Kreple - šišky z východu fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 18. marca 2015
Kreple - šišky z východu (fotorecept)
Foto: olinecka

Kreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept Zobraziť celý popisKreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept nenáročný, zvládne ho aj začiatočník.

20 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
 kocka
2 ks
2 ks celé
4 PL
3 PL (nemusí byť)
3 dl vlažné
1,5 PL
1/2 ks na šťavu
 na vyprážanie
 na posypanie
 na zdobenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Kreple - šišky z východu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások si dáme do vlažného mlieka nakysnuť. Do väčšej misy dáme múku, praškový cukor, vajcia, žltky, olej, šťavu z citróna a nakoniec vykysnutý kvások. Všetko dobré vypracujeme varechou, aby vzniklo vláčné cesto.

    Kreple - šišky z východu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto posypeme vrch múkou zakryjeme obrúskom dáme na teplé miesto kysnúť 30 minút.

    Kreple - šišky z východu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Kreple - šišky z východu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme asi na 1,5 cm a pohárom vykrájame kolieska, ktoré necháme na doske trocha odpočívať.

    Kreple - šišky z východu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozpálenom oleji vyprážame z oboch strán do zlatista. Nakoniec posypeme práškovým, vanilkovým cukrom, ktorý sme zmiešali spolu. Môžeme pofŕkať čokoládovou polevou. Dobrú chuť!!!!

Diskusia k receptu

izabella929
@olinecka , práve včera som toto videla v TV..netušila som, že ich volajú ak kreple..inak vynikajúce a krásne sa ti vydarili.-)
branka
zaujimave, pochadzam z toho isteho kraja, ale moja babka to volala pampusky....
zinnajdha
áno, kreple sú krepľe na Zemplíne aj s mäkčeňom na l.
A je to aj nadávka na človeka : (ty krepľa !)
boxik
Priznám sa že tento recept ma zaujal hlavne názvom ,samozrejme že sú to šišky aké majú byť, len mi chýbalo aj v tej televízii aj v rôznych receptoch kde to má všelijaké mená a to čo je najznámejšie na celom východe chýbalo, teda dobrú chuť ku kreplám.
Doplním jeden vtipný zážitok, mal som kamaráta čo sa trochu zajakával a práve „š“ mu robilo problém.V bufete si kupoval š š š š š ši ši ši ši ,keď sa to nedarilo tak zahrešil a vypýtal si krepľu, s tým problém nemal.
olinecka
@branka ,asi ste doma nepoužívali nárečie,@boxik ,pozdravujem aj taký ,ktorý má problém s rozprávanim sa nestratí,pekny deň všetkym!!!!
venusa
Pekné ich máš a vydarené. Ten rum má svoju úlohu v ceste, nepije toĺko oleja :-) Moja stará mam ich plnila makovou plnkou., neskutočná dobrota. Vtedy bolo všetko akési lepšie a zdravšie:-)
venusa
ďakujem, aj tebe prajem, je nádherný slnenčný deń
branka
olinecka, pouzivali sme narecie, babka teda urcite...
mezi
Prečo nemajú tvoje krepľe dieru? Toto sú americké donuts!
olinecka
@mezi nemajú dieru ja som zo spodu dávala na prst ,ale dieru som nerobila len ,aby sa v oleji nadvihli,ináč dobrá Tvoja poznámka!!!
bebata
My sme doma tiež volali šišky "kreple". A dierku robím tesne pred pečením prstami alebo ich vykrojím náprstníkom.
conejito
Neviem, či je to najhorší recept na svete,alebo ja som neschopná. Ale pravdu povediac nie je to, čo som čakala, veľmi suché, chlebová chuť, málo sladké. Včera som bola v činskej reštaurácii a mali lepšie. Práve kvoli tomu som chcela urobiť doma, ale nepodarili sa, nikdo ich nechce, moc chlebové, málo sladke a suché.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia