do takého množstva dala 120g cukru, tak by to bolo nepoživateľné, presladené. úplne by stačila tretina, také 2-3 polievkové lyžice.
redakcia
Komentár od pána šéfkuchára: Samozrejme, podstatné je, aby si to každý dochutil podľa seba, niekto má rád kyslejšie, niekto sladšie, iný neutrálnejšie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia