Králičie stehno s karotkovo-pomarančovou penou

Tibor Samaranský
šéfkuchár hotela Holiday Inn**** v Trnave, 29. augusta 2016
Králičie stehno s karotkovo-pomarančovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Aj pri ľahkom letnom jedle si môžu mäsožravci prísť na svoje. Chce to len zdravšie úpravy, no a, samozrejme, belšie mäso – králičie, hydinové alebo „vodné“. Mne osobne by sa bez zubáča, sivoňa či Zobraziť celý popisAj pri ľahkom letnom jedle si môžu mäsožravci prísť na svoje. Chce to len zdravšie úpravy, no a, samozrejme, belšie mäso – králičie, hydinové alebo „vodné“. Mne osobne by sa bez zubáča, sivoňa či šťuky leto nerátalo...

4
porcie
20 minút
príprava
270 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
50 g
500 g
50 ml
400 g
100 g
20 ml
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Králičie stehná umyjeme, osušíme a ochutíme soľou a korením, poukladáme ich do nádoby a pridáme pretlačený cesnak a vetvičku koriandra. Takto pripravené mäso zalejeme roztopenou masťou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 120 °C na asi 90 minút, potom rúru stiahneme na 70 °C a necháme mäso regenerovať ďalšie 3 hodiny.

  2. 2

    Med necháme speniť v kastróle a pridáme mrkvu, ktorú urestujeme v mede. Všetko potom spolu zalejeme pomarančovou šťavou a pridáme soľ, mrkvu varíme domäkka, a ak treba, podlievame zeleninovým vývarom. Uvarenú mrkvu rozmixujeme v hot mixe alebo vo vysokorýchlostnom mixéri na hladkú penu.

  3. 3

    Z byliniek pripravíme ľahký letný šalát, ktorý ochutíme olejom a citrónovou šťavou. Králičie stehná vyberieme z masti, necháme zredukovať na tuk a vylejeme z nádoby, zvyšok zaprášime múkou, zalejeme zvyšným vývarom a necháme prevariť, po prevarení precedíme a pri podávaní polievame mäso.

Diskusia k receptu

evaj1955
Zaujala ma ta karotkovo - pomarancova pena, robim podobnu, ale len z cistej mrkvy bez pomarancovej stavy a pridavam do nej prelisovany cesnak. Je to velmi dobre.
jozka2
Krasne naservirovane,zaiste aj takto chuti.
alexdidi
Dnes som robila králika podľa tohto receptu a bolo to vynikajúce. Mäsko mäkučké, šťavnaté a karotkovo- pomarančová pena veľmi lahodná. Koriander som vymenila za rozmarín a príloha bola z feniklu a hnedých šampiňónov. Veľmi sme si pochutili. Škoda,že som zabudla odfotiť.