Makové rožteky

Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Aj takéto pečenie prekvapí náročných a môže byť aj nedeľa. Prípravu, pečenie zvládne aj začiatočník.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie na cesto.
  2. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a kyslú smotanu.
  3. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikroténového sáčku, alebo zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočívať.
  4. Medzitým si pripravíme plnku makovú alebo orechovú, lekvár, každý podľa seba. Ja som urobila makovú - mletý mak som spojila so slivkovym lekvárom.
  5. Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
  6. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm, nakrájame na väčšie štvorčeky - viď foto.
  7. Na jednu stranu dáme makovú plnku, druhú stranu potrieme rozšľahaným žĺtkom (viď foto), stočíme zľahka pritlačíme, aby sa rožky neotvárali.
  8. Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 minút.
  9. Po upečení ešte za horúca obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Prajem všetkým dobrú chuť.