Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Na toto jedlo ma vyhecovala moja dcéra, ktorá na ňu chodí do jednej reštaurácie a po ochutnaní som dostala pochvalu, tak sa o recept podelím s vami

7
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Obe múky a soľ preosejeme do misy, zo 100ml mlieka, štipky soli, 1KL cukru a kvasníc pripravíme kvások, vlejeme do múky, prilejeme zvyšné mlieko a vodu, vypracujeme tuhšie cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút
  2. nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime, vytvoríme valec, ktorý rozdelíme na 7 - 8 častí
  3. z každého kúska cesta vytvoríme guľatú buchtičku a tvarujeme tak, ako keby sme do nej niečo zabaľovali,
  4. takto vytvarované bosniaky prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 10 minút
  5. preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme slanou vodou
  6. do stredu bosniaka spravíme nožíkom zárezy v tvare kríža a posypeme hrubou soľou a rascou
  7. upečieme do chrumkava pri teplote 150°C 20 minút, necháme vychladnúť
  8. Zatiaľ si pripravíme polievku, očistené a na kocky nakrájané zemiaky dáme variť, osolíme, pridáme bobkový list
  9. do uvarených zemiakov pridáme polovicu pretlačeného cesnaku
  10. a polievkovú bylinkovú zmes (alebo vegetu) ešte povaríme 5 minút, odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme
  11. znova dáme na oheň, dolejeme vodou, alebo vývarom, pridáme druhú polovicu cesnaku, necháme povrieť, dochutíme smotanou, odstavíme
  12. z vychladnutých bosniakov odkrojíme vrchné čiapočky
  13. stred bosniakov vydlabeme, striedku a odkojené čiapočky nakrájame na kocky
  14. na panvicu dáme olej, nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak, premiešame a pridáme nakrájanú striedku a opražíme
  15. do vydlabaného bosniaka nalejeme polievku, nasypeme krutóny a podávame