Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Na toto jedlo ma vyhecovala moja dcéra, ktorá na ňu chodí do jednej reštaurácie a
po ochutnaní som dostala pochvalu, tak sa o recept podelím s vami
7 porcií |
120 minút príprava |
20 minút na 150 °C |
Postup
- Obe múky a soľ preosejeme do misy, zo 100ml mlieka, štipky soli, 1KL cukru a kvasníc pripravíme kvások, vlejeme do múky, prilejeme zvyšné mlieko a vodu, vypracujeme tuhšie cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút
- nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime, vytvoríme valec, ktorý rozdelíme na 7 - 8 častí
- z každého kúska cesta vytvoríme guľatú buchtičku a tvarujeme tak, ako keby sme do nej niečo zabaľovali,
- takto vytvarované bosniaky prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 10 minút
- preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme slanou vodou
- do stredu bosniaka spravíme nožíkom zárezy v tvare kríža a posypeme hrubou soľou a rascou
- upečieme do chrumkava pri teplote 150°C 20 minút, necháme vychladnúť
- Zatiaľ si pripravíme polievku, očistené a na kocky nakrájané zemiaky dáme variť, osolíme, pridáme bobkový list
- do uvarených zemiakov pridáme polovicu pretlačeného cesnaku
- a polievkovú bylinkovú zmes (alebo vegetu) ešte povaríme 5 minút, odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme
- znova dáme na oheň, dolejeme vodou, alebo vývarom, pridáme druhú polovicu cesnaku, necháme povrieť, dochutíme smotanou, odstavíme
- z vychladnutých bosniakov odkrojíme vrchné čiapočky
- stred bosniakov vydlabeme, striedku a odkojené čiapočky nakrájame na kocky
- na panvicu dáme olej, nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak, premiešame a pridáme nakrájanú striedku a opražíme
- do vydlabaného bosniaka nalejeme polievku, nasypeme krutóny a podávame