Krkonošské kyselo so žitným kváskom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Či som sa dostatočne priblížila s receptom k regionálnemu receptu nechám na posúdení tých, ktorí recept poznajú, alebo majú k nemu blízko. Budem rada ak napíšu aký je ten ich. Čerpala som s Dadalovej kuchárky. Chuť polievky, či skôr prívarku je báječná a je poriadne sýta.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Keď prídeme večer z krčmy domov :) tak si pripravíme kvások. Jednu lyžicu odloženého kvásku zmiešame s múkou a vodou, poriadne, aby neboli hrčky a suchá múka. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme žiť vlastný život. Tí,ktorí kvások doma nemajú si ho musia pripraviť podľa nekonečného množstva receptov na internete a počkať si na polievku aspoň 3 dni (oplatí sa ) a ešte si zalejte teplou vodou huby a spokojne spite.
  2. Ráno, plný života, Vy aj kvások sa pustíte do varenia. Sú dve verzie použitia zemiakov buď ich uvaríte v šupke a k polievke si ich ošúpete a zajedáte, alebo spravíte tak ako ja a dáte ich na kocky pokrájané variť spolu s hubami, rascou a soľou a zalejeme asi 1,3 litrom vody.
  3. Cibuľu nakrájame na drobno a na lyžici prepusteného masla, prípadne masti ju opražíme do zlatista. Zatiaľ sa zemiaky a huby skoro uvarili. Do vyzretého kvásku prilejeme 2 dcl vody a dobre ho premiešame, aby neboli hrčky, ak sa nedarí, do polievky ho preceďte cez sitko. Rozmiešaný kvások prilejeme do polievky, miešame a krátko povaríme. Malo by to zhustnúť skoro ako prívarok. Miešajte nech sa Vám kvások neprichytí na spodok hrnca. Ešte si na druhej lyžici masla spravíme redšiu praženicu. Dajte toľko vajec koľko porcií budete naberať.
  4. Polievka je hotová, niekde som čítal, že pridávajú smotanu, sladkú, kyslú, ale nie je treba, tá polievka je riadne sýta aj bez čohokoľvek. Naložíme na tanier, posypeme opraženou cibuľkou a na vrch položíme praženicu, alebo si spravte stratené vajcia, to je na Vašej chuti. Ja som vo fáze, keď s kváskom aj zaspávam, je to u nás nováčik. Má 3 týždne, skúšam chleby, bagety a táto polievka bola taká výzva :) Ešte asi netreba veľmi ďaleko z domu odchádzať, keďže kvások rád robí poriadky v útrobách :) Tu je môj v poradí 5 kváskový výtvor.
  5. A pre potešenie oka náš nový krčmový miláčik Dinko :)