Krehký koláč v okrúhlej forme

adka123 - bez fotkyadka123, 17. januára 2015
Krehký koláč v okrúhlej forme
Foto: adka123

Recept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto Zobraziť celý popisRecept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto množstvo a táto kombinácia.

20 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 šálka
1 šálka
1 ks
100 g
1 ks
Náplň 1:
Náplň 2:
250 g
2 ks
Na potretie:
 (alebo sladká smotana)




Postup

  1. 1

    V dostatočne veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto ale najskôr si zmiešame zvlášť prášok do pečiva s múkou. Keď máme cesto hotové, môžeme ho dať na pol hodinu do chladničky, bude sa s ním lepšie pracovať. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do okrúhlej formy vymastenej maslom. Ja aj do cesta dávam maslo a nie margarín. Tú polku cesta buďto vyvaľkáme alebo povtláčame do formy. Ja tú prvú časť vtláčam a druhú vaľkám.

  2. 2

    Cesto potrieme džemom. Najlepšie marhuľovým. Mne akurát došiel, dala som ríbezľový.

    Krehký koláč v okrúhlej forme - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme si orechovú náplň. Zomelieme si asi tak do hlbokého taniera vlašské orechy, zalejeme horúcim mliekom len tak aby vznikla plnka a podľa chuti osladíme práškovým cukrom a trochou rumu. Nanesieme na džem.

    Krehký koláč v okrúhlej forme - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme si tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh s 2 vanilkovými cukrami a pridáme trochu umytých hrozienok. Nanesieme na orechovú náplň.

  5. 5

    Rozvaľkáme si druhú polovicu cesta a nanesieme na tvaroh. Keď sa vám bude cesto trhať, nevadí, ja keď sa ponáhľam, poukladám aj tie trhance, len aby mi to zakrylo tvarohovú náplň a pri krajoch postláčam cesto aby malo pekné zvlnené konce. Nakoniec potrieme mliekom alebo sladkou smotanou - nie vajíčkom ako sa to robieva.

    Krehký koláč v okrúhlej forme - obrázok 5
  6. 6

    Upečený tak do polohneda posypeme práškovým cukrom. Cukrujeme teplý koláč ale nie úplne horúci.

    Krehký koláč v okrúhlej forme - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo

    Krehký koláč v okrúhlej forme - obrázok 7

Diskusia k receptu

sovka62
Odkedy som na Vareche, nemám problém preniesť vrchné cesto na koláč. Podľa rád skúsených gazdiniek vaľkám na papieri do potrebnej veľkosti, potom len prevrátim na koláč, papier stiahnem a je to.
Pekný koláčik, ja by som ho piekla dlhšie, u nás chutí taký chrumkavejší, ale kedysi som aj ja mala radšej bledšie. Chute sa menia....
adka123
Áno, s tým papierom máš pravdu:). On je veľmi chrumkavý aj keď nevyzerá až tak - do tmava a je to tým potretím mliekom alebo smotanou. Pri vajíčku je to hneď tak do tmava ale mne viac chutí táto verzia. :)
sovka62
No vidíš, to mlieko na natieranie som prehliadla, ale ukladám a vyskúšam.
adka123
Určite vyskúšaj, s vajíčkom je na vrchu taká koža, ale takto je to stále chrumkavé, ešte som zabudla - priemer formy je 28cm, množstvo surovín v šálke 2,5 dcl, takže šálka očosi väčšia. Ten čas je orientačný, každá trúba pečie inak, ale malo by to vyzerať ako na fotke, keď som to mala raz tmavšie, už to malo takú pripečenú chuť.
julia32
Je užasny,dala som menej cukru do cesta a použila som špaldovu muku.Len sa všetci oblizovali.Uuuužasny krehky kolacik a ta konbinacia džem,orechy,tvaroh to všetko milujeme.MŇAMKA




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia