Ovocný koláč

Krehký koláč s tvarohom a marhuľami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Motivovaný kladnou reakciou na koláč alias „buchtu“ som si trúfol aj na ďalší, tentoraz jemný s tvarohom. Boli sme pozvaní na nedeľňajšiu návštevu s obedom, tak predsa neprídeme s prázdnymi rukami. Našu kuchyňu sme, vďaka Skype a hlavne švagrinke Naďke, reprezentovali naozaj dôstojne. Koláč bol chutný, ľahký, občerstvujúci. Kto má radšej sladšie, nech si láskavo nadstaví množstvo cukru v ceste i kréme podľa vlastných chutí. Podobne aj ovocie, či už čerstvé alebo konzervované, je na Vašej voľbe!

24
porcií
25-30 minút
príprava
60-75 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pravo od pekáča s rozmermi 370x230x60 mm Vám predstavujem ingrediencie na cesto; v pekáči, mimochodom so snímateľným „mantinelom“, je všetko, čo som potreboval na krém; na pulte je môj poznámkový zošit, do ktorého som podľa diktátu švagrinky Naďky na Skype zaznamenal aj tento rcp, ktorý som obohatil o šľahačkovú smotanu, po jednom žĺtku do cesta i do krému a vanilkový extrakt.
  2. Jednotlivé ingrediencie som uložil do pomocných mís (weindlingov); v tej pravej na cesto a v ľavej na krém (?či plnku ?); kuchynskou metličkou som vymiešal 200 g polohrubej múky, štipku soli, 50 g krupicového cukru, 50 ml šľahačkovej smotany, 150 ml vlažného mlieka, 150 ml olivového oleja, dve celé vajíčka, jeden žĺtok; 1,5 KL prášku do pečiva (prdop), šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna; v druhej mise som zvlášť ručne rozšľahal 500 g farmárskeho tvarohu, 3 kopcovité PL práškového cukru, 2 vrecúška vanilkového cukru, 2 PL vanilkového extraktu, 50 ml šľahačkovej smotany, 50 ml vlažného mlieka, celé vajíčko a jeden žĺtok.
  3. Pekáč, 370x230x60 mm, som dôkladne, vrátane vnútornej strany „mantinelu”, vystriekal sprayom s mixtúrou oleja a hladkej múky, vysypal 4-5 PL jemnej strúhanky a teraz som doň nalial cesto.
  4. Po pozornom zrovnaní ho nadstavil aj vymiešaným krémom,
  5. porozkladal lúpané ½_čky odkvapkaných marhúľ z kompótu; aj tentoraz som mal „veľké oči” a kúpil som päť 425 g (brutto, teda aj so šťavou) plechovíc, no stačili tri; do pozornosti dávam pohľad na pekáč v rúre, ktorý som preventívne podložil fóliou alobalu, lebo cesto, napriek vysypaniu jemnou strúhankou, malo „snahu” tlačiť sa spodkom von, ale už po 2´-3´ pečenia, jeho snaha bola zmarená
  6. a koláč upiekol, ̴ 60´-75´, pri 180 °C (350 °F) do zlatoružova.
  7. Po zložení „mantinelu” som ho orezal, spodnú časť dlhým nožom uvoľnil od základne,
  8. po rozkrájaní uložil na repre_taniere (rucal som flanc zos juhoafrickim porcelanom), posypal cez sitko práškovým cukrom
  9. a expedoval na miesto určenia. Chutilo všetkým! Boli sme obdivovaní, chválení a bolo nám veľmi dobre. Takže ešte „krát” srdečné poďakovanie, „pác a pusu” Naďke do Velkých Pavlovic!
  10. Tohotoročné, doslova vražedné, horúčavy zložili aj našu ozdobnú olivu, tak sme ju museli vyrezať a nahradiť odolnejším kaktusom. Obrázok pridám na budúce.