Jablkový koláč
Krehký jablčník (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Úplne jednoduchý jablkový koláč, ale veľmi krehký. Recept mám od susedky.
20 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si ošúpala jablká a nakrájala na maličké kocky.
- Okrúhle piškóty som nastrúhala, pridala k jablkám, potom škoricu a vanilkový cukor a všetko som zmiešala.
- Vajcia som rozdelila, bielky som si odložila bokom a k žĺtkom som pridala cukor a začala som miešať, počas miešania som prilievala roztopené maslo. Vymiešané cesto som preložila do misy.
- Múku, prášok do pečiva som zmiešala a pridávala po malých dávkach a zapracovala do žĺtkovej zmesi.
- Všetko som ešte premiesila a cesto som rozdelila na jednu väčšiu a druhú menšiu časť.
- Plech som vystlala papierom na pečenie a väčšie cesto som rozotrela na plech.
- Na cesto som rovnomerne rozložila jablkovú plnku a vrch som zarovnala do hladka.
- Z bielkov a soli som vymiešala tvrdý sneh.
- Preložila som ho do misy a malý kus cesta som na strúhadle nastrúhala do snehu a opatrne premiešala.
- Túto hmotu som natrela na jablkovú plnku a zarovnala stierkou.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 30 min. Upečený treba nechať poriadne vychladiť, lebo je krehký a lámal by sa. Ak máte radšej strúhané jablká, môžte nastrúhať plnku, ale počítajte s tým, že koláč bude a polovicu nižší.
- Vychladnutý nakrájala na rezy. Je to ozaj nebíčkové jabĺčkové pochutnanie.
Prajem vám dobrú chuť.