Drobné krehké pečivo

Krehké zlepené lekvárové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné krehké koláčiky s príchuťou marmelády, kokosu a čokolády :-) Vhodné na sviatočnú príležitosť, alebo len tak ku káve na posedenie ;-)

35 ks
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné na cesto koláčikov. Je to výborné cesto a koláčiky sú veľmi chutné a krehučké :-)
  2. Do misky dáme múku, práškový a vanilková cukor, soľ, kypriaci prášok a dobre premiešame lyžicou. Následne pridáme dopoly tekuté maslo, olej a bielok. Vypracujeme mastné, jemné, nelepivé polomäkké cesto. Cesto položíme na 15 minút do chladničky.
  3. Kým je cesto v chladničke, si môžme pripraviť všetko potrebné na plnenie a ozdobenie koláčikov. Pripravíme si hustú marmeládu dvoch chutí, ja tu mám mahuľovú a jahodovú. Tieto sú síce kúpené, ale domácu mám len paradajkovú, čerešňovú a morušovú :-) a tie sa podľa mňa na zlepenie koláčikov nehodia. Každý si použije takú, akú má rád. Ďalej kokos na obalenie a 100 g čokolády podľa chuti, ja som sa rozhodla potom pre tú bielu :-) A keďže tú čokoládu treba aj rozpustiť, tak budeme potrebovať ešte 2 KL hustej smotany.
  4. Po 15ich minútach cesto vyberieme z chladničky a rukou odtrhávame kúsky cesta, ktoré vyšúľame do maličkej guľky a ukladáme na plech s papierom. Následne každú guľku zľahka stlačíme vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 12 minút. Koláčiky nemajú zhnednúť, sú biele.
  5. Celkom vychladnuté koláčiky natrieme poriadne marmeládou a zľahka spojíme. Polovicu natrieme marhuľovou a druhú polovicu jahodovou marmeládou. Takto spojené ich necháme hodinu postáť, aby sa ustálili a dobre držali :-)
  6. Následne pokračujeme namáčaním do čokolády, ktorú sme si rozpustili/ohriali s 2 KL smotany. Koláčiky namočíme do čokolády a následne obalíme v kokose. Ja som máčala marhuľové do čokolády. Potom tým jahodovým natrieme kúsoček koláčika jahodovou marmeládou a následne tiež obalíme v kokose :-) Ak chcete, môžte trocha marmelády zriediť s vodou a tak namáčať tie špice koláčikov, ale ja som ich jednoducho natierala lyžičkou :-)
  7. Koláčiky odložíme do krabice :-) Po niekoľkých hodinách sú mäkké a krehké a aj tie chute sa už prepojili. Ale najsamlepšie sú pravdaže keď sa urobia pár dní vopred ;-)
  8. Z tejto dávky mi vyšlo 35 ks už zlepených koláčikov :-)
  9. Koláčiky nie sú len veľmi pekné, ale aj výborné, rozplývajú sa v ústach ;-) Vrelo odporúčam vyskúšať!