Krémové hubové risotto

cookeatlove - fotkacookeatlove, 24. októbra 2014

Rýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny Zobraziť celý popisRýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny pri sporáku, a ako bonus mám väčšinou suroviny na klasické šafránové rizoto vždy doma. A aj to vínko treba otvoriť :-) Dnes som robila hubové rizoto, ktoré je nielen krásne krémové, ale aj neodolateľne vonia bylinkami. Dôležité je len použiť dobrý domáci vývar a kvalitné biele víno a ryžu na rizoto. Ostatné sa musí podariť.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 ks
2-3 strúčiky
1 hrnček
100 ml kvalitné
cca 500 ml
200 g
 hrsť
 hrsť
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Cibuľku a cesnak nakrájajte nadrobno a pridajte do hlbšej panvice v ktorej ste si rozpálili lyžicu oleja. Kým sa bude cibuľa s cesnakom restovať, nakrájajte si huby. Pokiaľ používate rovnaké huby ako ja (ja som použila hlivu bukovú, hlivu dubovú a hnedé šampiňóny, použiť ale môžete čokoľvek nazbierate; ak ale použijete sušené hríby, musíte ich samozrejme namočiť vo vode pred použitím aby mali jedlú konzistenciu :-) ), zatiaľ si nakrájajte len šampiňóny na kocky, čas menších hlív ešte len príde. Ak ale použijete iné čerstvé alebo namočené hríby, pokojne ich môžete pridať už teraz.

  2. 2

    Tymián a rozmarín zbavte tvrdých vetvičiek, rozmarín nasekajte na väčšie kúsky, tymián natrhajte. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte huby, osoľte, okoreňte a obylinkujte. Restujte ešte asi 3 až 5 minút.

  3. 3

    Ryžu dobre premyte, kým nebude voda číra, a pridajte k poduseným hríbom a cibuľke, premiešavajte ešte asi minútku a pridajte biele vínko. Keď sa alkohol odparí a vínko takmer vsiakne do ryže, začnite postupne pridávať vývar po naberačkách. Ďalšiu naberačku pridajte až keď sa predošlá vsiakne do ryže a nezabúdajte stále miešať. Ryžu odporúčam od istého momentu skúšať, nesmie sa totiž prevariť – musí ostať al dente – teda na skus.

  4. 4

    Tesne pred tým než pridáte poslednú naberačku vývaru pridajte nakrájané hlivy. Keď ryža takmer vypije poslednú naberačku vývaru, pridajte parmezán, zľahka premiešajte a odstavte.

  5. 5

    Pridajte maslo a ráznymi pohybmi panvicou (nie varechou) vmiešajte maslo do rizota. V tejto chvíli by malo byť rizoto už krásne krémové a pripravené na podávanie. Pred podávaním môžete rizoto dozdobiť čerstvými bylinkami.

  6. 6

    Buon appetito! Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na: http://cookeatlove.eu/

Diskusia k receptu

jarunka
Pekne, lakave foto. Mam shiitake mushroom tak mozno urobim pre vnukov zajtra. Maju radi ryzu.
evanaaa
Rizoto, také to naše klasické robievam, ale pravé talianske, to krémovo-mazľavé som ešte neskúšala. Len mám dojem, aj napriek tomu, že pri tomto risotte sa ryža práveže nepremýva tak, ako keď sa robí normálna dusená, ale nie som odborník, len som to čítala niekde.
evanaaa
No, práve dnes som si prezerala leták Lídla na tento týždeň a je tam recept na rizoto ( či risotto) a tam sa hneď píše - prisypeme suchú neomytú ryžu.......
radox1
ryza by sa nemala preplachovat prave koli skrobu.ja ju len rychlo namocim a hned vodu zlejem aby som nevyplavil aj ten skrob.prave teraz v sobotu varil toto risotto gabo na jojke v sobotu,inac je recept super,risotto sa musi liat ako láva.
cookeatlove
Ďakujem za komentáre!
A áno, keď ryžu neprepláchnete má, samozrejme, viac škrobu. Na druhej strane to, čo chceme aby nám robilo tú správnu konzistenciu nie je škrob. Preto ryžu vždy dôkladne preplachujem, a aj napriek tomu je rizoto lávové alebo plazmové :-) To čo mu dodáva ten "šmrnc" je vlastne iba: 1. druh ryže - treba zainvestovať a kúpiť tú správnu taliansku rizotovú a 2. maslo - nepodceňujte jeho úlohu na konci a hlavne spôsob pridávania. Pokiaľ ho pridáte až po odstavení a zamiešate tak ako som to napísala v recepte - nie varechou ale necháte nech sa pekne vmieša do ryže a zároveň malinko ochladne samé - výsledok je neporovnateľný s efektom ktorý vytvorí škrob. Preto ryžu dôrazne odporúčam premyť. A doprajte si kvalitnú ryžu a kvalitné maslo, žijeme len raz :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia