Krémová zemiaková polievka z Horného Rakúska

Autor receptu: bubaya

Vynikajúca polievka, ktorá je chutná horúca v zime, aj studená v lete. Naučila ma ju variť Terka z Horného Rakúska. S touto polievkou som žala úspechy všade, kde som ju uvarila. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky, pekné múčne, olúpem. Ak varím pre hostí, jeden zemiak nakrájam na tenké plátky, opečiem na oleji do chrumkava a použijem ako dekoráciu. Ostatné zemiaky nakrájam na menšie kocky, zalejem vývarom, alebo vodou, pridám majorán, bobkový list, osolím podľa chute.
  2. Varím cca 15 minút. Keď sú zemiaky celkom mäkké, vyberiem bobkový list, prilejem šľahačku a rozmixujem tyčovým mixérom. Pridám soľ, korenie, štipku postrúhaného oriešku. Tesne pred podávaním ešte raz trochu napením mixérom. Nalejem do taniera a navrch posypem plátky opečeného zemiačku.
  3. Štíhlejšia varianta - smotana na varenie 10 - 12%. Letná varianta, chutná aj za studena - kyslá smotana, alebo jogurt