Kreolský bramborový salát

mijaita - fotkamijaita, 1. decembra 2014
Kreolský bramborový salát
Foto: mijaita

Fantastický salát z brambor, cibule a vajec. Poprvé jsem ho viděla tvořit před lety mezi kreoly na Seychelach. K salátu byla čerstvě vylovená ryba Zobraziť celý popisFantastický salát z brambor, cibule a vajec. Poprvé jsem ho viděla tvořit před lety mezi kreoly na Seychelach. K salátu byla čerstvě vylovená ryba na grilu, vařený chlebovník, rýže. Jako desert pak byl hašiš :-)

Suroviny

veľa
2 - 3 ks
2 - 3 ks alebo limety
niekoľko PL
5 - 6 ks




Postup

  1. 1

    Dáme vařit brambory ve slupce a připravíme si velký, plochý, kulatý talíř nebo mísu.

  2. 2

    Dáme si vařit i vajíčka, aby byla pěkně natvrdo. Vařená ochladíme a oloupeme.

  3. 3

    Cibule oloupeme, překrojíme na poloviny, ze kterých krájíme tenoučké obloučky. Co nejtenší!

  4. 4

    Nakrájenou cibuli zalijeme vařící vodou a necháme zchladnout tak, abychom ji rukama pak mohli z vody vyndat a vyždímat.

  5. 5

    Spařené a vyždímané proužky cibule dáme do misky. Posypeme přiměřeně solí a promneme pečlivě prstama. Když je sůl rozpuštěná, zalijeme cibuli šťávou z jednoho citronu (nebo dvou limetek) a opět promneme. Z cibulových proužků se stanou měkkoučké nitky. Zalijeme je dobrým olejem. Množství asi takové, kolik bychom dali kdyby byl salát v míse.

  6. 6

    Uvařené brambory oloupeme, krájíme je na kolečka, které skládáme vedle sebe na talíři. Každou vrstvu lehce osolíme a tvoříme pyaramidu.

  7. 7

    Vajíčka vařená kráječem naplátkujeme a podle obrázku je střídavě vkládáme mezi plátky brambor.

    Kreolský bramborový salát - obrázok 7
  8. 8

    Nakonec pinzetou nebo vidličkou přetahujeme pyramidu nitěma cibule. Nakonec lžící pokapeme olejem, ve kterém byla cibule.

  9. 9

    Takto upravený salát dávám na stůl tak, aby mohli jíst všichni. Vtip je v tom, že se brambory i vajička odebírají od spoda a tak se ty horní brambory i vajíčka stále propadají a tím se i neustále promíchavají. Nikdo není ošizen o vajíčka ani o cibuli! A protože je ta cibule výborná, doporučuji udělat ji víc, než hodně.

  10. 10

    Je čas vánoční, možná se tento salát hodí i na jiný stůl než je můj.

  11. 11

    Pro zpestření receptu - kamarád z Praslinu, který byl součástí oné úžasné večeře. K mému neskutečnému údivu byl vysoce inteligentní a znalý dění ve světě. Když dredy rozpustil, měl je až ke kotníkům :-)

