Králik na smotane

Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Vyskúšal som už viacej receptov na králika na smotane, tento je zatiaľ najlepší.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Porcie králika osolíme a okoreníme. Kto chce, môže prešpikovať prúžkami slaniny. V rozohriatej masti alebo oleji mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  2. Mäso vyberieme na tanier a do výpeku pridáme údenú slaninu pokrájanú na kocky a orestujeme...
  3. Pridáme mrkvu, petržlen a zeler pokrájané na kocky a restujeme. Až začne zelenina chytať farbu a karamelizovať, môžeme pridať trocha vody alebo vývaru.
  4. Potom pridáme trocha masla a nadrobno nakrájanú cibuľu. Tá sa pridáva neskôr, lebo sa restuje kratšie ako ostatná zelenina.
  5. Pridáme na kocky nakrájané jablko a taktiež orestujeme spolu so zeleninou.
  6. Pridáme lyžicu horčice, trocha cukru a necháme skaramelizovať. Zastrekneme troškou octa a prevaríme.
  7. Citrón ošúpeme a nakrájame na kocky. Dôležité je, aby na ňom nezostala biela šupka, od nej by bol pokrm horký. Použijeme len dužinu.
  8. Po vyvarení octa podlejeme vývarom, krátko povaríme a vložíme späť porcie mäsa. Vložíme aj balíček s koreninami, ja používam guľaté kovové sitko. Mäso nemusí byť úplne ponorené. V pôvodnom recepte sa takto pripravené dá prikryté do vyhriatej rúry na 160 °C asi na 1 hodinu. Ja som použil pomalý hrniec a robil som ho 4 hodiny na LOW. Mäso bolo mäkké, oddeľovalo sa od kosti, tak som ho potom vykostil.
  9. Po udusení, mäso vyberieme z omáčky. Na suchej panvici spravíme zápražku. Hladkú múku na sucho opražíme do bledohneda...
  10. ... pridáme trocha oleja, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom...
  11. ...a pridáme do omáčky. Povaríme asi 15 minút.
  12. Ponorným mixérom rozmixujeme. Rozriedime trochou vývaru alebo vody...
  13. ...pridáme smotanu, rozmiešame a nakoniec dochutíme citrónovou kôrou, cukrom a soľou...
  14. ... ešte raz rozmixujeme... Ja mám rád kúsky zeleniny tak som to nemixoval úplne do hladka. Vložíme naspäť mäso a prehrejeme.
  15. Podávame s knedľou.