Krehké cesto na všetko

strudlaStrudla, recept pridal: 15. decembra 2009 19:12Ďalšie jeho recepty

Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!

Suroviny

30
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa. Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm. 1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru. 2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena. 3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj neposypať, ako kto má rád. 4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry. Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

8 komentárov k receptu
  • honestka, 16. decembra 2009 o 04:39
    ak je to tak ako pises, ze sa da pouzit na tolko sposobov, mala by byt za tento recept odmena!
    Skusim raz urobit toto zazracne cesto a dam vediet dalej, ci to pracuje pre vsetkych...


  • sovka62, 16. decembra 2009 o 10:34
    Vyzerá to skvele, len sa desím trištvrte kila masla v kile múky. Robievala som podobné vínové koláčiky na sladko aj slano, ale práve kvôli tomu tuku som už od nich upustila. Čo už so starými korytnačkami s vysokým cholesterolom? Tak už som si dnes len pripomenula, že naozaj boli výborné!


  • jjanosik, 16. decembra 2009 o 16:23
    Ten bochnik treba dat pod perinu, aby sladko spal do druheho dna?


  • nyja, 17. decembra 2009 o 12:47
    No ja neviem, čo by na toto cesto povedal "gastroterorista" MUDr.Bukovský ? keď ja hovorím, že to je des toľko masla v ceste. Ja viem, že úmysel bol fajn, urýchliť prácu. Ale za cenu toľkých nasýtených tukov v ceste sa to neoplatí. Radšej urobím štyri rôzne cesta, ale nech je to zdravšie. Alebo ešte lepšie len dve.


  • ampara, 30. decembra 2009 o 11:31
    ked sa to robí raz za rok a sú z toho aj sladké koláčiky na Vianoce , aj slané na Silvestra,tak sa nezbláznime. Veď počas celého roka zjeme určite viac "humusu".


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • bedrunka, 8. septembra 2010 o 10:11
    No, aby nebolo veľa masla a peňazí, tak možno urobiť z tretinovej dávky s jedným vajíčkom. Volá sa to vínové koláčiky a sú naozaj chutné. Už som ich nie raz robila aj slané aj sladké.


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:04
    no to krehke univerzal cesto vyzera velmi slubne,urcite je aj take dobre vyskusam


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:07
    ano ma to kalorie ale aj tie mensie davky napr pol kg muky a 20 dkg alebo 13 dkg je vela ale dobrota je dobrota ato cesto vyzera dobre ano suhlasim nie pre nas cholesterovakov no ale kusok si dam



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist