Jablkové koláče

Krehké jablkové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Krehké cesto, podobné lineckému, plnené jablkovou plnkou. Recept mám od švagrinej, sú u nich známe pod názvom Elmali kurabiye.

50 ks
porcií
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na plnku si pripravíme 5 väčších jablk, ktoré postrúhame na veľkých slzách. Ďalej cukor, škoricu, vanilkový cukor a mleté orechy.
  2. Najprv si urobíme plnku.. Do panvice dáme jablká, cukor podľa chuti, van. cukor a škoricu. Premiešame a dáme odokryté dusiť. Ako sa jablká dusia, oni si pustia šťavu. Musíme dusiť na strednom ohni dovtedy, kým jablká nezmäknú a aj šťava nevyvrie. To je cca 10 - 15 minút. Keď už šťava vyvrela, pridáme orechy a ešte aj spolu s nimi podusíme cca 5 - 10 minút.Orechy tak tiež trocha napučia. Hotovú plnku dáme bokom vychladnúť.
  3. Na prípravu cesta si rozpustíme v hrčeku maslo - musí byť teplé. Ďalej si v jednej miske dopredu zmiešame múku, prášok do pečiva, práškový cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru.
  4. Do jednej misky nalejeme teplé maslo, pridáme k nemu olej a jogurt. Rukou, alebo metličkou dobre premiešame a až teraz pridáme 1 vajce a znova dobre premiešame. Až teraz začneme postupne pridávať múku a rukou poriadne vypracujeme jemné, mäkšie, mastné cesto.
  5. Cesto ešte na doske s troškou múky dobre premiesime. Napokon na pomúčenej doske vyvaľkame na hrúbku 3 mm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Moje majú priemer 7,5 cm. Na každé koliesko dáme krížom plnku a spojíme mu 2 boky. Naplnené koláčiky naukladáme na plech s papierom. Orezky som zmiesila a aj znich vykrajovala znova kolieska. Dokopy mi vyšlo 50 ks.
  6. Koláčiky dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C cca 15 - 17 minút. Treba si to radšej sledovať,lebo každá rúra inak pečie.Koláčiky majú byť z vrchu aj zo spodu ružové,také jemne hnedé a na hmat ešte mäkké.
  7. Po vychladnutí pocukrujeme. Nech vám chutia :-)
  8. Sú veľmi chutné k čaju, káve alebo aj s mliekom.