Krehké cesto na všetko

strudla - bez fotkystrudla, 15. decembra 2009

Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
1 ks
750 g
3-4 dl
1 štipka




Postup

  1. 1

    Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa. Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm. 1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru. 2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena. 3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj neposypať, ako kto má rád. 4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry. Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.

Diskusia k receptu

honestka
ak je to tak ako pises, ze sa da pouzit na tolko sposobov, mala by byt za tento recept odmena!
Skusim raz urobit toto zazracne cesto a dam vediet dalej, ci to pracuje pre vsetkych...
sovka62
Vyzerá to skvele, len sa desím trištvrte kila masla v kile múky. Robievala som podobné vínové koláčiky na sladko aj slano, ale práve kvôli tomu tuku som už od nich upustila. Čo už so starými korytnačkami s vysokým cholesterolom? Tak už som si dnes len pripomenula, že naozaj boli výborné!
jjanosik
Ten bochnik treba dat pod perinu, aby sladko spal do druheho dna?
nyja
No ja neviem, čo by na toto cesto povedal "gastroterorista" MUDr.Bukovský ? keď ja hovorím, že to je des toľko masla v ceste. Ja viem, že úmysel bol fajn, urýchliť prácu. Ale za cenu toľkých nasýtených tukov v ceste sa to neoplatí. Radšej urobím štyri rôzne cesta, ale nech je to zdravšie. Alebo ešte lepšie len dve.
ampara
ked sa to robí raz za rok a sú z toho aj sladké koláčiky na Vianoce , aj slané na Silvestra,tak sa nezbláznime. Veď počas celého roka zjeme určite viac "humusu".
bedrunka
No, aby nebolo veľa masla a peňazí, tak možno urobiť z tretinovej dávky s jedným vajíčkom. Volá sa to vínové koláčiky a sú naozaj chutné. Už som ich nie raz robila aj slané aj sladké.
jozka2
no to krehke univerzal cesto vyzera velmi slubne,urcite je aj take dobre vyskusam
jozka2
ano ma to kalorie ale aj tie mensie davky napr pol kg muky a 20 dkg alebo 13 dkg je vela ale dobrota je dobrota ato cesto vyzera dobre ano suhlasim nie pre nas cholesterovakov no ale kusok si dam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia