Kravské maslo

marcy - fotkamarcy, 8. februára 2013
Kravské maslo
Foto: marcy

zaručené pravé,voňavé a kvalitné domáce

250g
porcií
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 l




Postup

  1. 1

    mliečko necháme postáť,aby sa nám zreteľne vyrysovala smotana

  2. 2

    pozbierame smotanu,pri izbovej teplote necháme do druhého dňa na linke :-)

  3. 3

    vo vyššej nádobe začneme švŕľať elektrickým mixérom

    Kravské maslo - obrázok 3
  4. 4

    po vyzrážaní tuku,ho pekne preperieme v studenej vode,kým nie je čistá

  5. 5

    zostane nám okrem mlieka,maslo a kvalitný mliečny nápoj,zvyknem pridať do cesta na chlebík,či do cesta na kysnuté koláče

    Kravské maslo - obrázok 5
  6. 6

    a tu je kysnutý koláč

    Kravské maslo - obrázok 6

Diskusia k receptu

violetacamorova
Mňam, tak sme ho robili aj my, keď sme chovali kravu. Nie mixéron, ale v drevenom zbušku. A nápoj cmar sme vypili, ale bol výborný aj k zemiačkom s cibuľkou, alebo so škvarkami.
marcy
@violetacamorova :-) muž chcel drevenú zbušku,hoci my nechováme statok,iba kupujeme zo statku.Ja som bola proti,lepšia údržba umelej hmoty a s octom krásne zmizne mliečny pach,či masnota
jozka2
no toto sme niekedy doma robili aj z 8L domacej smotany a mlieck sa volalocmar ano toto je pravy cmar a k nemu zeniaky omastene maslom na cibulke,alebo len dobry chlebik s maslom mnaaaaaam.
jozka2
ja kupujem heavy cream/asi 33% smotanu/ necham skysnut,alebo hned sladku slaham a mam domace maslo,trosku osolim a drzim ho v nadobe zaliate vodou,nakolko maslo reaguje so vzduchom a vytvara sa zlty povlak,ktory nie je zdravy,obcas to vidno na kupovanom masle ak je 5 min.nezabalene uz sa meni farba.
hltavec
toto je jediné oroginálmaslo a nie tie spôsoby vyvárania mlieka a podobne, dávam tomuto receptu 10 bodov!!!
sovka62
Skvelé, zaujímalo by ma, koľko masla si vyrobila zo 6 l mlieka.
pachola
tiež denne zbieram smotanu z domáceho mlieka, ja dám smotanu do nádoby s nožami nasadím z ponorného mixera základňu a ide ,tiež pozlievam a dolejem vodou ,to maslo je také fantastické
martamm
Marcy, výborný recept na kvalitné masielko, kdesi som mala recept so smotany, musím ho pohľadať, ale aj Tvoj sa mi páči. Niet nad chutné domáce maslo, ďakujem :)))))
hltavec
ma niekto skusenost s inym ako kravskym mliekom ci sa da zrobit maslo? Sused ma vela koz a ked je v robote tak si na pasi nejake podojim nech mam mlieko ale neviem co s nim
tetrisss
Ak mozem zopar pripomienok, ak chcete, doma robim maslo uz davno a tak par vylepseni, kto chce... Ked vezmem z mlieka smotanu, dam ju do zavaracieho pohara, z 5 l mlieka vyjde asi 4 az 5 dl smotany, podla toho, aku mate vydrz a ako dlho mlieko stoji, ja zberam asi po 5-tich hodinach . Potom ju dam do mikrovlnky, ak mate nieco proti MV, kludne sa da pasterizovat aj v hnceku na sporaku, vicko za horuca zakrutim a tym vlastne sa uzavrie ako pri zavarani a necham ju vychladnut, maslo robim az na druhy den v obycajnej 2litrovej flasi z vody, koly apod. sposobom ako ked barman naraba so sejkrom. Ked sa vyzraza maslo, mlieko zlejem a pouzivam ako normalne mlieko, flasu v polovici rozrezem, dolejem studenu vodu a maslo premiesim vo vode, vymenim dovtedy, az nie je voda cista, maslo ulozim do chladu. Pasterizacia vam predlzi zivotnost masla, inak dostane po dvoch dnoch cudnu vonu a pritom na chuti vyrobkku to neuberie. Podobne narabam aj s mliekom, treba ho teplom upravit a potom vam vydrzi. Z tejto davky vyjde asi 10 az 12 dkg masla.
ancicka
@hltavec ,tak ty máš ešte aj taký nik,ktorý ti zodpovedá.Ty kradneš susedový mlieko a ešte chceš z neho robiť maslo?No z kozlieho sa nedá.
akive
Úžasné slovo švŕľať, ešte som nepočula :-)
marcy
zodpovedne prehlasujem,že ani po týždni nemá povlak,ani zvláštnu vôňu....zvykneme jesť suché hrianky s cesnakom,potreté maslom,na teplej chrumkavej je bezkonkurenčnéééé.....zo 6 l mlieka v lete som mala pomaly 450 g masla,teraz 250 g .....chovatelia priznávajú,že krava dojí pyskom :-))) (potrava má vplyv na kvalitu )
marianne
@aktive ja dokonca vlastním aj švrľak:-))) vyrobili mi ho špice vianočneho stromčeka pred vyše 20 rokmi a doteraz s ním švrľam najradšej:-))
tetrisss
Hej, zalezi na hospodarovi, ked som kupovala mlieko od sukromnika, bolo prajnejsie, teraz z pojazdnej kravy, a je ho menej.
evanaaa
@marianne , píšeš - vyrobili mi ho špice....nerozumiem, kto ti ho vyrobil ( švrľak), a ak zo špicov-ozdôb, ako, keď to je jemné sklo, alebo máš na mysli niečo iné?
marianne
nie @evana myslim zo spice-cupla ziveho smreka vianocneho stromceka:-)) napisala som vcera o 13:43,ze spice vianocneho stromceka,ten nie je zo skla:-) vyrobil mi ho jeden stary pan,ktory uz nie je medzi nami...mam nan taku malu milu spomienku...
marcy
@marianne rozumiem Ti,u nás sa to volalo mutefka,bežne sa robila zátrepka s touto prírodnou pomôckou,@medovnicek je to delikatesa,ktorou by som Ťa rada ponúkla :-) @martamm ďakujem :-))
rulik
u nás voláme habarka,teraz už dostať aj umelohmotnú




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia