Kráľovské rezy

soncya - fotkasoncya, 18. septembra 2013
Kráľovské rezy
Foto: soncya

Hľadala som niečo nové, a tento recept ma oslovil najviac. Zdroj: časopis Život, rok 2001

35
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
200 g
250 g
11 PL
Tmavé cesto:
6 ks
200 g
50 g
70 g
Krém:
250 g (alebo HELIA)
150 g
250 ml
2 PL
1 ks
1 bal.
2 PL




Postup

  1. 1

    Z múky, nastrúhanej studenej CERY a vody spracujeme cesto. Dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky, potom ho rozdelíme na 2 diely a vyvaľkáme. Prvú časť vyvaľkaného cesta rozdelíme radielkom na porcie a poukladáme na opak plechu. Upečieme pri 180 stupňoch asi 10 / 15 minút do ružova. Druhú časť bieleho cesta vyvaľkáme na veľkosť hlbokého plechu a tento s ním vyložíme tak, aby bolo cesto sčasti aj na bokoch plechu. Ešte nepečieme, čakáme na tmavú piškótu.

  2. 2

    Bežným spôsobom si pripravíme tmavú piškótu, oddelené žĺtky vymiešame s cukrom do peny, a postupne pridávame mleté orechy zmiešané s kakaom a tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vlejeme do hlbokého plechu vyloženého bielym cestom. Spolu upečieme na 180 stupňoch asi 35 / 40 minút.

  3. 3

    Krém: Z mlieka, 2 kopcových lyžíc múky a žĺtka si uvaríme hustú kašu. Vychladenú zmiešame s maslom vymiešaným s cukrom do peny a nakoniec pridáme Um. Vyšľaháme.

  4. 4

    Na upečený bielo-hnedý korpus navrstvíme krém a poukladáme štvorčeky upečeného bieleho cesta. Posypeme práškovým cukrom, pokrájame a podávame. Je veľmi chutný. Prajem dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

lubja
s tým masom (bod č.3) to musí byť dobrotka :)
lyali
Soncya, obdivujem foto Tvojho zákuska - krásne sa Ti vydaril. Kedysi som ho piekla (hoci ten "môj" recept nebol z oného Života), ale nepodaril sa mi. Skúsim podľa Teba. Aký je veľký Tvoj plech, prosím? Predpokladám, že biele cesto dávaš na suchý (nevymastený) plech. Vďaka!
darina57
kolacik mas krasny..len neviem ako chuti ten plat len so stuzenym tukom mukou a vodou..ale!moze to byt dobre..niekedy to vyskusam..upiect..a budem vediet ako to chuti..
wevewe
To biele cesto sa mi tiez zda byt zvlastne....neslo by to napr.nahradit Bebe keksami? Bolo by s tym aj menej roboty .....
soncya
Milé dámy ďakujem za nahliadnutie.
@lubja teší ma, že si si recept dôkladne prečítala a tým pádom si odhalila preklep.
@afataga mrzí ma, ale ten stužený tuk je fakt nevyhnutný, ab vzniklo cesto podobné lístkovému
@darina57 to cesto chutí ako lístkové
jerica
veľa krému a orechovo kakaové cesto to je moje , recept ukladám :-)
venusa
Na pohlad vyzera, ze je plnka od maku :) Je pracny, no vyzera lakavo. Ked cera, tak cera, niekedy netreba experimentovat. Medzi kolegynami tiez koluje vymena rcp potom rozoberame ako sa vydaril. Nie kazda dodrzujeme presny postup a kazda ho ma iny :)
ola111
Ozaj vyzerá kráľovský.len ho ochutnať...
soncya
@jerica upeč, pochutíš si. :)
@venusa to svetle cesto zo stuženého tuku je vynikajúce ako náhrada lístkového, mám ho stále pripravené v chladničke, vydrží. Dá sa použiť na krémeše, trubičky ale aj na slano, keď dorazí nečakaná návšteva.
@nika72 , @jazavka , @ola 111, @stacy7777 ďakujem za nahliadnutie a príležitostne skúste, neobanujete! :)
orchidea
Tento zákusok nepoznám, vyzerá veľmi dobre ale to cesto robievam a tak ako píšeš je podobné lískovému, robila som z neho už aj krémešku a trubičky. Netreba sa ho báť.
rozvod
Dobrý deň, mohla by som sa prosím Vás spýtať, či to tmavé cesto sa naozaj robí bez múky a bez prášku do pečiva ? Ako je možné, že máte také krásne vysoké cesto bez prášku do pečiva ? :-)
soncya
@rozvod je to tak, cesto je nadýchané z tuho vyšľahaného snehu, ktorý sa do piškóty zľahka vmieša. vyskúšaj. pekný víkend prajem. :)
dandika1
@soncya pozeram si Tvoj recept zaujal chcem ho robit,ale musi tam byt ta cera nemoze byt tam iny tuk???Ja tu ceru u nas nevidim (ani som ju nehladala),ked mozes napis budem rada a hned vyskusam.Vsetko dobre v Novom Roku:::
soncya
@dandika1 do tohoto typu cesta je potrebný stužený pokrmový tuk, teda ten biely, čo sa dáva do čokolády / cera, lando.../
Ďakujem za želanie a tiež prajem, aby rok 2014 bol vo všetkom lepší ako ten predchádzajúci.
dandika1
@soncya velmi pekne dakujem za skoru odpoved budem skusat na manzelove narodky ,dufam ,ze vyjde >>>pekny den...
hanuska
cesto robievam aj ja, je skoro ako lístkové a najradšej na krémeše, nemrvia sa tak
zlata2
Ja to biele cesto robím často na rožky, sú ako z lístkového cesta, ale dávam iný pomer surovín, 40 Dg hl. múka, 25 Dg Cera, 11 PL voda,
1 PL ocot. Práve ten ocot tam urobí svoje a dobre sa s cestom pracuje.
slavka11
Teda ja tomu nerozumiem. Plnku som robila presne podla navodu. Moj plech ma tiez odporucane rozmery a napriek tomu mam pocit ze tej plnky by malo ist z 2nasob. davky. Zatial sme to nekrajali budeme az zajtra tak uvidim ci to nebude suche. A inak aj to cesto "listkove" som dala vyse 300g muky a kludne by znieslo aj 400. ale milo ma prekvapilo. Rozvalkala som ho na asi tak 3mm a pekne narastlo. asi ho fakt budem pouzivat miesto listkoveho podla zlata2




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia