Makové rožteky
Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Aj takéto pečenie prekvapí náročných a môže byť aj nedeľa. Prípravu, pečenie zvládne aj začiatočník.
20 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Ingrediencie na cesto.
- Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a kyslú smotanu.
- Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikroténového sáčku, alebo zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočívať.
- Medzitým si pripravíme plnku makovú alebo orechovú, lekvár, každý podľa seba. Ja som urobila makovú - mletý mak som spojila so slivkovym lekvárom.
- Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm, nakrájame na väčšie štvorčeky - viď foto.
- Na jednu stranu dáme makovú plnku, druhú stranu potrieme rozšľahaným žĺtkom (viď foto), stočíme zľahka pritlačíme, aby sa rožky neotvárali.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 minút.
- Po upečení ešte za horúca obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Prajem všetkým dobrú chuť.