Jablkový koláč

Krehký jablčník (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Úplne jednoduchý jablkový koláč, ale veľmi krehký. Recept mám od susedky.

20
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si ošúpala jablká a nakrájala na maličké kocky.
  2. Okrúhle piškóty som nastrúhala, pridala k jablkám, potom škoricu a vanilkový cukor a všetko som zmiešala.
  3. Vajcia som rozdelila, bielky som si odložila bokom a k žĺtkom som pridala cukor a začala som miešať, počas miešania som prilievala roztopené maslo. Vymiešané cesto som preložila do misy.
  4. Múku, prášok do pečiva som zmiešala a pridávala po malých dávkach a zapracovala do žĺtkovej zmesi.
  5. Všetko som ešte premiesila a cesto som rozdelila na jednu väčšiu a druhú menšiu časť.
  6. Plech som vystlala papierom na pečenie a väčšie cesto som rozotrela na plech.
  7. Na cesto som rovnomerne rozložila jablkovú plnku a vrch som zarovnala do hladka.
  8. Z bielkov a soli som vymiešala tvrdý sneh.
  9. Preložila som ho do misy a malý kus cesta som na strúhadle nastrúhala do snehu a opatrne premiešala.
  10. Túto hmotu som natrela na jablkovú plnku a zarovnala stierkou.
  11. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 30 min. Upečený treba nechať poriadne vychladiť, lebo je krehký a lámal by sa. Ak máte radšej strúhané jablká, môžte nastrúhať plnku, ale počítajte s tým, že koláč bude a polovicu nižší.
  12. Vychladnutý nakrájala na rezy. Je to ozaj nebíčkové jabĺčkové pochutnanie. Prajem vám dobrú chuť.