Krémeš z lístkového cesta

kukanka - fotkakukanka, 7. apríla 2012
Krémeš z lístkového cesta
Foto: kukanka

Tento krémeš patrí k našim obľúbeným, je rýchly, lacný :) a ešte rýchlejšie sa zje :)

30
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 l
5
5
3 ks
10 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozdelíme na dva rovnaké diely, ktoré rozvalkáme a roztiahneme na plytký plech. Pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Upečieme v horúcej rúre každý kus zvlášť. Po vychladnutí krajší diel rozrežeme na kocky aké chceme mať krémeše. Druhý kus - celý plát položíme na tácku.

  2. 2

    Krém: mlieko, 5 lyžíc kryšt. cukru a vanilkový cukor dáme variť.Trochu mlieka si odložíme a do neho rozmiešame zlaté klasy a žĺtky. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme na hustú kašu. Bielky vyšľaháme s 5 lyžicami kryšt. cukru na penu a zamiešame do horúcej kaše.

  3. 3

    Na tácke položený spodný diel v celku natrieme krémom a pokrájané kocky pekne poukladáme na krém. Jemne pritlačíme. Dáme do chladu, kým vychladne a potom do chladničky. Krémeš sa krája až po vyhladnutí, tak ako sme poukladali horné kocky. Nakoniec ocukríme.

Diskusia k receptu

laali
Koláčik musí byť úžasný, zbierjú sa mi slinky, škoda že mlieko nemôžem...jooj sprail simi chute :(
vanilka111
laali,kludne môžeš uvarťt ten krém bez mlieka,ja tak robím už roky,uvarím vodu s cukrom a do toho zamiešam v troche vody rozmiešaný zlatý klas a potom ten hustý horúci puding zašlahávam do čerstvo vyšlahaného sladkého snehu, smelo do toho, toto robím vždy,keď mi ostane veľa bielkov po pečení kysnutých koláčov,lebo žĺtky sem vôbec nejdú :-)
sonal
fakt je dobry, ja dam na puding aj slahacku...
tatranocka
Ja robím jednoduchší.Uvarím hustý vanilkový puding (pridám na 1 l mlieka 2 ks pudingu a vrchovatú lyžicu kukuričného škrobu) a po vychladnutí vmiešam 250 gr. masla.Tá chuť je mňamková a mám to rýchlejšie.
kukanka
svetlana9 - ďakujem... sonal - nemáme moc radi šlahačku, tak ju nedávam....tatranocka - každý si robí podľa seba :)
rigocka
Ja ho robím tak ako ty,len mám v recepte o 1 vajce viac,tiež nedávam šľahačku,takto je to klasický starodávny krémeš:)
sovka62
A mne zase stačia tri vajcia a 2,5 pudingu. Všetko jedno, sú si eľmi podobné a hlavne je to chuť mladosti, toto sú tie krémeše, ktoré sa kedysi predávali za 90 halierov. Mávali samozrejme aj so šľahačkou, francúzske kocky, ale mne chutili práve tie, v ktorých nebol zbytočný tuk.
@tatranocka , neviem o čo to máš rýchlejšie, keď musíš puding najprv vychladiť, potom vymiešať maslo, puding do neho pridávať po častiach...... Tu sa ti sneh vyšľahá kým zovrie mlieko a uvarí sa puding, sneh ide rovno do horúceho krému a celé to ide horúce na cesto, takže to naozaj trvá len pár minút.
angiek
tak tieto kremesky podobne pekava moja mamina a niekedy aj ja a ine ani nebudeme, jednoduche, rychle, najlepsie :)
evanaaa
Takéto výborné krémeše robieva moja švagrina a mne sa práveže páči v nich ten krém so Zl.klasu, do ktorého ide za horúca sneh, ale aj tá šľahačka naň, lebo my ju máme radi.
evanaaa
A ešte - bez čokopolevy mi chutia viac, ja ju tam nemusím mať, stačí pocukrovať.
aroooo
takto robíme krémeše aj my, horúci puding zašľahaním snehu zdvojnásobí svoj objem, mne tam netreba žiadna šľahačka, takto je naj...
vlidus
Krém,co mám na "Bebe krémese" nie sú najlepsie,tak som skúsila s tymto krémom.MNAAAAM !
sydnyi11
robila som tento recept podla tohto navodu uz asi 10x a dneska ho idem robit znovu je vynikajuci dakujeemmmmm za tip
kukanka
Ďakujem... som veľmi rada, že sa páči recept :)
miamia
@Kukanka môžem poprosiť upresnenie gramáže pri Zlatom klase v surovinách? Predáva sa rôzna a je to pre tento recept dosť podstatné. V potravinách som videla Oetker 200g, zdá sa mi to veľa, keď treba 3ks. Vďaka... :) Teším sa, že vyskúšam! :)
ada00152
je to super ale mne tam chýba šľahačka ja dávam harlekýnovú šľahačku a nemá chybu, je ako pravý fr. krémeš naši si idú prsty oblízať.
majkahra
Dievčatá, nechcem byť moc múdra, aby ste to tak nebrali. Recepty nepridávam, ale veľmi rada sa od vás učím. Skúste postup krémešu aj takto, myslím, že budete spokojné: 20 dkg cukru kryštálového vyšľahať zo 6 bielkami. Uvariť 8 dl vody, 20 dkg kryštálový cukor 1 vanilkový cukor a 4 zlaté klasy 40g . Horúce vliať do vyšľahaných bielkov. Spraví sa vám krásna hmota a je to aj lacnejšie. Kto chce dá šľahačku, alebo aj bez nej.
smejocka
Ahojte ja som to dneska vyskusala a je vynikajuce ani som to nestihla ani ochutnat ......... :) :) :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia