Krémová polievka z červenej repy s wasabi penou

Martin Korbelič
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 5. marca 2010
Krémová polievka z červenej repy s wasabi penou
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
2-3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
200 ml
250 ml
1 dl
2 plátky
5-10 g
100 g




Postup

  1. 1

    Uvarenú červenú repu si nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme smotanou, posolíme, okoreníme, pridáme biele balsamico, a necháme variť asi 30 minút.

  2. 2

    Do menšieho hrnca dáme mlieko. Pridáme pastu wasabi, osolíme, okoreníme a chvíľku povaríme za stáleho miešania, dávame pozor, pretože zmes nesmie vrieť.

  3. 3

    Repu so šľahačkou rozmixujeme do hladka a prepasírujeme cez sitko. Povarené wasabi s mliekom napeníme. Náš tip: V prípade, že chcete aby krásna pena vydržala pri podávaní dlhšie, môžete do nej nasypať trochu sójového lecitínu v prášku a ešte raz premixovať.

  4. 4

    Na panvicu dáme trochu oleja a rozpustíme kúsok masla. Údeného pstruha opražíme z každej strany. Servírujeme nasledovne: Na tanier dáme polievku z červenej repy. Do stredu ukladáme lyžičkou wasabi penu. Opraženého údeného pstruha nakrájame na kúsky, a uložíme na okraj taniera.

Diskusia k receptu

jezibabka1
polievka a pstruh vyzerajú perfektne (a myslím, že aj tak chutia) , ale po zhliadnutí filmu Wasabi, by som pastu wasabi neochutnala:))
sandratamer
Veď wasabi chutí ako chren a ten sa k červenej repe hodí priam ideálne...

P.S. Tá polievka vyvoláva závislosť. Fakt nemá chybu, stojí za to ju vyskúšať - aj príprava je jednoduchá.
cistinka
dokonca aj farebne to ladí....ja mám wasabi rada, aj chren a červenú repu milujem....takže recept beriem k sebe...vďaka
jezibabka1
ja som ešte wasabi nejedla, len som videla, ako sa tváril herec, ktorý to akože jedol :))). Ak to chutí ako chren, tak to vyskúšam. Dcéra to už chcela kúpiť, len som ju odhovorila.
2010
Wasabi je Japonsky divoko rastuci chren len je silnejsi ako nas a vleti do nosa ovela rychlejsie : )))
Tazko sa pestuje vo velkom je ovela drahsi ,takze co je v obchodoch pod menom Wasabi je velmi casto normalny chren prifarbeny a ochuteny....
 en.wikipedia.org/wiki/Wasabi...
zemo
A keď mi ten pstruh padné ňúter do polievky, mám ho tam nechať alebo ho môžem zjesť? Nie je to neslušné, loviť ho z taniera, keď pán šéfkuchár ho položili na okraj toho veličajzného tanieriska ? A ako sa vlastne má jesť ryba položená na okraji taniera? Lyžicou? Značne nešikovné, nie? Nezabudli ste k tomu vo videu pridať paličky, Sandruška? Tak toto ma bude trápiť po celú noc.... :o)
sandratamer
On ten pstruh je opražený, v polievke by sa rozmočil, preto je na kraji taniera :-). Jesť sa má normálka lyžicou takto: ukazovákom ľavej ruky si pridržíš rybku. Druhou rukou pomocou lyžice odkrajuješ z ryby a k tomu si ešte naberieš aj trochen tej geniálnej polievky. A papáš. :-)))
zemo
čiže na toto jedlo potrebujem dve lyžice, už som pochopil, jednou jem s dvomi rukami rybu a s treťou rukou jem druhou lyžicou polievku, aké jednoduché. Slnečný cirkus je šuviks :o)
hubata
@zemo čoby dve lyžice, jedz ju paličkami a nevyrušuj !
Jedine my dvaja tu frfleme: mne sa zasa nepáči že je tá polievka taká biela, veď od záhoráckej cvikle mám až mandle červené. Ale polievka môže byť dobrá aj so záhoráckym wasabi (chrenom) a šťukou. Neverím že japonci majú ostrejší chren ako záhoráci, by sa im tie šikmé oči vyrovnali. A veru navarím na zajtra starému do termosky, pribalím dve paličky a ostatní drevorubači budú Hubatému závidieť ako dobre sa oženil.
mijaita
Ne ze bych se mohla utlouct po repe, ale zaujala me polivka s wasabi. Jiste upravy byly nutne. Nemam bile balsamiko. Sladka slehacka tim padem se nehodila. Pridala jsem hustou, zakysanou smetanu. Precezena polivka byla moc ridka, pridala jsem jemne rozmixovanou repu varenou. Wasabi jsem dala do zakysane se slehackou . Zatim bez ryby.
Polivka je dost dobra, pro repofily bude primo skvostna. Wasabu se smetanou v ni je fantasticke. Presto bych myslela, ze to neni polevka na bezne najedeni, spis takova rautova pochotka nebo maly prdkrm v podobe polevky. S rybama nekamaradim, ale tem, co ryby radi, polevku rada doporucim !


mijaita
Chyby v textu bohuzel nemohu opravit, editace prispevku neni mozna. Bohuzel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia