Kremeš

maca215 - bez fotkymaca215, 18. decembra 2014

Tento krémeš nám vždy robila mama na Vianoce.

Suroviny

300 g
50 g
60 g
1 ks
1 PL (salajka)
Plnka:
0,5 l
1 ks
210 g
200 g
na ozdobenie (alebo orechy)




Postup

  1. 1

    Zo surovín vymiešame cesto, dáme aspoň na hodinu do chladničky. Po vybratí rozdelíme cesto na 3 časti, vyvaľkáme 3 pláty a dáme piecť (bohužial neviem čas ani stupne, od oka, treba pozorovať kým trošku nezhnedne - mama nikdy nepotrebovala hodinky na pečenie a trúbu mala ešte na tuhé palivo)

  2. 2

    Z mlieka a zlatého klasu si pripravíme puding na plnku. Po vychladnutí primiešavame do pudingu cukor a maslo. (môžeme dať aj trošku kokosu do plnky)

  3. 3

    Keď už máme upečené 3 pláty a urobenú plnku, klasicky natierame a vrstvíme plát-plnka, plát-plnka, plát-plnka a nakoniec posypeme na ozdobenie kokosom (môžeme použiť aj orechy podľa chuti). Krémeš necháme najlepšie cez noc nažiť v chladom mieste (chladnička, balkón).

Diskusia k receptu

jozka2
Tie kremese su vynikajuce na kazdy sposob.Zda sa mi,ze 1 pudding bez muky a zltkov do plnky je malo.Nie je potom velmi riedka?Robila som aj s pudingom,ale davala som viac pudingu.
evanaaa
Pamätám sa, keď mi mama spomínala, že jej brat písaval z vojny domov a vždy prosil.....: mamička, upečte a pošlite mi tie dobré salajkové koláče......iste to boli tieto. A to sa odohrávalo asi v rokoch 1935, to ale len odhadujem.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia