Cestoviny s krevetami
Cestoviny s krevetami

Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. mája 2017
Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Z času na čas má aj našinec právo, zvlášť podložené aktuálnym dôvodom, byť za „lenivého”. Technológiou, použitou v tomto mojom rcp, to dokumentujem s Zobraziť celý popisZ času na čas má aj našinec právo, zvlášť podložené aktuálnym dôvodom, byť za „lenivého”. Technológiou, použitou v tomto mojom rcp, to dokumentujem s ohľadom na fakt, že teplomer sa dnes u nás „vyšplhal” na vyše + 41 °C (107 °F). Keďže jesť, aj keď pomenej, je treba, tak som na varenie v omámení použil polotovary. Paradajkovú omáčku som si navaril aj do zásoby, krevety kúpil už predvarené, špagety sú k dostaniu na každom kroku a bazalička voňavá sa mi statočne drží aj v arizónskych horúčavách.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100-120 g
600-800 ml
podľa chuti
250-333 ml
500-600 g stredné predvarené
500-600 g
12-20 lístkov
3-4 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    Od detstva mám v obľube chuť čerstvých paradajok a bazaličky voňavej. V tomto rcp je jej nadostač a navyše výsledný efekt som znásobil mojou chuťovkou, krevetami. Po prvýraz som ich jedol v novembri 1996, počas návštevy leteckej školy letectva talianskych ozbrojených síl v Pozzuoli. Boli drobné, centimetrové, zaliate studeným beschamelom. Keď prof. Ing. Jožko Považan, Ph.D. videl, ako mi chutia, ponúkol mi aj svoje. Dnes sú to väčšie, v štýle „Pasta All´ Arrabbiata” čo vo voľnom preklade znamená cestoviny „zúrivého muža”. Do veľkého vysokého hrnca, s osolenou vodou a PL oleja som dal uvariť špagety; v hlbšej panvici opečiem pokrájanú prerastenú údenú slaninu (taliansky originál ju nepoužíva),

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vlejem hotovú paradajkovú omáčku (sugo Pomodoro), premiešam, pridám 3÷4 PL na drobno pokrájanej petržlenovej vňate, dochutím feferónkovými semienkami, soľou a čMČK,

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po krátkom povarení pridám do nej predvarené krevety a nechám ich prevrieť

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzitým sa mi uvarili špagety, ktoré som preložil !!!NEPREMYTÉ!!! do hrnca s omáčkou a krevetami,

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiešal a hotové

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podával posypané parmezánom (ak by som mal, tak určite s vysušeným postrúhaným údeným slovenským oštiepkom), pokrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobené vrcholovými lístočkami bazaličky voňavej! Pri pohľade na túto porciu som si vybavil situáciu z TV seriálu „Zlaté dievčatá”, kedy dievča, ktoré si najviac pamätalo, mama Sofia, použilo voči svojej sestre najväčšiu urážku medzi gazdinkami v Palerme na Sicílii: „… aby sa Ti omáčka nikdy neprilepila na cestovinu (špagety)”! Tak preto sa „pasta” pridáva do omáčky kuchyňskými kliešťami hneď po uvarení priamo z hrnca, bez premývania!

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tanieri to vyzeralo celkom dobre a za chuť ručím celým svojim „malým” JA!

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cestoviny s paradajkovou omáčkou a s talianskou zvlášť, mám vo veľkej obľube. Vždy mám liter dva NZ v chladničke. Pomohla mi k nej moja najsamlepšejšia ½, keď ma svojho času navigovala na „Sugo pomodoro”, univerzálnu paradajkovú omáčku, od ktorej sa pridávaním rôznych ingrediencií odvíjajú dve ďalšie. Sicília a Arrabbiata. Preto je aj príprava cestovín s nimi jednoduchá a hlavne rýchla. Ak pocítim záujem váženej širokej rodiny tu na Varecha.sk, nemám problém ich prípravu zdokumentovať a zverejniť. Teraz, letom_svetom len niečo k základnej. Na jej prípravu potrebujem: 4 PL olivového oleja (najlepší je z Ligurie), 4÷6 strúčikov cesnaku, stredne veľkú na drobno nakrájanú cibuľu, konzervu (aspoň 333 g) talianskych olúpaných paradajok aj so šťavou (ak nie, tak si ju zo 6÷9 ks pripravím klasickým spôsobom: paradajky na dolnom konci nadrežem „do kríža” a na minútku zalejem vriacou vodou, potom ich ulúpem a pokrájam na drobno), podľa chuti cukor, soľ, čMČK a mleté semienka feferóniek, podľa potreby mäsový vývar alebo horúcu vodu, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate a 10÷12 listov bazalky. Pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak krátko podusím na oleji, vlejem paradajky a 5÷7´ podusím. V priebehu dusenia dochutím cukrom (niekedy ho nahradím sladkou strúhanou karotkou, alebo pokrájanou kápiou), soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK). Potom základ prelejem do mixéra (alebo použijem ponorný) a rozšľahám ho; vrátim do hrnca na 20÷25´ a dolejem vývar alebo vodu, podľa toho, koľko potrebujem omáčky (v ½ čase pridám pokrájané lístočky bazaličky voňavej) a na strednom plameni dovarím. (107 °F = 41,6667 °C).

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto to vyzerá na mojej „hriadke” 6. mája 2017 o 01,33 PM AZMČ; v ľavom hornom rohu bazalička voňavá, v pravom dolnom mäta, 6 (slovom šesť) zelených cibuliek z celého vrecúška a polosuché aloe vera.

    Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia