Krémová polievka z podpňovky smrekovej fotorecept

afataga - fotkaafataga, 29. septembra 2014
Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept)
Foto: afataga

Manžel doniesol z lesa spomínané huby, tak som sa rozhodla, že mu za odmenu urobím polievku. Nikdy som ešte nevarila krémovú, takže prvý pokus Zobraziť celý popisManžel doniesol z lesa spomínané huby, tak som sa rozhodla, že mu za odmenu urobím polievku. Nikdy som ešte nevarila krémovú, takže prvý pokus :-).

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (alebo iné lesné huby)
2 PL sušený
3 PL na dusenie
1 ks veľký
podľa chuti
1 ČL
200 ml
2 ČL
cca1500 ml horúca
1 lístok




Postup

  1. 1

    A zasa nič nevážime, ako je u mňa zvykom :-), koľko bolo tých húb neviem, odhadla som. Zabudla som ich odfotiť celé, tak aspoň takto:

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Určite sa dajú použiť aj iné lesné huby. Ja som ešte pre zvýraznenie hubovej chute dala aj trochu lievika namočeného na chvíľu vo vode. Takže do hrnca som dala roztopiť maslo a pridala som huby

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dusila som ich 10 min., lebo sa ešte budú variť

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som lievik aj s jeho vodou, pokrájaný zemiak, soľ, rascu, bobkový list a trochu korenia a zaliala som horúcou vodou, aby bolo vody iba tak, aby bolo všetko ponorené, dusila som 20 min.

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarený obsah hrnca som rozmixovala ponorným mixérom aj s bobkáčom, lebo som ho zabudla vybrať :-), doliala som ešte vodu a nechala prejsť varom.

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky som dala necelý kelímok smotany, pridala som 2 naberačky polievky, aby smotana nezažila šok a nezrazila sa a vyliala som ju do polievky. Nechala prejsť varom, ochutila som citrónom a ešte soľou, ale to už je na chuti každého jedného. Na tanieri som ozdobila zvyškom smotany.

    Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
Urcite dobra, ale proc ta brambora? Hodne tady ctu polevky kremove s bramborou. Nerikam ze to neni dobry, ale bez brambory bych rekal je to takove "cistší" a zustava vic chut tech hub, te zeleniny a pod.
izabella929
nepoznám tieto huby, ale polievka vyzerá parádne...) iste v tejto podobe bola aj chutná.-)
zuzanka1367
Podpňovky sú dobré a tvoja polievka tiež, mne by tam ten zemiak nevadil...ja som polievková, krémová, nekrémová...môžem, viac by mi tam vadil ten bobkáč :)
ampara
Mne sa ten zemiak nezdá taký tragický,na 1/2 kg hríbov,jedna krumpľa-haste kráme(ako hovoril môj tatko),mňa zaujíma toto:tie huby ,to sú Václavky,alias Michalky,alias hromadzinky? Ak áno, tak chuť a vôňu tej polievky poznám-je super!
jozka2
Polievocka je super.Maly bobkac na kremovu polievku je dobry a rasca.Zemiak by som nedala.Priznam sa,ze s podpnikov robim,len polievku so zeleninou a tam davam zemiacik a niekedy moze aj noky,ale ked je dodtatok hub tak bez.Smotanove robim zase z masitych hribov a to je uz ine café.
salinka
Veľmi chutne si sa manželovi odmenila:-) Polievka podľa mojej nôty:-)
tiginko
mala by som sa naučiť zbierať aj takéto exempláre, vôbec si nespomínam, či som ich videla v našich lesoch. Možno ich prehliadam. Skús nabudúce aj trošička citrónovej kôry. Mňam, dala by som si povedať...
afataga
@elysa uz aj ja :-)
@mijaita ako som pisala vyssie, kremovu som robila prvy krat a hladala som aj tu aj inde ako na to, skoro vsade bol zemiak, ten polievku zahusti a nemusim robit zaprazku, hubova bola az az
@izabella929 to je skoda, ze ich nepoznas, maju velmi vyraznu chut
@zuzanka1367 to bol taky momentalny napad, nevadil tam, podla mna, ale jasne, ze nemusi byt
@ampara skoro mas pravdu, je to vaclavka, ale smrekova, teda trochu ina:  www.nahuby.sk/atlas-hub/Armillaria-ostoyae/podpnovka-...
podoba sa na tu obecnu, len je taka viac supinata, chutovo velmi podobna, obecna je tu:  www.nahuby.sk/atlas-hub/Armillaria-mellea/podpnovka-o...

@jozka2 aj ja som robievala taku zeleninovu, chcela som skusit nieco ine, zemiak je zahustovadlo
@salinka dakuje, mame podobne noty :-)
@tiginko kukni vyssie na link, tato smrekova rastie len na smrekoch, aj na pnoch ale aj na zivych, potvora je to paraziticka, rastie v trsoch, neda sa prehliadnut, ak bude toho roku nejake nabuduce, ten citron skusim, ak bude to nabuduce az za rok, to asi zabudnem :-)
jozka2
Ja som myslela kusky zemiaka,ak je to zahustovadlo tak to je OK prave mam masliaky tak vyskusm podla teba.
mijaita
@afataga nejde o chut hub, tu dva zemiaky neseberou, ale máslová zásmažka, hezky zlatistá, každou polévku posune o level výš
kecemis
Pekne, jednoduche a hlavne velmi dobre. Podpnovky su velmi vdacne huby, i ked niekedy zatracovane odbornikmi. Ale kaslat na nich, ked tak neskutocne dobre chuti. Robievam podobne a dakujem za pripomenutie.
eviana
Milujem takéto krémové hubové polievky, super si navarila... podpňovky a k tomu lievičky to muselo byť ozaj nebíčko v papulke :) 5*
marianna76
Super, nádherná je... mala by som bývať bližšie, lebo my toľko hríbikov nezbierame :-) krásne. Parádne s tým citrónom :-) fajn.
afataga
@zuzanka1367 a @jozka2 hlavne, ze si rozumieme :-)
@mijaita ja zas nie som az taky fanusik zasmazky, pouzivam ju malokedy, maslova chut tam bola, huby som dusila na masle
@kecemis dakujem, no mas pravdu, niekde sa pise, ze su tazko stravitelne, mozno pre niekoho ano, ale my s nimi nemame problemy, len ich treba tepelne upravit aspon 30 min.
@margaretka28 posli holuba s kandlickou :-)
@eviana dakujem, bolo
@marianna76 najlepsie keby ti niekto v lese ukazal, ze toto je ono, to sa clovek najlepsie nauci, dakujem
@methi dakujem, ukecana ako vzdy :-)
jujoska
dalsia dobra hubovka. Ci so zemiakom alebo bez. Mam rada v niektorych polievkach zaprazky, ale nie v kremovych, kvoli jemnosti sa mi tam viac tiez hodia zemiaky alebo len smotana
mijaita
@jujoska souhlas. Do kremovych smetana nebo nic. Ta brambora, z meho pohledu, meni chut. Ne ze je polivka spatna, ale uz je jina. Od houbove po porkovou, kedlubnovou a pod.
k599
Z podpňovky sme ešte polievku nerobili. Táto sa mi celkom páči, tak hádam až na budúci rok. A čože si to lebedí na tom zvyšku smotany?
havino
dalšia polievka z húb, čo nezbierame a nepoznám dokonale, ale varenie veľmi podobné aj u nás, so smotanou, nuž len zo dva roky som ju nevarila, v sobotu bude :-) ale zo suchohríbov, co dúm dal :-)
afataga
@k599 no ved este rastu, vyskusaj, lebedi sa tam pol hubky, co mi usla z hrnca, ze ona sa neda pomixovat a neda a neda
@havino to sa divim, ked muz taky hubar, no sak ho posli ku mne, ja ti ho zaucim :-), ale aj zo suchacov bude fajna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia