Ospravedlnujeme sa za vypadok receptov. Recepty coskoro nabehnu spat.

Krehké cesto na všetko

strudlaStrudla, recept pridal: 15. decembra 2009 19:12Ďalšie jeho recepty

Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!

Suroviny

30
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa. Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm. 1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru. 2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena. 3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj neposypať, ako kto má rád. 4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry. Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • honestka, 16. decembra 2009 o 04:39
    ak je to tak ako pises, ze sa da pouzit na tolko sposobov, mala by byt za tento recept odmena!
    Skusim raz urobit toto zazracne cesto a dam vediet dalej, ci to pracuje pre vsetkych...


  • sovka62, 16. decembra 2009 o 10:34
    Vyzerá to skvele, len sa desím trištvrte kila masla v kile múky. Robievala som podobné vínové koláčiky na sladko aj slano, ale práve kvôli tomu tuku som už od nich upustila. Čo už so starými korytnačkami s vysokým cholesterolom? Tak už som si dnes len pripomenula, že naozaj boli výborné!


  • jjanosik, 16. decembra 2009 o 16:23
    Ten bochnik treba dat pod perinu, aby sladko spal do druheho dna?


  • nyja, 17. decembra 2009 o 12:47
    No ja neviem, čo by na toto cesto povedal "gastroterorista" MUDr.Bukovský ? keď ja hovorím, že to je des toľko masla v ceste. Ja viem, že úmysel bol fajn, urýchliť prácu. Ale za cenu toľkých nasýtených tukov v ceste sa to neoplatí. Radšej urobím štyri rôzne cesta, ale nech je to zdravšie. Alebo ešte lepšie len dve.


  • ampara, 30. decembra 2009 o 11:31
    ked sa to robí raz za rok a sú z toho aj sladké koláčiky na Vianoce , aj slané na Silvestra,tak sa nezbláznime. Veď počas celého roka zjeme určite viac "humusu".


  • bedrunka, 8. septembra 2010 o 10:11
    No, aby nebolo veľa masla a peňazí, tak možno urobiť z tretinovej dávky s jedným vajíčkom. Volá sa to vínové koláčiky a sú naozaj chutné. Už som ich nie raz robila aj slané aj sladké.


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:04
    no to krehke univerzal cesto vyzera velmi slubne,urcite je aj take dobre vyskusam


  • jozka2, 25. mája 2012 o 03:07
    ano ma to kalorie ale aj tie mensie davky napr pol kg muky a 20 dkg alebo 13 dkg je vela ale dobrota je dobrota ato cesto vyzera dobre ano suhlasim nie pre nas cholesterovakov no ale kusok si dam



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.

Morčacie rolky
Už po šestnásty raz sa v Hotelovej akadémii v Piešťanoch nedávno uskutočnila medzinárodná súťaž mladých somelierov. Dva tucty vedomostne nabitých

Diétna paradajková
Šesť pôstnych týždňov pominulo. Prichádzajú veľkonočné sviatky. Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


TOPlist