Krehké cesto na všetko

strudlaStrudla, recept pridal: 15. decembra 2009 19:12Ďalšie jeho recepty

Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!

Suroviny

30
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa. Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm. 1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru. 2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena. 3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj neposypať, ako kto má rád. 4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry. Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • honestka, 16. decembra 2009 o 04:39
    ak je to tak ako pises, ze sa da pouzit na tolko sposobov, mala by byt za tento recept odmena!
    Skusim raz urobit toto zazracne cesto a dam vediet dalej, ci to pracuje pre vsetkych...


  • sovka62, 16. decembra 2009 o 10:34
    Vyzerá to skvele, len sa desím trištvrte kila masla v kile múky. Robievala som podobné vínové koláčiky na sladko aj slano, ale práve kvôli tomu tuku som už od nich upustila. Čo už so starými korytnačkami s vysokým cholesterolom? Tak už som si dnes len pripomenula, že naozaj boli výborné!


  • jjanosik, 16. decembra 2009 o 16:23
    Ten bochnik treba dat pod perinu, aby sladko spal do druheho dna?


  • nyja, 17. decembra 2009 o 12:47
    No ja neviem, čo by na toto cesto povedal "gastroterorista" MUDr.Bukovský ? keď ja hovorím, že to je des toľko masla v ceste. Ja viem, že úmysel bol fajn, urýchliť prácu. Ale za cenu toľkých nasýtených tukov v ceste sa to neoplatí. Radšej urobím štyri rôzne cesta, ale nech je to zdravšie. Alebo ešte lepšie len dve.


  • ampara, 30. decembra 2009 o 11:31
    ked sa to robí raz za rok a sú z toho aj sladké koláčiky na Vianoce , aj slané na Silvestra,tak sa nezbláznime. Veď počas celého roka zjeme určite viac "humusu".


  • bedrunka, 8. septembra 2010 o 10:11
    No, aby nebolo veľa masla a peňazí, tak možno urobiť z tretinovej dávky s jedným vajíčkom. Volá sa to vínové koláčiky a sú naozaj chutné. Už som ich nie raz robila aj slané aj sladké.


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:04
    no to krehke univerzal cesto vyzera velmi slubne,urcite je aj take dobre vyskusam


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:07
    ano ma to kalorie ale aj tie mensie davky napr pol kg muky a 20 dkg alebo 13 dkg je vela ale dobrota je dobrota ato cesto vyzera dobre ano suhlasim nie pre nas cholesterovakov no ale kusok si dam



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist