Zeleninová polievka

Krémová polievka z listov reďkovky (fotorecept)

Autor receptu: eldina

Je tu jar a opäť čas chrumkavých a zdravých reďkoviek. Ale prečo nevyužiť aj jej zdravé listy, ktoré väčšina vyhadzuje, prípadne ich dá schrúmať domácim zajačikom? Ak máte radi špenát, prípadne šťavelovú polievku-chuťovo si prídete na svoje .

7
porcií
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: (na obrázku mám v miske aj stonky medvedieho cesnaku, ktoré mi ostali. Použila som ich taktiež. Vňať som dala do olivového oleja, využijem na šaláty).
  2. Na oleji osmažiť nakrájaný pór (netreba veľmi nadrobno, neskôr sa všetko vymixuje do krémovej podoby ), pridala som stonky medvedieho cesnaku (náhodou som mala - nie je v recepte dôležité, ale ak máte, samozrejme využite).
  3. Listy reďkovky nakrájať a taktiež trochu osmažiť..netreba dlho, len kým trochu nezmäknú (ako keď robíte čerstvý špenát, či šťavel)
  4. Pridať vodu + bujón a povariť cca 10 minút.
  5. Polievku po 10 minútach vymixovať ponorným mixérom (môj sa pokazil, tak požívam aj na takéto veci mašinku, ktorú sme doma nazvali Nutri-Bulo) :).... medzitým si zmiešať mlieko+ hladkú múku + kyslú smotanu (kto má rád, môže nahradiť šľahačkou na varenie)
  6. Smotanu pridať do polievky a povariť...Množstvo na zahustenie závisí od Vás-ako kto má rád, preto neuvádzam množstvo...prípadne môžte na začiatku, keď sa osmažil pór, urobiť zásmažku.....
  7. Dochutiť soľou a mletým čiernym korením-ako kto má rád...Pridala som na konci aj ocot, ale chutí výborne aj bez...Množstvo a počet porcií sú napísané " od oka", dá sa urobiť aj jedna či dve porcie...Recept je prispôsobený mojej 4 člennej rodine. Polievka je vhodná aj pre vegánov, ak by použili rastlinnú smotanu..Inšpirovala som sa balkánskou kuchyňou, kde listy využívajú od polievok po šaláty...
  8. Ak by niekoho zaujímalo, na čo všetko sú listy reďkovky dobré , čo všetko obsahujú, tu je môj článok o tom : https://varecha.pravda.sk/recepty/listy-z-mladej-redkovky/50111-recept.html