Krehký čerešňový mrežovník

spagetka1812 - fotkaspagetka1812, 11. júna 2012

Je sezóna čerešní, tak som bola včera nejaké nazbierať a urobila som tento čerešňový mrežovník. Inšpirovala som sa receptovou prílohou v Báječnej žene, ale Zobraziť celý popisJe sezóna čerešní, tak som bola včera nejaké nazbierať a urobila som tento čerešňový mrežovník. Inšpirovala som sa receptovou prílohou v Báječnej žene, ale prispôsobila som si ho podľa seba. Je to rozpočet na malý pliešok 20 x 35 cm. Je krehký a šťavnatý. Veď vyskúšajte:)

15
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
2 KL
110 g
1 ks čerstvé celé
120 g
1 PL vlažné
300 g čerstvé odkôstkované
2 KL
pol balíčka




Postup

  1. 1

    Najprv niekomu, kto je poruke povieme, aby nám odkôstkoval čerešne. Potom si v miske zmiešame múku, kypr. prášok, heru, vajce, preosiaty prášk. cukor a 1 PL mlieka.

    Krehký čerešňový mrežovník - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto, bude trošku lepkavé. Prekrojíme si ho na dve rozdielne časti. 2/3 cesta si preložíme na dobre pomúčenú dosku a rozvalkáme ho približne do tvaru obdĺžnika. Ide to dosť ťažko, možno by pomohlo nechať ho chvílku v ladničke. Plech s rozmermi 20 x 35 cm si dobre vymastíme(ja som použila heliu, lebo mi kúsok zavadzal v ladničke), vysypeme polohrubou múkou a cesto naň preložíme pomocou valčeka. Cesto prstami porozťahujeme po celom plechu, aj keď pritlačíme, po upečení sa bude pri krájaní bez problémov oddelovať

    Krehký čerešňový mrežovník - obrázok 2
  3. 3

    Potom naň tesne vedľa seba poukladáme polovičky čerešní reznou stranou dolu. Zo zvyšnej 1/3 cesta urobíme tenké šúlky a poukladáme ich na čerešne do tvaru mriežky. Nakoniec celý koláč posypeme cukrom a vanilkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 min pri 180 st do zlatova.

    Krehký čerešňový mrežovník - obrázok 3
  4. 4

    Hotový dáme vychladiť a posypeme práškovým cukrom. Mám pocit, že na druhý deň je ešte lepší. Tak skúste:)

    Krehký čerešňový mrežovník - obrázok 4

Diskusia k receptu

medulienka122
super recept, len nemám komu povedať, aby odkôstkoval čerešne, lebo vtedy sa zázračne všetci vyparia!, ale aj tak napečiem, máš to o.k.
lucincek
mňaam, tento koláčik máme u nás doma všetci veľmi radi :D nie je ani náročný a je veeľmi dobrý... :) ale najčastejšie ho robím so strúhanými jablkami... (neviem či ti už taký rcp je, ak nie tak by som ho mohla pridať... ;)ale tu je už všetko.. :D )... (a inak akurát ho máme napečený.. :P)...minule sa nám stalo, že som ho ráno upiekla a poobede keď došla babka s tetou na kávu, a doniesli taký istý.. :D:D:D...
spagetka1812
medulienka122- mne o 8mej vecer priatel povedal, ze co budeme jest...tak reku upecem kolac? Ze ano...tak reku vykostkujes ceresne? Ze ano...tak som sa do toho pustila:)..inac by bola priprava dlhsia:)

lucincek-tu je uz niekolko mrežovníkov, ale čerešňový tu ešte nebol...hlavne sú tu jablkové a tvarohové. Skús aj tento, čerešne sú teraz na každom kroku, resp. strome ;)
babkamt
Čerešne u nás už pomaly končia , ale na takýto koláčik hádam ešte oberiem. Pridám aj pár višní.
spagetka1812
dakujem za vsetky pekne komentare

babkamt: s visnami moze byt tiez super...sladko-kyselkavy:)
tiziana
...hm, aj ja som dostala čerešne od suseda, ale tešila som sa len dovtedy, kým som ich nezačala odkôstkovávať... a to neboli ani poriadne zrelé a už mali domovníkov.... :( ...tak ostanem pri lekvári, hm
spagetka1812
v povodnom recepte je aj ceresnovy dzem aj ceresne...ja som dzem nemala, tak som dala len ceresne..mozno bude stacit len ten dzem..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia