Krémeš (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Recept na krém mám od svojej manželky,ktorá robieva krémeš,len
týmto spôsobom.
Postup
- Ahojte.
Suroviny na prípravu cesta :
Maslo 65 g,cukor práškový 125 g, vajce1, vaječný žĺtok 1,sóda bikarbóna 1 KL,múka hladká špeciál 300 g,mlieko 1 PL,med 1 PL,
- Odvážime si hladkú múku.
- K múke pridáme zmäknuté maslo.
- Ďalej k zmesy pridáme vajce a žĺtok.
- Potom k zmesy pridáme práškový cukor.
- Pokračujeme pridaním medu do pripravujúceho sa cesta.
Následne pridáme aj sódu bikarbónu
- A nakoniec do zmesy pridáme aj mlieko.
- Tieto všetky uvedené suroviny spracujeme v jedno husté cesto a potom si ho rozdelíme na dve rovnaké časti.Cesto si odvážime, aby obe časti boli rovnakej váhy.
- Ďalej vypracované,odvážené cestá dáme do mikro sáčku a vložíme ich do chladničky na 2 hodiny aby stuhli.
- Cesto vyberieme z chladničky a dáme ho na papier na pečenie.
- Prikryjeme ho druhým papierom a rozvaľkáme ho na veľkosť plechu.(38 x 30 cm)
- Vyvaľkané cesto je veľmi tenké a tak ako je, ho preložíme na plech kde ho aj upečieme.
- Cesto som piekol max. 8-10 minút pri 180 C.
- Toto je spodná strana cesta.Takto upečieme aj druhé cesto.
- Obom cestám zrežeme kraje.Jedno cesto použijeme ako šablónu podľa ktorej spravíme druhé cesto,aby boli tvarovo rovnaké.
- Jeden plát cesta narežeme na pásy a potom na kocky.
- Spodný plát natrieme najprv žĺtkovým krémom a potom šľahačkou.Na vrch koláča poukladáme kocky z druhého plátu.
- A tu už vidíte hotový krémeš.
- Puding si spravíme nasledovne :
Odoberieme si z mlieka a rozmiešame si v ňom dva zlaté klasy,pridáme práškový cukor
- Ďalej pridáme polohrubú múku.
- Potom do zmesy pridáme žĺtky a dobre pudingovú hmotu premiešame.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
- Uvaríme si puding.Sem tam ho stiahneme z ohňa,keď cítime že sa jeho spodok začína prilepovať. Uvaríme ho do husta.
- Do hustého pudingu ešte za horúca primiešame penu z bielkov.Robíme to šľahačom.
- Puding potom schladíme v studenej vode.Sledujeme ho aby nám moc nestuhol.