    Kreolský bramborový salát - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
:-)) posledná fotka je super! ani som si nepomyslela, že kreolovia jedia takéto jedlá, dobre vedieť. Chutný šalát určite, niečo podobné robievam aj ja, len nie do pyramídy s prevliekaním cibule:-) zaujímavé!
ampara
Zaujímavý recept,krásne foto,ako vždy! Určite ho vyskúšam,ale dám vedieť až po Vianociach, lebo ho spravím na Štedrý večer.
daguska
Velmi zaujímavý salátik,teda hlavne spôsob konzumácie.Páci sa mi a vyskúsam.
renulienka
No teda, naozaj všestranne využitelný strom je to ;-) Dakujem za info ;-)
mijaita
@zolik tam v tom prostredi ano, u nas by to nemelo tu atmosferu, lidi, teplicko .... k nim to patri. Dík ! :-)
jarunka
Pekny recept, mna zaujala ta cibula a to "prevliekanie" ulozene a caka na vyskusanie :-)
momi
každý recept cudzej kultúry ktorý sa tu zjaví ma poteší! tak ako ma poteší, keď tu niekto zverejní naše klasické, tradičné. dobrý šalát, žeby som šokovala pri vianočnom stole?:)
mijaita
@momi já nic proti vasim a nasim tradicnim receptum, ale nerikej mi, ze slovensky salat je delany timto zpusobem, stejne zpracovana cibule? I to dela recept receptem. Alespon z meho pohledu ano.
havino
cibulu zavarím s octom, solou, cukrom do zemiakového šalátu, aby bola lahšie strávitelná a ochutená, nerazila cibulou proste, tento tvoj sposob, je podobný na ochutenie a zjemnenie cibule a použijem ho pri iných šalátoch kde dám na väčšie kúsky pokrájanú cibulu, zaujímavé je to ukladanie a tiež pre mňa aj servírovanie, podávanie šalátu, toto si zapamätám ked nás bude viac a bude sa inak šalát servírovať
mijaita
@havino ale jiste je to obdobne, pro me ale ta vyždímaná a následně vymačkaná se solí a citronem, je trosku jiná. Vlastně vždyť proč se dělají různé tvary těstovin? A proč někdo rád špagety a nejí kolínka? Chci tím jen vysvětlit, že tenhle salát má určitý půvab v tom servírování společenském :-)
deria
@mijaita , toto radšej ani nečítaj :)
Dnes som tento cudzokrajný šalát vyskúšala a asi som nedala správny pomer zemiakov,vajec a soli, lebo to bolo prikyslé , hoci som dala šťavu len z polovice malého citrona a bolo tam priveľa zemiakov. Ale je možné, že chyba bola v tom,že som nepodávala k šalátu čerstvo vylovenú rybu na Seychelách a hlavne ten dezert :))
takže som to nakoniec "vylepšila" majolenkou a zmizla z toho exotika :))
mijaita
@deria ale i takove komentare jsou treba,meji vypovidaci hodnotu vetsi nez "ukladam KK" ! Mne se to jeste prekyselit nepodarilo, davam dost oleje kdyz se rozpusti sul a pak to ocitronuju podle chuti. delam ho rada a u nas je po nem kazdou chvili shanka. Jo a tu rybu, tak tu jsem jedla jen kousek, ja ryby brrrrrr, nemusim :-) Tak uvidis, jestli se do toho jeste nekdy pustis, fotka ti budiz navodem. Ja ted pujdu na druhy pokus pagaciku od @kukulienky. Dopadla jsem asi jako ty se salatem. Misto krasnych, vysokych bochanku jsem vyrobila placicky :-) Ale protoze jsem beran, bude druhy pokus :-) nevzdavej se ! A take ne vsechno co se na prvni pohled libi, dopadne jak si predstavujem.
marianne
a fotku na ten dezert nedáš?:-)))
na Seychelach by mi chutilo..
deria
@mijaita nezopakujem, lebo kombinácia vajec natvrdo a zemiakov je pre mňa po našom či exoticky príliš ťažko stráviteľná, ale občas neodolám najmä takým pekným obrázkom ako tvoje a potom príde na rad ...liečenie :)
motyka
Ten šalátik je určite chutný. Usudzujem podľa použitých surovín. Možno by som pridala ešte nejaké voňavé alebo exotické korenie. Ale aby som dohotovej pyramídy zemiakov vkladala pinzetou vajíčka a cibuľu? Tak to je na mňa akosi priveľa. Veď si to môžem takto pripraviť od základu, až hore - zemiaky-vajíčka, cibuľa a opakujem až dohora. A nie, aby som to ešte dodatočne preťahovala a obávala sa ako mi to spadne. To len asi vtedy, keď by som nevedela, čo so sebou, ale nie pri normálnom varení. A koniec - koncov, ani ľahučke a opatrné premiešanie všetkých surovín nemôže zmeniť jeho chuť a estetiku.
2x amia a motyka
mijaita
@motyka nektera jidla jsou zajimava i upravou. Osobne nemam rada, kdyz mi nekdo smicha spagety s omackou nebo cimkoliv jinym. Tam, kde jsem se salat neucila, ho delaji jedine takhle. Vsichni sedi kolem a jak je salat az do kraje talire, vsichni maji vsechno, jak se to propadava. O tehle zajimavosti a priprave cibule, je muj recept. Jinak vajicka se nevkladaji pinzetou, naprosto jednoduse jednou rukou nadzvedne brambora a vlozi se kolecko vajicka. A pinzetou, nebo vidlickou tahat cibuli ? Preci to nedelej , udelej salat jak se tobe libi, jak ti chutna. Ale bude uplne jiny. A koreni oni nepouzivaji. Jen sul a pepr.
motyka
Tak ešte som nepočula, aby niekde podávali špagety oddelene od omáčky. Čo sa má zmiešať, tak sa zmieša, čo nie tak nie. Ja určite ten Tvoj šalát vyskúšam. Cibuľu tak pripravujem roky, na cibuľový šalát, len väčšinou s octom. Ale určite nebudem vkladať ani vajíčka, ani cibuľu dodatočne, ale postupne od spodu až k vrchu, striedavo a hneď. A taktiež bude mať každý všetko. A pyramída bude pyramídou dovtedy, dokedy nezačnem servírovať pre každého na taniere. U nás sa už dávno neje zo spoločnej misy. U Vás áno? Či sa budeme vracať k exotike - k "lepšiemu"?.
mijaita
Ano, u nas nektera jidla, napr tajine, se ji ze spolecneho tajinu stejne jako v Maroku. spagety dam do talire a omacku (maso) dam navrch. Vadi kdyz je to v kastrolu zamichane a pak servirovane. Ponechame si sve nazory, co rikas?
motyka
Asi áno. Lebo Ty si niekde inde a nie v Čechách. My ale na vareche by sme potrebovali bežné české recepty, ktorých je neskutočne veľa. A nie suroviny a servis z Maroka a Boh vie ešte skade, pretože väčšina ho doma u nás nemá. Ale Tebe asi ide len o to, aby si sa "predviedla". Ale trošičku to tlm, lebo väčšina ľudí to tu na vareche nemáme radi.
Dobrú noc.
2x amia a motyka
methi
Ach @motyka. A preto vsetci ti, co ziju mimo Slovenska a varia z inych surovin (dostupnych pre nich) nech tahaju prec. Co sa len trosku clovek moze potesit, ze je medzi "svojimi"... Tolerancia ako hrom. Pekne sviatky...
feromon
@motyka - jedlo zo spolocnej misy je medzi blizkymi skvele pre svoju intimitu a spolunalezitost. Taku atmosku neurobi sebelepsie naservirovane jedlo v luxusnej restauracii :D
Salatik je pekny, ukladam na vyskusanie.
xanadu1955
Naozaj to nechápem, ako niekto môže vysloviť názor za všetkých varecháčov, isto sú ľudia, ktorý sa prikláňajú k názoru @motyka ale tých je isto málinko, ja za seba môžem povedať, že milujem recepty iných národov aj keď mnohé nemôžem spraviť pre nedostupnosť surovín, ale to nevadí, lebo niekedy z takého receptu vznikne nový po nahradení inými surovinami, je to taká obmena nášho jedálničku a keď sa to nedá nejak upraviť, tak si s radosťou pozriem recept a uvažujem ako by to mohlo chutiť a človeka to láka pozrieť si tie cudzie krajiny, vyskúšať jedlo a pozrieť si zvyky ľudí. Naozaj to nechápem,aby ľudia tejto doby boli tak upjatý a snažili sa rozkázať varecháčom čo môžu a nemôžu pridávať a kto má právo alebo nemá na Vareche byť. Naopak táto rôznorodosť dáva Vareche pestrosť a kedysi aj takú srdečnosť, ktorá sa z Varechy pomaly ale iste vytráca, vďaka ľuďom, ktorí len kritizujú a robia neznesiteľnú atmosféru.
mijaita
@alenko ja se nedivim, ze tim, ze se tu pasovala na MY MOTYKA zvedla lidi ze zidle. A ja nemam nic, co s motykou v taliri vyporadavat.
motyka
Keď som otvorila teraz internet, tak som sa zhrozila. Čo poniektoré dokážete urobiť z jednej vety. Ja som až nadmieru tolerantný človek a nemám problém s nijakými cudzincami ani so žiadnou rasou. Naopak.
Myslím, že Vy poniektoré budete mať s tým väčší problém, ako ja. Ja som vôbec nemala na mysli, aby @mijaita odišla niekde a už vôbec nie z varechy. Vôbec neviem akej je národnosti. Nemám vôbec dôvod ju kdesi posielať. Pretože takto recepty neriešim. Myslela som, že mijaita je češka, tak by mohla pridávať viac českých receptov. A varechu považujem / až doteraz som považovala/ za studnicu dobrých receptov, výmeny skúseností a nápadov. Ako vidím, poniektoré z Vás aj pri receptoch myslia na národnostné rozpory a rôzne rotržky medzi ľuďmi. A už vôbec som nemyslela na to, žeby Slováci, žijúci v zahraničí, alebo cudzinci žijúci na Slovensku si nemohli uvariť, čo chcú, alebo nemohli pricestovať, či odcestovať kam chú za svojimi blízkymi. To ste pochopili veľmi zle, až sa ma to od poniektorých dotklo. Aspoň som sa presvedčila o čo tu na vareche niektorým ide. Ja som tou poznámkou, že by bolo lepšie pridať viac českých receptov myslela to, že ich využitie by pre nás mnohé /už ani neviem či môžem hovoriť aj za ďalšie, ale hovorím aspoň za tie, ktoré poznám aj osobne/ malo ďaleko väčší význam, ako cudzokrajné recepty, na ktoré nemám u nás suroviny. Ja využívam internet predovšetkým na to, aby som obohatila svoju kuchyňu. Na čítanie a dlhé sedenie na internete zatiaľ nemám čas. Toť vše. A keď som tým urazila poniektoré z Vás, že som žiadala mnohé české výborné recepty, tak sa ospravedlňujem a uisťujem, že takúto vetu už nikdy nepoužijem. Vidím, že poniektoré dokážete zneužiť každú vetu na provokáciu a na to, aby ste ho mohli osočovať a urážať. A to som ja neurobila. Tak neviem, kde je tá srdečnosť a tolerantnosť na vareche a kto spôsobuje to, že sa vytráca.
2x motyka a amia
leomax
Presne tak, @motyka , ty si asi tie tvoje komentáre nečítala a hneď si napísala tento komentár o 12:38hod. Pozorne si prečítaj svoje a aj ostatné komentáre a potom drístaj o tolerancii, osočovaní a urážaní.
motyka
@methi a @leomax až veľmi dobre som si prečítala svoje aj ostatné komentáre. A nevidím, žeby som nimi niekoho urazila. Tak mi to láskavo vysvetlíte. A @leomax už len použitie slova "dristaj" v Tvojom komentári hovorí o slušnosti a tolerancii človeka.
1x motyka
methi
Laskave vysvetlenie netreba. Staci si po sebe citat. Viac k tomu nemam uz nic.
leomax
@motyka , drístať znamená zbytočne, nerozvážne, nerozmyslene hovoriť. Nezdá sa mi na tom nič neslušné.
mijaita
Učiním jeste jeden pokus pro motyku. Kdyz se @motyko :-) podivas na muj profil, dozvis se kde ziju a co delam. Z toho jasne vyplyva, ze rada sleduji i jine kuchyne nez jsou ceske a slovenske. Varecha jako takova nespecifikuje ani nepreferuje zadne krajiny, zadne recepty. Dokonce klidne prida 212 recept na pagaciky i halusky. Osobne jsem rada prave pro tu ruznorodost receptu. Pokud budes mit i nadale tuhle "naladu" tak pokracuj u @cesminaz a dalsich krajanu, kteri se rozhodli zit jinde. A za me, i kdybych necestovala, rada jim, rada mam recepty z jinych zemi a sem je budu pridavat i bez tveho dovoleni. A ze u vas se nemuze jist z jednoho talire a ani tajin, to neni problem muj, ani mnohych, ale pouze a jedine tvuj a tobe podobnych. Trochu se zamysli, to nikdy neuskodi. Na toto tema jsem skoncila. A tebe mi je lito.
motyka
Bohužiaľ, nepozrela som sa na Tvoj profil skôr, ako som si prečítala recept. Čo je na škodu pre mňa. Vedela by som kto si a čo Ťa zaujíma. Ja som len reagovala na recept a nič viac. Nevedela som, že ten Tvoj postup je potrebné presne dodržať a chváliť, lebo ináč sa to nemôže urobiť a že sa Ťa to dotkne. Ďakujem za " preškolenie", aj za milosrdnú ľútosť. Ja Ti to vrele dovolím, pridávaj aj 10 receptov denne na varechu, mne to nebude vadiť. Práve naopak. Aspoň si niečo vyberiem. Prešla som si dnes Tvoju stránku a niektoré recepty sú pre mňa - / a iste aj pre mne podobných / inšpirujúce. A to je pre mňa na vareche to najdôležitejšie. A nie riešenie nejakých zahraničných sporov. Ale určite už nebudem komentovať žiadny Tvoj recept, ani niektorých ďalších, zase podobných Tebe. Ďalej nereagujem, nemá to zmysel. Len ma mrzí to, čoho sú schopní ľudia urobiť z bežnej a obyčajnej reakcie na recept.
mijaita
Neztrapnuj se zbytecne. Mne se nedotklo ze z toho udelas jinak, ale ty hloupe reci kolem byly a jak ctu, stale jsou a jsou zbytecne. Chvalit netreba, ale konstruktivni diskuzi, ne utocnou, rada prijmu. No a jestli budes nebo nebudes komentovat, je na tobe. Komenty mam rada, ale ne blbe.
1x methi
tiginko
bohužiaľ to je problém tých, čo sa tu objavia ako kométa raz za uhorský rok - niečo si zbrklo prečítajú, hneď povrchne zhodnotia a už aj vyslovujú súdy. Netušia, čo sa skrýva za jednotlivými osobnosťami a ich receptami, ale okamžite dokážu raniť a osočovať. Alebo na druhej strane za medovými falošnými rečičkami obdivovať. Hej vy, čo tu ste len málokedy, poprosím vás o trochu nadhľadu a rozmyslenia si každej vety, ktorú napíšete...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia