Křenová omáčka s uzeným a domácí knedlík

klukodvody - fotkaklukodvody, 8. marca 2015

Pokoušel jsem se najít tady podobný recept abych zbytečně nedával stejné jídlo, ale buď jsem špatně hledal, nebo tu není tak to zkusím třeba Zobraziť celý popisPokoušel jsem se najít tady podobný recept abych zbytečně nedával stejné jídlo, ale buď jsem špatně hledal, nebo tu není tak to zkusím třeba to bude někoho zajímat. Tenhle recept je u nás na Moravě docela oblíbený a jako každá omáčka má několik variant a postupů. Já dám ten, který dělám trochu jinak.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
2-3 PL
1 ks malá
1 l
250 ml
1 ks
1 PL
600 g




Postup

  1. 1

    Uzenou plec dáme vařit .

    Křenová omáčka s uzeným a domácí knedlík - obrázok 1
  2. 2

    Křen si oloupeme a najemno nastrouháme, oloupanou cibulku si nakrájíme najemno .

    Křenová omáčka s uzeným a domácí knedlík - obrázok 2
  3. 3

    Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm cibulku ale jen do sklovata .

    Křenová omáčka s uzeným a domácí knedlík - obrázok 3
  4. 4

    Přidáme mouku a připravujeme základní omáčku (bešamel) lehce osolíme a přiléváme mléko v pokojové teplotě, po převaření dáme smetanu.

    Křenová omáčka s uzeným a domácí knedlík - obrázok 4
  5. 5

    A teď prosím pozor! Kdo nechce tu cibulku mít v omáčce, propasíruje přes síto, já ji tam nechávám je dobře provařená a nevadí nám tam. Přidáme do omáčky křen a cukr a zvolna provařujeme ještě alespoň 10 minut .Pozor na připálení . A další důležité: když je omáčka moc hustá zředím trochou vody ne mléko to zahušťuje a žádný vývar ,protože chci mít smetanovo křenovou omáčku a nechci tam cítit vývary. Prosím to je můj názor a doporučení .Kdo chce vývar prosím je to na jeho vůli ale získá jinou chuť.

  6. 6

    Omáčka má výraznou chuť po smetaně a křenu .Kdo nechce mít výraznou chuť křenu může jej po nastrouhání spařit horkou vodou a ocezený přidat do omáčky. Je varianta sladkokyselé a postup je stejný, jen křen svaříme v octu a do omáčky se přidává ten křen i s octem a více cukru. Obě varianty jsou dobré.

Diskusia k receptu

viera1
Ach jaj...taká dobrota,najväčší problém je kúpiť kvalitné údené mäso.Už som roky nerobila,nechcem to ich pravoľavé.Máš to za 5*.
klukodvody
Díky moc a to uzené je moje prase koupíme u soukromníka a udírnu velkou mám svoji .
mijaita
Klasická křenovka a houskový knedlík :-) U nás se vaří už od mého dětství. Nedávám cibuli. Je to veliká lahůdka!
pusta1
stará dobrá osvedčená klasika, výborné :-)
*****
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept :-). Toto som začala mať rada až v práci, ibaže k omáčke sme mali varené hovädzie mäso a bola aj polievka s rezancami hneď.
klukodvody
Děkuji za komentáře a pro @dr křenovka v téhle úpravě se dá použít i k vařené nebo pečené ale i uzené rybě .Ale ta sladkokyselá asi ne to jsem nezkoušel .
sovka62
arím bez cibule a je to jedna z mojich najobľúbenejších. Namiesto knedlíku mám rada varené zemiaky, až tak,že obedujem dva razy a večeriam tiež najradšej dva razy, neivem sa dojesť.
2x dr a joel
tiginko
mňam tiež mám rada chrenovku a dlho som ju veru nerobila. U nás bez cibule a chren pridávam tesne pred dovarením. Najradšej s vareným mäskom z polievky a s varenými zemiakmi.
@viera1 tuším si z Bratislavy že? Vo fresmarkete v starej Ikea vľavo vzadu u mäsiara predávajú poctivé údené mäso, treba pýtať "gazdovské"
jerica
Chrenovicu zbožňujeme , hlavne keď ju varí moja svatka zo záhoria. Vždy ked varí slepačiu polievku, tak to už vieme , že bude chrenovica. Varí ju síce ináč ako ty, zato tvoja musí byť tiež výborná :-)
Udené nevarievam, pripavujem na pare, ostane šťavnatejšie,"nescvrkne" sa.
tiginko
mňa už neviem kto tu na Vareche naučil piecť údené poriadne zabalené v alobale. Tak je hádam najsamlepšie, aspoň u nás určite :-)
frezia68
Tiež nedávam cibuľu,ale výborný recept a chutné jedlo :-)
rela
Tomuto jedlu neodolám. Kúpiť dobrý čerstvý chren je problém. Je to za 5*
mariadra
Dobrý tip. Zostalo mi údené mäso, tak ho spotrebujem. Ja tiež robím chrenovú omáčku bez cibule, aby mi nič nerušilo chuť chrenu. Skúsim to s varenými zemiakmi ako sovka62, tak som to ešte nejedla, ale myslím, že to bude dobré.
jarunka
Vynikajuca pripomienka, to som nevedela uz 100 rokov :-)
aroooo
ak nezoženiem čerstvý chren, môže byť kúpený zavarený nastrúhaný v malej flaštičke?
klukodvody
@aroooo může ale nekupuj krenex ale čistý křen .
Děkuji všem za pěkné hodnocení .
Já cibuli používám v mylých dávkách často a když ji nechám jen zesklovatět a ne vysmahnout ,pomalu není ani cítit jen to dá takovou malinko nasládlou jemnou chuť .Ale to je na každém jak má rád .
zinnajdha
tiež ďakujem za pripomenutie, veď ide Veľká noc a chrenu bude iste dosť. Jedlo je fajn.
garanco
Keď si ten recept pridala, urobila si mi veľkú chuť na tú omáčku, no až dnes prišla na rad, urobila som ju z kyslej smotany, tak to máme radšej. Veľmi nám chutila, už sa ani nepamätám, či som ju ja niekedy varila, ale pamätám si ju z domu, takže ďakujem za recept!
garanco
@klukodvody , prepáč, urobila som z Teba ženu:-))
...bude to tým, že väčšinou píšu ženy, ale nedala som si pozor ...
babidka
U nas sa chrenova omacka nikdy nevarievala,jednoducho v nasom regione nebola bezna.Az sa do rodiny prizenil moj svagor-Moravak.Je uzasny "jedlik" a vyborny kuchar .Ale jedna z jeho prvych viet u nas bola:"nesnasim jenom krenovou omacku,jinak snim cokoliv".Ja tak nezjem drzkovu polievku ,takze ho chapem.Zo zvedavosti som vtedy o par dni uvarila chrenovu omacku pre manzela a jemu zachutila.Ale ma ju rad so zemiakovou kasou.Nuz- komu co:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia