Krehký rebarborový koláč s posýpkou

vrbovcjanka - fotkavrbovcjanka, 23. apríla 2012

Kto má rád sladko-kyslé dezerty, isto si príde na svoje :-) Základný recept na koláč som objavila v časopise "Urob si sám", ja som Zobraziť celý popisKto má rád sladko-kyslé dezerty, isto si príde na svoje :-) Základný recept na koláč som objavila v časopise "Urob si sám", ja som ho trošku upravila podľa seba a koláčik je na svete! Priateľ sa len zalizuje :-)

8
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
120 g
80 g
40 g
30 g
1 ks
1/2 balíčka
štipka
z 1 menšieho citróna
Plnka:
 (džem)
260 g
2 PL
1 balíček
Posýpka:
50 g zmäknuté
75 g
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Prísady potrebné na prípravu cesta zmiešame (najlepšie rukou) do tuhého cesta, ktorým vystelieme pekáč, cesto môžme pritláčať aj po kúskoch. Na cesto nanesieme lekvár alebo džem, čo máme po ruke. Ja som použila marhuľový džem.

    Krehký rebarborový koláč s posýpkou - obrázok 1
  2. 2

    Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na kúsky hrubé cca 0,5 cm a poukladáme na cesto. Ja som v mrazáku objavila mrazené maliny a čučoriedky, tak som ich pár pridala na zafarbenie. Nakoniec sa koláč posype vanilkovým a kryštálovým cukrom.

    Krehký rebarborový koláč s posýpkou - obrázok 2
  3. 3

    Napokon si pripravíme posýpku z masla, múky a cukru, posypeme ňou koláč a šup s ním do vyhriatej rúry!

  4. 4

    A je hotovo, dobrú chuť!

    Krehký rebarborový koláč s posýpkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

vrbovcjanka
Ahojte, ďakujem veľmi pekne za komentáre a pochvalu, je to môj prvý recept na vareche, tak som šťastná že sa páči :-))
tatranka: koláč vyzerá krásne, tvarohové koláče milujem, no a s rebarborou... už som pridala do mojej KK :-) Aj ja som premýšľala, že nabudúce by som zmiešala džem s tvarohom a tak ho natrela na koláč :-)
ivocka5
@janka , super koláčik :-) už sa teším, keď ho aj ja vyskúšam upiecť :-)
vrbovcjanka
3sandra3, babav a Ivka, ďakujem Vám veľmi pekne :-) babav, aj tvoj koláčik vyzerá super, uložila som si, niekedy vyskúšam :-) A Ivka, keď jedného dňa prídeš na návštevu, tak ti narežem rebarboru a možeš vypekať o 106 :-))
ivocka5
@janka ,určite prídem :-))) dnes som si dokonca kúpila báječnú ženu s prílohou "rebarborové koláče" :-))) ale tvoj vyskúšam určite ako prvý :-)
janger
Moj muz ma tiez velmi rad rebarboru. Tak mu mozno niekedy tento tvoj pekny kolacik spravim. Nech sa aj on zalizne ;-))).
vrbovcjanka
janger, tak drzim palce pri peceni, verim tomu, ze manzel sa zalizovat bude :-) Je to jednoduchy kolacik, urcite sa ti podari :-)
veronim
MNAM, vyzera to super, urcite niekedy vyskusam... a mozno ked pridem niekedy do BB k ivocke5, tak ma tam bude cakat :-)
ivocka5
to radšej zájdi k @vrbovcjanke do práce :-D to máš istejšie ako pri mne :-) lebo ja som akurát oškrabávala spálený spodok z dnešného koláča :-/
vrbovcjanka
dakujem veronim, urcite vyskuusaj, kedze ivocka5 radsej spravila smotanovo-ribezlovu tortu, pche :-D ale pri tej mala aspon istotu, ze sa nepripali :-))
vrbovcjanka
@aaadusik som veeeľmi rada že Vám koláčik chutí a recept sa u Vás osvedčil! ja sa už teraz neviem dočkať novej úrody rebarbory, začína nám vykúkať zo zeme :-) :-)
rea1
recept som objavila iba minulý piatok ale pretože sa mi pozdával a rebarboru mám veľmi rada, v sobotu večer som ho spravila. priznávam sa k určitým zmenám, ktoré mu však nič neubrali na famóznosti. kúpili sme k nemu vanilkovú zmrzlinu a v nedeľu zmizol len také fukoty. moje zmeny: múka pšeničná polohrubá a špaldová celozrnná tiež polohrubá. miesto práškového cukru kryštál a hnedý cukor melasový. na rebarboru som nasypala čučoriedky zabudnuté v mrazničke. jedinú chybu mal ten koláč, že bol na moje chute prisladký ale mám dojem, že to bolo jednak tými čučoriedkami ale určite aj tým melasovým cukrom, lebo ten má výraznú karamelovú chuť. budúci víkend ho robím opäť a postúpila som ho s veľkou pochvalou aj dcére, takže jeho dobré meno sa v našej rodine šíri. :-))) je to jednoduchý, rýchly, lacný recept. a chutnýýýýý! :-))
vrbovcjanka
@rea1 ďakujem Ti strašne moc za krásny komentárik, som naozaj rada, že Vám koláčik chutí a uchytil sa u Vás, ja už iný rebarborový ani nerobím :-) Ja ho tiež už robím trošku inak, hlavne ho robím čisto zo špaldovej múky, dávam len trstinový cukor, no a čo sa týka ovocia, tak to si môžeš obmieňať ako sa ti zachce :-) :-) Sezóna rebarbory sa nám začala, tak hor sa do pečenia :-)
rea1
vieš, ja som tie zmeny nerobila schválne, len som proste zobrala suroviny "co dům dal". tento víkend syn chce ten koláč s marhuľami (on rebarboru akosi nemusí, na rozdiel odomňa ... je to vlastne môj syn?), tak spravím z kompótu a prisypem doň zavárané čierne hrozno. uvidíme, aký bude, ale určite dobrý, to cesto je fajn. a na svoju polovicu si kúpim rebarboru a basta. :-)))
rea1
jááj, duša moja, @vrbovcjanka , ja už 3-tí týždeň nerobím iný koláč ako tento tvoj. :-))) naozaj. tento víkend bol opäť rebarborový a s mrazenými malinami, dokonca syn v ňom akceptuje aj tú rebarboru, čo sa doteraz nestalo. takže ti ďakujem za recepis. jana
vrbovcjanka
@rea1 , ahoj :-)) Nemáš začoo, som veľmi rada, že koláč chutí, ja budem robiť dnes :-D Milujem ho s malinami, nečudujem sa že chutil aj synáčikovi :-D No fakt tam môžeš dať akékoľvek ovocie a ten koláč je výborný :-) Inak najnovšie robím posýpku tak, že polovicu múky nahradím posekanými lieskovcami (ak nemám, tak aj vlašskými orechmi, ale lieskovce sú naj), tak skús vyskúšať, ja len odporúčam :-)
kaatka
Robila som ho vlani a tento rok tak istó odporucam.Vyborny :) uz aj j kolegyne maju recept