Zemiaková polievka

Krémová zemiaková polievka s pečeným cesnakom

Autor receptu: platdujour

S príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou pre domáce varenie, ale je snáď len málo jednoduchších a chutnejších kulinárskych „záležitostí“ než sú polievky a ich sezónne variácie. Včera sme s veľkým úspechom vyskúšali polievočku, ktorá v sebe snúbi mnou milovaný pečený cesnak, karamelizovanú cibuľu a pár zemiačikov v jednej krémovej jesennej fantázii. Dáte sa ňou omámiť aj vy?

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  2. Následne jedným úderom noža na doske na krájanie zmliaždime neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré následne pokvapkané troškou oleja vložíme do najmenšej zapekacej misky, akú máme a vložíme do predhriatej rúry na 15 minút. Pozn.: takto spracované strúčiky pečieme - to znamená "primliaždené ale neošúpané".
  3. Zatiaľ čo sa nám pečie cesnak, nakrájame cibuľu na väčšie kocky a na zmesi masla a 1 PL oleja pozvoľne opekáme v hrnci dozlatista.
  4. Akonáhle je cibuľa zlatistá, pridáme zemiaky a vývar (resp. vodu), osolíme, okoreníme a pozvoľne varíme do zmäknutia zemiakov (asi 15 minút).
  5. V osobitnom hrnci prehrejeme smotanu a spolu s upečeným a ošúpaným cesnakom a štipkou muškátového orieška pridáme do základu polievky a necháme spolu krátko povariť.
  6. Polievku na záver rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, posypeme majoránom (alebo tymianom) a máme hotovo. Podávame s hriankou alebo krutónkami. Dobrú chuť!