Krížalka fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 15. júla 2014
Krížalka (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí. Dá sa dlhšie Zobraziť celý popisTento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí. Dá sa dlhšie skladovať a je vhodný na maškrtenie aj v prírode. Babička ho volala krížalkový koláč.Nazvala som ho tak aj ja.Už je trochu vylepšený dobrotami,ale základ koláča zostal.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
220 g
1 ks
pol balíčka
80 g
štipka
250 g (Hera)
0,5 dcl
Plnky:
70 g
70 g
250 g
5 - 6 lyžíc
štipka
1 ks
1 čl
hrsť
5 pl
2 dcl
1 ks (na potretie)
2 pl (do tvarohu)




Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si zohrejem 2 dl mlieka,do ktorého dám 4 lyžice práškového cukru.Nechám zohriať do horúca.Bude na rozriedenie plniek z maku a orechov.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomletý mak s lyžičkou citrónovej kôry. Pomleté orechy so štipkou škorice. Tvaroh s dvomi lyžicami práškového cukru,hrsťou hrozienok.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do maku a orechov,nalejem horúce,osladené mlieko.Plnka by mala byť roztierateľná.Ak by ste ju veľmi zriedili,stačí pridať pár omrvín z piškót. Tiež trochu osladeného mlieka no už schladeného pridám do tvarohu aj s dvomi lyžicami práš.cukru a vidličkou tvaroh ešte roztlačím. Takto sú plnky pripravené na použitie do koláča.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na lopári si spracujem preosiatu múku, so štipkou soli, práškom do pečiva,vajíčkom,práš.cukrom,maslom,0,5 dl mlieka.,

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre vymiesim-spojím a cesto nechám 10 minút odpočívať.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom ho rozdelím na dve časti.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prvú vyváľkanú časť uložím na plech.Môžete na čistý a suchý plech.Ja som si zvykla piecť na pečiacej fólii.Mám rozkladací plech.Keď koláč vychladne,pekáč otvorím,spod koláča vytiahnem.Koláč ostane na lopáry len na fólii.Potom fóliu z pod koláča vytiahnem.Takto je koláč pripravený na krájanie./ To len na ozrejmenie,ako to robím ja./

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto nahrniem na válček a tak ho prenesiem do plechu.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potriem ho lekvárom.Najlepšie ak je trochu kyselkavý.No používam vlatsne všetky lekváre,a nehanbím sa priznať že aj dva tri druhy načatých pohárov.Vlastne takto majú chutné upotrebenie.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na lekvár rozotriem tvarohovú plnku.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na tvaroh potriem v radoch orechovú a aj makovú plnku.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tento krát som robila štyri rady no niekedy je to 6 až 8 radov.Koláč je tak zaujímavejší. Tiež sa dá urobiť aj kokosová plnka a takto ich striedať.Je to už na vás.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Druhú časť cesta opäť vyválam a ostrôžkou nakrájam pásy,ktoré poukladám na plnku.Prvé uložené pásy potriem rozšľahaným vajíčkom,aby sa mi krížové pásiky keď ich budem ukladať pekne prichytili a neodliepali. Vrchné pásy,tiež potriem vajíčkom.Po okrajoch urobím z cesta šúlanec,no nemusí byť,aby bol koláč pekne ukončený. Šup do trúby.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Koláč sa pečie 25-30 minút na 180 stupňov.Ak začne chytať farbičku,je hotový./ Tu je vidieť,celý vychladnutý koláč už bez plechu a fólie.To o čom som písala v bode č.8.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Už sa stačí len ponúknuť,jednoduchým koláčom našich starých materí. / Len v tejto dobe vylepšenými ingredienciami./ Takto je veľmi chutný a šťavnatý.

    Krížalka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

jozka2
Tatranka,tvoj kolacik je stara storocna /ak nie viac/klasika a stale neopakovatelne chutna,vidim,ze si to vylepsila roznymi plnkami a tak ho mas na viac sposobov,mnohokrat ked som ho piekla a aj ine kolace s ovocim som podavala tak ako ty aj cast s marhulami, cast s makom ,tvarohom sliv.lekvarom a tak bol na viac sposobov,dobre,ze si ho pripomenula hlavne pre mladych,stara garda ho urcite ma,lebo to bol kolac ktory piekli nase mamy.
kata50
Martuška, efektné a nápadité.Ťažko mu odolať :-)
smejkad
parada, toto urobim :-)
chcem sa opytat, ako sa robi ta kokosova plnka?
tatranka
@jozka2 moja reč.Veľmi starý recept.Ja už budem mať 70 rokov a mne ho už robila moja babička,a tak isto aj moja mamka.Babka robievala na dva plechy.Potrela lekvárom posypala len tak voľne suchým pomletým makom,postrašila orechmi na vrch ušúľala cesto,pokrižovala ho a mi ako deti sme vynášali jeden za druhým koláčikom....@smejkad tak isto ako sa robí maková a j orechová .Osladíš horúce mlieko,medom,alebo cukrom a pridáš do suchej kokosovej múčky len toľko,aby sa dala ľahko roztierať.Tiež môžeš pridať hrozienka.
izabella929
@tatranka...tak toto je bombový koláčik z tvojej dielne...parádny, a so surovinami orechy a mak fantastická kombinácia...))) určite veľmi chutný...vyzerá mňamkovo...))
brambora
bozinku, fotka c. 15 je na zozratie. to je neskutocna krasa toto. okamzite ukladam. mozem poprosit este rozmer plechu? dakujem. a toto bude stopro patrit medzi top kolaciky mesiaca...
babav
@tatranka ,chvalim tvoj 5*recept za chut aj prezentaciu.Vidim ho ako fajnovu variaciu stedraka :-).
zolik
Krasne spomienky na detstvo na Slovensku. Moja mama takto likvidovala marmelady, lekvare a dzemy z minulej sezony. Mali sme ho minimalne 2x do mesiaca a vzdy bol iny. Pekne za 5.
tatranka
@izabella929 ďakujem za tvoju pochvalu,preto že ty máš svoje koláče prenádherné.Toto je vylepšená klasika,ale sú výborné.
@brambora piekla som na rozťahovacom plechu 37 x 27.No neviem,či v základnej zostave plechov taká veľkosťje.Ale upečieš ho na každom bežnom plechu. Moja drahá,ďakujem,že mi tak fándiš.Vážim si to.
@babav vieš že aj mne sa na štedrák podobá,ale ten rozdieľ v pracnosti je neporovnateľný.Tento koláčik je čo by dup. A ja štedrák robím z kysnutého cesta.
Ďakujem ti za tvoje hodnotenie.
tatranka
@zolik tvoja mamka to robí s lekvárom čo aj ja.Napísala som to v bode 10.A tým chcem pochváliť tvoju mamku.Takto nejako chutne sa likvidujú ostatky. Myslím,že to budeš robiť aj ty.... xixixi
tinca
@tatranka tento koláčik sa kedysi piekol u nás často,piekla ho starinka,mamina aj ja ale len so slivkovým lekvárom pod názvom "linzer". Ty si ho krásne vyšperkovala rôznymi plnkami. Ďakujem za pripomenutie,lebo dlho som ho nepiekla,hoci ho milujem. Krásne foto úvodné aj č.15 no a 5*:)
afataga
no panabeka, si sa vyhrala, vyzera vynikajuco, ale ani trochu nie je pracny :-), taketo kolace bez kremu mam najradsej
zdenka1009
@tatranka , ty pridávaš recepty na fantastické koláčiky raketovou rýchlosťou...nestačím si jeden upiecť a už je tu druhý, ktorý miluje môj muž, ale len s lekvárom...a nebudeš veriť, ale včera som piekla od teba kokosové rezy a teraz hodujem spolu s kávičkou sú výborné :-)
tatranka
@tinca áno je to linzertové cesto.Vieš,varila som kotlikový guláš a za ním sa žiada niečo sladké,no neviem ako tebe,ale mne áno.
Tak kým sa varil guláš,prišiel na rad tento vďačný koláčik.
Ďakujem za pochvalu od takej kucháročky ako si ty!
@afataga v lete pečiem veľmi málo s krémom.Najradšej s ovocím a takéto suché.
@zuzanka1367 len skúšaj aj so @zdenka1009 a dajte vedieť,nech štafeta viac ako storočného základu koláča, ide ďalej.
Prikladám @tinca fotografiu,corpus-delicty.

smejkad
to by som si ruku odtrhnut nedala, keby si mi chcela trosku ponuknut, poklona hlboka :-)
a dakujem za radu :-)
radost
moja babka volala krížalky sušené jablčka..čo mala "furt" v zástere..a hocikedy si hodila do úst..aj dyňové semiačka /cuketa ešte vtedy nebola/..
takýto koláčik bol-mrežovník..viacerými plnkami sa posúva do vyššieho stupňa kvality a chuti..ked pečiem-tak kysnuté abo takéto krehké..
dobrý recept
radost
moja babka volala krížalky sušené jablčka..čo mala "furt" v zástere..a hocikedy si hodila do úst..aj dyňové semiačka /cuketa ešte vtedy nebola/..
takýto koláčik bol-mrežovník..viacerými plnkami sa posúva do vyššieho stupňa kvality a chuti..ked pečiem-tak kysnuté abo takéto krehké..
dobrý recept
2x dydya a dulka
radost
..a prečo dvakrát..??ved som len raz klikla..si myslím..:-(
tatranka
@smejkad a @radost ako ohromne a veselo ste si pri mojom koláčiku vyriešili malú chybičku tým najkrajším priateľským porozumením. Teším sa o to viac,že nie vždy to takto tu na Vareche býva.
Pozdravujem vás milé varecháčky.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Martuska,krasny kolacik....uz je v kk....mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!
jerica
Martulka, perfektné, prezentácia ako vždy, bezchybná, body zbierame, je to za 5x* , kk je už v poradí :-) Hriech nebodovať :-)
pusta
Milá Martuška - @tatranka , je too veľmi dobrý tradičný koláčik s možnosťou veľkej variability, robievali sme ho aj my doma, plnili sme ho rôznymi plnkami od lekvárovej, tvarohovej, jablkovej, makovej,orechovej a inej,u nás sa volala "rácsos sütemény" = mrežový koláč, u susedov to bol mrežovník, najčastejšie však hovorili tomu prešpuráci "linzer" podľa lineckého cesta. nesmel chýbať ku kávičke v nedeľu u mojej drahej starej mamy, mojej dobrej mamy a moji synovia sa idú za ním utĺcť ešte aj dnes, vdaka za pripomenutie :-)
krásna práca a prezentácia vynikajúceho chutného koláča ako vždy u teba.
nie je možné nechváliť a neoceniť slovom i 5*
terinka55
Parádne si napiekla. Krásne spracovanie. Veľmi sa mi páči. Je vidieť, že "stará škola" je "stará škola". 5*
cesminaz
Mila @tatranka naaadherny kolacik plny skvelej plnky ;-) presne ako ho mam rada!! Nadherna uvodna fotka,ako vzdy od vas :-) KK
tatranka
@pn Ďakujem.
@palokuchki nepoznáš Danielka linzert.Bol to osvedčedný recept starých mám a našich maminiek.Ďakujem za pochvalu.
@jerica tvoja pochvala ma teší,viem aká si výborná gazdinka aj s Danielkou.
@pusta áno pri takomto koláči je možnosť veľkej variability a gazdinka ak má čas,sa naozaj môže vyšantiť.Ďakujem za komentárik.
@terinka55 ďakujem ti za pochvalu starej školy.No teraz sa už varí a pečie celkom ináč.Hoci sa snažím,vieš už nikdy to nebudem mať také ohromné a aj zdravé,ako mladé gazdinky.
@etmin áz ďakujem za komentárik.
medulienka122
@tatranka , zase si ma presvedčila, že na tvoju šikovné ruky nemám, všetko robené precízne, s láskou, no proste, vidno že si 1, čiže 5* ! :)
staja
Parádny koláčik, obdivujem tvoju trpezlivosť.
astheart
Mřížkový koláč je taky vzpomnka na moji maminku! :) Nejlepší byl tvarohový, kde ale byla vrstva toho tvarohu s rozinkami nejmíň 3 cm vysoká! :)
cesminaz
Mila @tatranka ..kolacik upeceny,krasne vonavy a fantasticky chutny ;-D Dakujem vam za receptik aj inspiraciu.A kedze som pri peceni pouzila nieco od "vas" a nieco od @zuzanky ,tak vam davam obom svoju fotku pod recept :-)

tatranka
@cesminaz teší ma,že sa jednoduchý ale veľmi chutný koláčik ujal,ktorý sa piekol už pekných pár rokov u našich starých mám a my sme pokračovateľky tohto receptu.
Koláčik máš krásny a vydarený a čo je najdôležitejšie,že chutí.
Som rada,že si pripojila fotografiu.
tinca
@tatranka áno, presne tak po mäsku sladké, alebo aj naopak. Ďakujem za pridané foto stola,už len ísť do toho KK:)
jamalinka
my ho tiež doma pekávame, nikdy nesklame, stará klasika, u nás ho voláme brána - neviem prečo, ale povieme si: idem upiecť bránu
evelyna
Vyzerá dobre,pripadá mi ako štedrák,je tam všetko dobré,takže v sobotu sa pečie,síce syn ohundre,nemusí mak,tvaroh,ostane nám viac,vďaka za rcpt:-)))
anicka77
krásny koláčik v sobotu ho upečiem robím podobný ale ine suroviny mám takže v sobotu sa pečie tento určite výnikajuci :)